Kun naisten ääniä vihdoin kuullaan eli #MeToo A-studiossa

“Haluaako omaan tarinaansa liittää sitä, että olen seksuaalisen häirinnän jatkuva kohde. Sitä ei välttämättä halua kertoa itselleen, miksi sen haluaisi kertoa jollekin muulle.”

Mari Mantela, ohjaaja

 

Eilen Yle julkaisi tiedon, jonka mukaan elokuvaohjaaja ja professorina työskennellyt Lauri Törhönen on elokuva-alalla toimiessaan syyllistynyt törkeässä mittakaavassa naisten systemaattiseen seksuaaliseen häirintään. Asiasta keskusteltiin eilen A-studiossa. Vihdoin. Aiheestahan ei ennen lokakuussa alkanutta MeToo-kampanjaa olla juurikaan puhuttu.

 

Seksuaalista häirintää on ollut aina. AINA. Siitä huolimatta naisten kokemuksia ei tähän saakka olla kuultu eikä niitä olla kuunneltu. Naisten vaikenemisella on syy. Niille, jotka seksuaalista häirintää, ahdistelua tai väkivaltaa kohtaavat, teema on henkilökohtainen ja kipeä. Näin kertoo esimerkiksi Heli Sirviö, jonka opiskelijakaveri teatterikorkeakoulusta opiskeluaikana raiskasi.

 

“Nää on häveliäitä asioita puhua, ne on kivuliaita ja ne on rumia asioita, ja niistä ei voi näteillä sanoilla puhua. Ei tää oo mitenkään eheyttävää, tää on ihan persettä että tästä joutuu puhumaan.”

Heli Sirviö, näyttelijä-tuottaja

 

Myös rakenteet, joita voi kutsua esimerkiksi patriarkaatiksi, ovat osaltaan tehneet sen, että puhuminen on jokseenkin mahdotonta. Seksuaalisen häirinnän laajuus kertookin jotain hyvin paljastavaa yhteiskunnastamme. Elokuva-alalla naiset ovat toistuvasti joutuneet töihinottotilanteessa pelkäämään tulevansa kohdelluksi epäasiallisesti sukupuolensa vuoksi. Lisäksi Harvey Weinsteinit ja Lauri Törhöset ovat vuosikymmeniä saaneet toikkaroida menemään. Heidän toiminnastaan ovat tienneet monet eikä kukaan ole tehnyt mitään. Mutta nyt riittää.

 

“Tää on kaikkien meidän yhteinen asia johon meidän kaikkien pitäis puuttua.”

Pamela Tola, näyttelijä

 

MeToo on rikkonut hiljaisuuden ja tuonut aiheen näkyväksi. Valta on tähän saakka suojellut niitä ahdistelijoita, jotka ovat korkean positionsa vuoksi saaneet rellestää vapaasti. Mutta myös ääni on valtaa. Ja Me Toon ääni on ihan helvetin kova.

 

Koska meitä on ihan helvetin paljon.

 

(Sitaatit A-studion ohjelmasta.)

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook, Instagram, Twitter!

 

suhteet oma-elama leffat-ja-sarjat uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *