Kulttuurialoja hylkivä hallitus ei arvosta hyvinvointia

Bluestocking

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksyttiin tänään SSS-hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain ja työttömyysturvalain muuttamisesta (HE94/2015). Mitä se tarkoittaa? Sitä, että pian eduskunnan käsittelyssä on lakiesitys, jossa tulkitaan kaikki itsensä työllistävät freelancerit työttömyysturvalaissa yrittäjiksi. Lain toteutuessa omaa työtä tekevien, työsuhteettomien mahdollisuus työttömyysturvan saantiin pienenisi huomattavasti.

 

Suomen hallitus on koko kuluneen syksyn paasannut taloustalkoista ja siitä, kuinka kaikkien työntekijöiden on kannettava kortensa yhteiseen kekoon. Nyt samainen hallitus, joka on koko kautensa pyrkinyt harjoittamaan epätasa-arvoistavaa kurjistupolitiikkaa, on toimillaan heikentämässä myös ihmisten mahdollisuutta työllistää itsensä. Hallitus tietää, ettei työpaikkoja ole tarpeeksi tälläkään hetkellä, mutta se on siitä huolimatta päättänyt kurittaa myös työmarkkinoiden ulkopuolella itsensä työllistäviä. Sen sijaan, että hallitus olisi parantanut pienyrittäjien asemaa ja toimeentulomahdollisuuksia, päätti se pyrkiä heikentämään myös freelancereiden asemaa. Outi Alanko-Kahiluoto tiivistää: "Sosiaaliturvan pitäisi kohdella työtä tekeviä yhdenvertaisesti riippumatta työn tekemisen ja teettämisen tavasta.  Korkean työttömyyden aikana olisi erityisen tärkeää purkaa lainsäädännöllä työllistymisen esteitä, ei lisätä niitä." Tämän hallituksen näkemys tasa-arvosta ei kuitenkaan ole se, että kaikilla olisi hyvä olla, vaan se, että kaikilla olisi tasapuolisesti kurjaa. 

 

Itsensä työllistäviä ihmisiä löytyy muun muassa journalisteista sekä rakennus-, palvelu- ja opetusalalta. Yksi suurimmista itsensä työllistävien ryhmistä ovat kulttuurialan työntekijät. Siksi onkin pöyristyttävää, ettei lakiesityksen valmistelussa kuultu lainkaan kulttuurialan järjestöjä. Kun järjestöt vihdoin kuulivat lakiesityksestä, oli niiden toimittava salamannopeasti. Kymmenen Suomen eturivin eri alojen taiteilijaa lähettivät vetoomuksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille eilen, 7.12. 2015. Turhaan, kuten tänään kävi ilmi.

 

Minä olen musiikinopettaja. Kouluissa oppiaineeni arvostus on valinnaista. Musiikkia on välttämätöntä opiskella hyvin vähäisesti, yläkoulussa yksi kurssi ja lukiossa toinen. Näin siitä huolimatta, että taide lisää tutkitusti hyvinvointia, ehkäisee syrjäytymistä ja tukee kasvua paitsi yksilönä, myös yhteiskunnan jäsenenä. Taiteiden vähäinen arvostus kouluissa on suoraan yhteydessä taiteiden vähäiseen arvostukseen yhteiskunnassa. Porvarihallitukselta, jonka tavoitteena on lisätä yritysten omistajien voittoja eikä hyvinvointia, on ymmärrys kulttuurikentän rikastuttavasta vaikutuksesta yhteiskuntaan todennäköisesti liian paljon vaadittu.

 

Jos hallitusta ei saakaan kaadettua, niin kaadetaan edes tämä onneton lakihanke.

 

EDIT: Täältä löytyy lakihanketta vastustava adressi.

Kommentit

Ihminen (Ei varmistettu)

Ja samaan aikaan hallituksen lahja sijoittajille: Tappiot, jotka ovat syntyneet osakekaupoista, voi ensi vuodesta alkaen vähentää vaikkapa sijoitusasunnon vuokrista saaduista tuloista.
Valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaan verouudistus vähentää pääomatulojen verotuottoa noin 20 miljoonaa € vuodessa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksut nousevat vuodenvaihteessa noin 30 %. Päätöksen valmistelu tapahtui kaikessa hiljaisuudessa ilman lausuntokierrosta.
Useiden oikeustieteen professoreiden mielestä hallituksen pakkolakeja koskevaa lakiluonnosta ei ole valmisteltu asianmukaisella tavalla. Lausuntokierroksella olevasta lakiluonnoksesta on poliittisella ohjauksella poistettu tärkeitä kohtia, jotka olivat vielä aiemmassa versiossa mukana.

Tämä hallitus on yksinkertaisesti pöyristyttävä! Joka päivä kun luen näitä uutisia, luulen että katson jotain huonoa draamaa, mutta sitten muistan että nämä oikeasti tapahtuu, ihan kansalaisten nenän alla.

Metsästä törähtää

Tämä hallitus on yksinkertaisesti pöyristyttävä! Joka päivä kun luen näitä uutisia, luulen että katson jotain huonoa draamaa, mutta sitten muistan että nämä oikeasti tapahtuu, ihan kansalaisten nenän alla.

Sama fiilis. Eivät ole persutkaan osoittautuneet pienen ihmisen asialla oleviksi. Sellaisena heitä äänestin, mutta turhaan. Toisaalta vaihtoehdot ovat vähissä. Vihervasemmistolla ei ole tarjottavanaan kuin kuluja, kuluja ja yhä vain lisää kuluja ilman mitään järkevää esitystä tuloista. Kaikki on vain unelmahöttöä. On siis seuraavissakin vaaleissa pakko äänestää oikeistoa, vaikka se sotii arvomaailmaani vastaan. Siihen en usko, että vihervasemmisto unelmahötöstään luopuisi. Se pystyy luomaan vain lisää kuluja, kuluja ja kuluja.

Kommentoi

Commenting is closed.