Kuka määrittää, mitä on ”luonnollinen” kauneus?

Hesarissa oli tänään kiinnostava juttu kauneusnormeista. Jutussa haastateltiin meikkivloggaaja Henry Harjusolaa, jonka tavaramerkkinä on verrattain vahva ehostus. Vaikka teksti oli ajatuksia herättävä, jäi yksi asia kuitenkin häiritsemään: puhe ”luonnollisesta” ja ”epäluonnollisesta” kauneudesta. Yritän tässä tekstissä avata, miksi nämä määritelmät vaivasivat minua lukiijana.

Ensinnäkin, jos ehostuksen yhteydessä puhutaan ”luonnollisuudesta” ja ”epäluonnollisuudesta” tarkoitetaan itse asiassa sitä, kuka pysyy ulkopuolelta määritellyn ehostusihanteen rajoissa.  Toisin sanoen ”luonnollisen meikkaamisen” konsepti kaventaa ulkonäköideaaleja viestimällä, että jokaisen (naisen) tulee meikata jonkin verran, muttei liikaa. Tämä pätee myös kauneusleikkausten kaksoisstandardiin. Jokainen tietää Hollywood-tähtien leikkauksista. Kohu nousee kuitenkin vasta, kun leikkaus on silminhavaittava.

Toiseksi, olen itsekin toisinaan saanut palautetta siitä, että meikkaan ”luonnollisesti” ja/tai ”kohtuullisesti”. No, näin luonnollista ja kohtuullista arkipäiväehostukseni on:

Hiukset: Fööni, suolasuihke, suoristusrauta, hiuslakka. Kulmat: Pinsetit, kulmaharja, kulmakynä, värillinen kulmageeli. Kasvot: Seerumi, kosteusvoide, silmänympärysvoide, meikkivoide, puuteri, korostuspuuteri. Silmät: Ripsentaivutin, ripsiväri, luomien pohjustusaine, luomiväri, väritön kajal-kynä. Huulet: Huulipuna.

Käytän arkisin defaultina myös hajuvettä. Lisäksi käyn kampaajalla kerran parissa kuussa; sheivaan kainalot ympäri vuoden ja kesällä myös sääret; käytän kampaajakäyntien välillä suoraväriä sisältävää color maskia; kuorin ja rasvaan ihoa; käytän kasvonaamioita ja kuorin kasvojani; rasvaan kynsinauhojani ja viilaan kynnet kahdesti viikossa. Muun muassa.

 

Tämä kaikki on minusta mukavaa hemmottelua, mutta kyllä ei ole kaksikymmenvaiheisen arkimeikin tekeminen ”luonnollista”, vaikka lopputulos olisikin tuskin havaittava. Pointtini on, että mielestäni on ok puhua siitä, miten kauneusfiltterit tai -leikkaukset mahdollisesti muokkaavat ulkonäköihanteita. Mutta samalla olisi hyvä muistaa, että luonnollisuuspuhe pönkittää samoja ihanteita. Meikkaaminen ja ehostaminen on kivaa. Mutta ”luonnollista”? I don’t think so.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

kauneus meikki oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *