Lähde kävelylle tyttöjen puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

Ugandalainen Maliza on 13-vuotias. Hän asuu koulun lähellä, mutta toisinaan hän pääsee kouluun vain kerran viikossa. Koulun sijaan Maliza kävelee kaivolle. Paluumatkalla hän kannattelee päänsä päällä vedellä täytettyä 20 litran kanisteria, jonka paino saa pään vapisemaan. Matkaa tulee yhteensä kuusi kilometriä. Se on paljon, mutta jos ilmastonmuutos etenee, matka voi kasvaa ennestään.

Plan International Suomen ilmastoraportti osoittaa, että ilmastonmuutoksen seuraukset kohdistuvat rajuimmin kehittyvissä maissa asuviin tyttöihin. Ilmastonmuutos tulee lisäämään kuivuutta ja vaikeuttamaan ruoantuotantoa. Se tarkoittaa, että kotitöihin käytettävä päivittäinen aika pitenee, mikä on suoraan pois Malizan ja muiden tyttöjen opiskeluajasta. Ilmastonmuutoksen seurauksena myös lapsiavioliittojen määrä on lisääntynyt useissa maissa. Perheille tyttöjen järjestetyt avioliitot ovat selviytymiskeino, kun perheen ruokaturva heikentyy tai ympäröivä yhteiskunta romahtaa. Kriisien ja epävakauden keskellä kasvaa myös tyttöjen kohtaama seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö.

Ilmastonmuutoksesta lukiessa olo on usein avuton. Tunne maailman epäoikeudenmukaisuudesta voi pahimmillaan lamauttaa, mutta sen voi myös kääntää toiminnan katalyytiksi. Meillä on kiire, mutta meillä on myös tapoja toiminnalle. Keinoja löytyy sekä globaalisti, lokaalisti että yksityisesti:

Globaalisti on tärkeää muistaa, että kehittyvien maiden tytöt eivät ole ainoastaan ilmastonmuutoksen ensimmäisiä kärsijöitä, vaan myös osa ratkaisua. Plan edistää tyttöjen koulutusta, suojelee tyttöjä väkivallalta ja haitallisilta perinteiltä – kuten lapsiavioliitoilta – ja muistuttaa, että kehittyvien maiden tytöt tulisi ottaa neuvottelupöytiin mukaan asiantuntijoina, ei uhreina.

Voimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan myös lokaalisti. Suomi ei ole ympäröivästä maailmasta irrallinen saareke, vaan voi omilla toimillaan edistää kansainvälisesti kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Plan International Suomi toimii sen puolesta, että Suomi ottaisi ilmastorahoituksessaan huomioon tyttöjen oikeudet ja erityistarpeet. Plan rohkaisee Suomea lisäksi pitämään tasa-arvonäkökulmaa esillä myös kansainvälisellä tasolla.

Kukin voi osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön myös yksityisesti esimerkiksi kirjoittamalla kansanedustajille tai lahjoittamalla Planin tyttöjen koulutusta tukevaan työhön. Voit myös kasvattaa omaa tietouttasi kuuntelemalla tämän podcastin vaikkapa kävelyllä. Podcastissa Maria Veitola ja Ossi Heinänen keskustelevat siitä, miten voimme tukea tyttöjä olemaan osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Tällä viikolla aion myös itse kävellä tyttöjen ja tietoisuuden lisäämisen puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan. Instagramistani voit kurkata lisää. Tervetuloa mukaan!

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Kommentit (0)