Kuukautismyönteisyys on askel kohti globaalia tasa-arvoa

Yhteistyöpostaus: Plan International Suomi

Kun kuukautiseni ensimmäisen kerran alkoivat, sain äidiltäni pienen summan rahaa. Se oli äitini tapa osoittaa, että kuukautisia ei tarvitse hävetä. Vaikka kehon muutokset olivat murrosiässä usein aika ahdistavia ja kuukautiseni olivat varsin kivuliaat, ei niihin missään vaiheessa liittynyt erityisesti häpeää. Kouluterveydenhoitajalta sai aiheesta tietoa hyvissä ajoin, kaverilta kehtasi lainata tamponin ja e-pillerit auttoivat koviin kipuihin. Vasta myöhemmin ymmärsin, että tilanne ei ole kaikkialla maailmassa ihan samanlainen.

Intiassa vain 12 prosentilla niistä, joilla on kuukautiset, on mahdollisuus käyttää hygieniatuotteita. Afrikassa joka kymmenes joutuu keskeyttämään koulunkäynnin kuukautisten ajaksi. On myös yleistä, että tytöt eivät ole tietoisia kuukautisten olemassaolosta ennen niiden alkamista. Esimerkiksi Intian Maharashtrassa vain 37 prosenttia tytöistä oli kuullut kuukautisista ennen kuin ne alkoivat heillä itsellään. Kun tietoa ei ole saatavilla, kasvaa kuukautisiin kohdistuva tabu ja häpeä – toisin sanottuna kuukautisstigma.

Kuukautisstigma liittyy laajempaan sukupuolten epätasa-arvoon, mikä on johtanut siihen, että naisiin liitettyjä ominaisuuksia pidetään vähempiarvoisina ja ääritapauksessa jopa likaisina: Esimerkiksi Nepalin maaseudulla chaupadi-käytäntö, jossa naiset eristetään kuukautisten ajaksi erilliseen majaan, on edelleen voimissaan, vaikka se kiellettiin lailla vuosi sitten. Indonesiassa sen sijaan on yhteisöjä, joissa kylpeminen, hiusten huuhtominen ja ruoan valmistaminen muille ihmisille on kuukautisten aikana kielletty. Myös Vanha testamentti kieltää koskemasta naiseen kuukautisten aikana. Joihinkin ihmisiin kuukautisstigma osuu tuplana: Esimerkiksi transmiehet saattavat kokea häpeää kuukautistensa lisäksi siitä, ettei kuukautisia liitetä heidän sukupuoleensa.

Kuukautisstigma vähenee, kun sukupuolten tasa-arvo kasvaa, mutta stigmaa on vähennettävä myös tietoisesti, jotta kuukautiset aletaan nähdä globaalisti luonnollisena asiana. Kuukautisstigman globaali murtaminen tarkoittaa naisten ja tyttöjen lisääntyviä seksuaali- ja terveysoikeuksia, tyttöjen mahdollisuutta keskeytyksettömään koulunkäyntiin ja sitä, että kuukautisia aletaan pitää tavallisena ruumiintoimintona riippumatta siitä, kenen kehoa ne koskettavat. Käytännössä tämä voidaan tehdä esimerkiksi jakamalla tietoutta kuukautisista, helpottamalla kuukautissuojien saatavuutta ja pitämällä huoli, että kuukautiset eivät estä kenenkään koulunkäyntiä tai arkirutiineita.

Miten kuukautisstigman vähentämiseen sitten voi vaikuttaa? Yksi tapa on liittyä Planin tyttösponsoriksi, jonka tavoite on kuukausilahjoituksin raivata esteitä niiden tieltä, joille sellaisia on erityisesti kasaantunut. Tyttösponsorien lahjoitusten turvin jaetaan kehittyvissä maissa hygieniatarvikkeita, rakennetaan kouluihin kunnollisia, lukollisia vessoja ja puhutaan kuukautisista kaikkien sukupuolten kanssa ennakkoluulojen rikkomiseksi.

Toinen tapa on levittää kuukautismyönteisyyttä ja rikkoa tabut. Sillä kun kuukautismyönteisyys leviää, ei kuukautisia enää nähdä esteenä, vaan normaalina osana elämää. 

Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

hyvinvointi terveys uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *