Laura Huhtasaarelle: Kriittisyys kuuluu kouluun

1.10. perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari jakoi Twitterissä kuvan yläkoululaisten tekemästä julisteesta. Julisteen vasemmalla puolella olivat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto, oikealla puolella Jussi Halla-aho ja Huhtasaari, ja poliitikkojen keskellä oli kuva pakolaisia kuljettavasta veneestä. Yläpuolella oli teksti: ”Suomeen vai kuoleen.” Twitterissä Huhtasaari kirjoitti, että “koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan.”

Huhtasaaren – joka on opettaja itsekin – olettaisi tietävän, että oppilaiden työ ei ollut vihapuhetta, vaan linjassa valtakunnallisen opetussuunnitelman kanssa:

 

Valtakunnallinen opetussuunnitelma on lakisääteinen dokumentti, joka ohjaa opettajien työtä kaikkialla Suomessa ja pyrkii siten takaamaan alueellisen tasa-arvon sekä opetuksen yhtenäisyyden. Uusin perusopetuksen opetussuunnitelma on vuodelta 2014 ja se otettiin käyttöön vuonna 2016. Opetussuunnitelma linjaa opetuksen valtakunnallisen arvopohjan ja tavoitteet muun muassa toteamalla, että opetuksen on edistettävä demokratiaa ja aktiivista toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa (s.16) sekä ohjattava oppilaita tunnistamaan, nimeämään ja pohtimaan kriittisesti kohtaamiaan arvoja ja arvostuksia (s.15). Huhtasaaren luvatta levittämässä julisteessa oli kyse juuri tästä: Ajankohtaisen yhteiskunnallisen keskustelun kriittisestä kommentoinnista tavalla, joka ohjaa oppilaita aktiiviseen toimijuuteen demokraattisen yhteiskunnan jäseninä.

 

Kirjoittaessaan blogissaan “herkän nuorisomme laajamittaisesta poliittisesta aivopesusta”, kiisti Huhtasaari oppilaiden kyvyn ajatella itse. Huhtasaari itse käyttää valtaa Suomalaisen yhteiskunnan korkeimmalla paikalla, eduskunnassa. Se on positio, jota aktiiviseksi kansalaiseksi kasvavien nuorten ihmisten täytyy kyetä tarkastelemaan paitsi lainsäädännön ja suomalaisen yhteiskunnan keskustelun näkökulmasta, myös kriittisten linssien läpi. “Aivopesun” kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

 

Kun Huhtasaari syyttää koulua “aivopesusta” ja “vihapuheen lietsonnasta”, hän tekee sen omista poliittisista lähtökohdistaan, jotka ovat ristiriidassa koulun yleisten tavoitteiden kanssa. Demokratian kannalta ei ole huolestuttavaa, jos oppilaat ottavat osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Päinvastoin. Sen sijaan demokratian kannalta on erittäin huolestuttavaa, mikäli poliitikko käyttää asemaansa tyrmätäkseen kriittisen keskustelun osana koulun kasvatustehtävää.

 

Hieman ristiriitaisesti demokratian kannalta lieneekin parempi, että Huhtasaari pysyy töissä eduskunnassa, ei koulussa.

 
Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *