#lääppijä, tuo naisten tuntema ilmiö jo ennen vuotta 2015

Bluestocking

8.1. 2016 The Telegraph -lehti julkaisi uutisen, joka oli otsikoitu: “Unprecedented sex harassment in Helsinki at New Year, Finnish police report.” Jutussa Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että ennen turvapaikanhakijoita ja vuotta 2015 naisten seksuaalinen ahdistelu kaduilla ja puistoissa on ollut tuntematon ilmiö, jonka vasta muista kulttuureista tulevat miehet ovat tuoneet tullessaan. Väite on monestakin syystä täysin järjetön ja vailla totuuspohjaa.

 

Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 2014 (siis jo ennen syksyn 2015 pakolaiskriisiä, toim. huom.) Suomen olevan naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Uutinen kertoi EU-tutkimuksesta, jonka mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen. Suomi on saanut naisiin kohdistuvan väkivallan laajuudesta useita kansainvälisiä huomautuksia jo vuosikymmenien ajan: esimerkiksi YK:n CEDAW-komitea antoi vuonna 2014 Suomelle huomautuksen naisiin kohdistuvan väkivallan laajuudesta. Lähisuhdeväkivalta jyllää suomalaisissa kotitalouksissa ja naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen resurssointi on kansainvälisestikin tarkasteltuna riittämätöntä. Seksuaalisesta ahdistelusta muiden kulttuureiden syyttäminen onkin absurdia jorinaa, sillä naisiin kohdistuva väkivalta on ollut vuosikausia syvällä myös suomalaisessa kulttuurissa.

 

Siitä, miten pitkät perinteet naisten ahdistelulla Suomessa on, voi lukea Twitteristä aihetunnisteella #lääppijä. Aihetunniste on saanut suomalaisnaiset kertomaan avoimesti seksuaalisesta häirinnästä, jonka kohteeksi olemme joutuneet niin työpaikoilla, kodeissa kuin baareissakin. Ja jopa kaduilla ja puistoissa, vieläpä ennen vuotta 2015, vaikka apulaispoliisipäällikkö muuta väittääkin. Itse asiassa en tunne yhtäkään naista (itseni mukaan lukien), jota ei oltaisi koskaan ahdisteltu fyysisesti tai verbaalisesti. Naisasialiitto Unioni tiivistää Facebookissa: “Seksuaalista häirintää keskimäärin 5-vuotiaasta asti kokeneen suomalaisen naisen, ja toki myös poliisin omien tilastojen ja uhritutkimusten näkökulmasta [Koskimäen Telegraphissa esittämä] väite on pöyristyttävä. Meillä onkin poliisille vain yksi kysymys: kuinka te kehtaatte?”

 

Seksuaalista häirintää ikänsä kokeneet naiset olisivat voineet kertoa poliisipäällikölle, että raiskaus ja seksuaalinen ahdistelu on sukupuolittunutta, ei rodullista väkivaltaa. Se, että valkoinen mies sanoo kansainvälisessä mediassa olevansa huolissaan turvapaikanhakijoiden aiheuttamasta naisiin kohdistuvasta turvallisuusuhasta kertoo, ettei hän itse asiassa tiedä (eikä häntä ole myöskään kiinnostanut ottaa selvää) naisten kokemuspiiristä juuri mitään. Li Andersson tiivistää somessa seuraavasti: “- - - seksuaalisen ahdistelun kuvaileminen uudeksi ilmiöksi antaa viestin siitä, että viranomaistahojen käsitys ihmisten turvallisuudesta rakentuu kantasuomalaisen heteromiehen asemasta käsin.” Olisinkin suonut apulaispoliisipäällikkön kuulleen naisten kokemuksia ennen haastattelua.

 

Koko viime syksyn velloneen turvapaikanhakijakeskustelun erityispiirteenä oli, että naisiisn kohdistuva väkivalta ja ahdistelu on otettu vakavasti vasta, kun sillä ollaan voitu perustella maahanmuuttovastaisia ja rasistisia lausuntoja. Jos samalla vimmalla oltaisiin lisätty vaikkapa turvakotien määrää, olisi Suomi aika paljon parempi paikka kaikille naisille ja maahanmuuttajille.

 

Lopuksi: naisiin kohdistuvasta häirinnästä voi puhua myös ilman maahanmuuttokeskustelua. Mitä jos kokeiltaisiin?

Kommentit

Henri K. (Ei varmistettu)

Joko poliisi änkytti tai Telegraph ymmärsi väärin. Jälkeenpäin on täsmennetty, että tälläiset isot, yhdessä kulkevat miesporukat jotka suunnitelmallisesti ahdistelevat naisia julkisella paikalla, ovat Suomessa uusi ilmiö. Niinkuin onkin - vai oletko eri mieltä? Sille, että nämä miesporukat koostuvat maahanmuuttajista, saa sitten jokainen antaa sellaisen painoarvon kuin haluaa. Joka tapauksessa tämän syksyn aikana on poliisin mukaan ahdistelu yleistynyt jyrkästi.

Nuorisotyöntekijät Kansalaistorilta antavat tälläisen näkökulman:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452396311623.html

Naapurimaassakin uskalletaan jo avata suuta:

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/ulkomaat/dn-poliisi-ei-kertonut-pikku...

Lopuksi, en ymmärrä, mitä feministit kuvittelevat voittavansa kieltämällä ilmiön. Luuletteko te, ettei suurin osa ihmisistä ymmärrä mistä on kysymys vai mistä ihmeestä tässä on kyse? Mitä järkeä on suuttua poliiseille, jos nämä korostavat lähtevänsä ehkäisemään ahdistelua, oli syypää kuka tahansa?

Ilmiötä ei tässäkään tekstissä käsittääkseni kielletty. Mutta huomio oli mielestäni juurikin siinä, että väkivalta ei ole kiinnostanut poliisia ennen kuin siitä on voitu syyttää ulkomaalaisia. Sillä juurikin ei pitäisi olla mitään väliä mistä "lääppijä" tulee, vaan tekoon pitäisi aina suhtautua samalla vakavuudella. Poliisille on aihetta suuttua, koska keskittymällä pakolaisten tai maahanmuuttajien tekoihin he antavat ymmärtää että jos Suomalainen mies on toiminut samoin jo viimeiset 100 vuotta, se on ollut ok.

Henri K. (Ei varmistettu)

No tässähän se asian ydin onkin. Kun tälläistä Tahrir-ilmiötä (isot miesporukat kokoontuvat suunnitelmallisesti julk. paikalle kähmimään naisia) EI ole Suomessa aiemmin ollut, niin eikö tästä saisi poliisi huolestua? Vaikka siis aiemminkin on tietysti kähmintää esiintynyt, mutta harvemmin julkisilla paikoilla, alaikäisiin kohdistuen ja siis poliisille naureskellen. Sanotte mitä tahansa, mutta tuollainen toiminta ei suomalaisille miehille ole ominaista.

Ja luulenpa, että kevään tullessa feministitkin heräävät huomaamaan, missä uhkaluokassa nyt liikutaan aiempaan verrattuna ja miksi poliisi katsoi tarpeelliseksi puuttua asiaan jo tässä vaiheessa, ennalta ehkäisevästi.

Olet oikeassa, että tällaista ilmiötä ei ole ollut olemassa. On totta että tämä on ongelma. Poliisin lausunto loukkasi naisia koska se tuntui väheksyvän kaikkea muuta väkivaltaa, jota on jo tapahtunut iät ja ajat.

Pakko lisätä, että vaikka tällainen ilmiö on nyt nousemassa, ja muutenkin pakolaisiin kohdistuu negatiivista huomiota niin ei silti saisi yleistää että KAIKKI pakolaiset ovat uhka ja KAIKKI pakolaiset ovat lääppijöitä. Siksi rinnalle nostetaan esimerkkejä ihan suomalaisista miehistä jotka ovat lääppijöitä tms. koska ehkä silloin yksinkertaisempikin ymmärtää että vaikka yksi suomalainen mies on lääppijä niin se ei tarkoita, että KAIKKI suomalaiset miehet olisivat... you get my point?

Henri K. (Ei varmistettu)

Lisäys vielä, toivottavasti blogaaja muistaa, että tuossa lähisuhdeväkivallan EU-tutkimuksessa ykkössijalle taisi nousta Ruotsi. Myös Tanska oli top viidessä.

Jätän pohdittavaksi, onko asia todellakin näin yksinkertainen.

Joka tapauksessa Suomi ei ole saanut asiasta "vuosikymmenien ajan" "kansainvälisiä huomautuksia" (mitä ikinä ne sitten ovatkaan). Lol.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vähänkö kourisin naisten perseitä ja tissejä, jos olisin turvapaikanhakija. Lupa kouria naisia myös suomalaisille miehille! Tasa-arvoa peliin!

Kaukainen expatti (Ei varmistettu)

Blogisti sortuu älylliseen epärehellisyyteen. Ei tälläisiä joukkoahdisteluita ole Suomessa ennen ollut käytännössä koskaan. Siis että oikein kymmeniä, satoja miehiä tarkoituksella asettuu asemiin ja vaanii tarkoituksella naisia asematunnelissa tai torilla, päämääränä jopa raiskata.

Todella naurettavaa vetää tästä jotain "mutta kun Suomessa on muutenkin ahdisteltu". Sama kuin vertaisi yksittäistä taskuvarasta väkivaltaiseen katujengiin.

lääpitty (Ei varmistettu)

on se jännä, kun naisiin kohdistuvasta väkivallasta tuntuu olevan miehillä eniten sanottavaa. täällä(kin) kommenttiosiossa tuntuu jengiltä katoavan nimimerkin takaa punanen lanka mitä ollaan haettu takaa :D puolet kommenteista tuntuu menevän ohi aiheen

lääppijä on lääppijä kansallisuudesta huolimatta ja jos tästä keskusteluaiheesta peppukipeytyy ni kannattaisko harrastaa vähän sitä kuuluisaa itsetutkiskelua. kenties arka paikka? jos itsensä kuvailuista tunnistaa ni turha tulla kommenttiosioihin itkemään ja kieltää koko ongelman olemassaolo. naisia on aina ahdisteltu, ahdistellaan edelleen ja jos sen ääneen sanomisesta suuttuu, ni huhhu

Henri K. (Ei varmistettu)

On lääppimistä ja sitten... "lääppimistä." Jälkimmäisestä esimerkki ao. lyhyellä videolla. Tahrir-aukiolta kuvattua. Erittäin kova trigger warning, mutta varsinaista väkivaltaa ei näytetä.

https://www.youtube.com/watch?v=j--Qz8plXb4

Nyt, käsi sydämelle. Oletteko Suomessa koskaan aiemmin pelänneet mitään tälläistä?

Kommentoi

Commenting is closed.