#metoo-kampanjan konkretiasta ja Teuvo Hakkaraisesta

Viime viikolla eduskunnassa käytiin keskustelu seksuaalisesta häirinnästä #metoo-kampanjan innoittamana. Keskustelussa korostettiin, että hiljaisuuden kulttuuri häirinnän ympäriltä tulee murtaa. Sitä on tehnyt ansiokkaasti muun muassa suomalainen Facebook-sivu #memyös, jonka jäsenmäärä ryöpsähti tuhansiin heti perustamishetkellä. Sivulla naisilla ja sukupuolivähemmistöillä on mahdollisuus kertoa kokemuksistaan ja jakaa niitä eteenpäin anonyymisti.

 

Asiasta keskustellaan, ja hyvä niin. Se ei kuitenkaan riitä.

 

Olin jo luonnostellut tekstin siitä, miten #metoo-kampanjan voisi jalkauttaa tulevaisuuteen mahdollisimman konkreettisesti siten, että häirintä a) tunnistettaisiin, ja b) siihen puututtaisiin. Eduskunta antoi kuitenkin sitä ennen meille häivähdyksen konkretiaa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) muodossa.

 

Stoori menee lyhykäisyydessään näin: Perussuomalaiset juhlivat pikkujouluja täysistunnon aikana. Kansanedustaja Veera Ruoho (kok) poistuu täysistunnosta eduskunnan kahvioon, jossa humalainen kansanedustaja Hakkarainen tarttuu Ruohoa kovakouraisesti niskasta ja pyrkii suutelemaan tätä väkisin. Tapauksen jälkeen Perussuomalaisten johto sanoo Teuvolle “soo-soo” ja antaa varoituksen. Hakkarainen luopuu Perussuomalaisten toisen varapuheenjohtajan paikasta. “Huh, homma seivattu”, huokaistaan puolueessa. Teuvo jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

 

Mieleni tekee huutaa, että mitä helvettiä. Etttä näinkö koko syksyn jatkunut keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jalkautetaan konkretiaan? Kansanedustaja ahdistelee kollegaansa kännissä työpaikalla ja saa varoituksen? Not good enough! Sen sijaan, että Hakkaraista oltaisiin rangaistu, annettiin tapauksella viesti kansanedustajanaisille. Tyyliin, että nytpähän tiedätte, että Teuvolla saattaa humalassa niin sanotusti lipsahtaa ja että jatkossa osaatte sitten varoa. Lopputulema kertoo koko keskustelun karun ytimen: naisten kokema seksuaalinen häirintä painetaan villaisella sen järkyttävästä laajudesta huolimatta ja vastuu sysätään ensisijaisesti potentiaalisille häirinnän kohteille. Pippurisumuttimien myynti kasvaa ja hakkaraiset voivat jatkaa törttöilyjä ilman pelkoa seuraamuksista.

 

Tällä hetkellä keskustelun siirtäminen konkreettisiksi toimiksi on sälytetty liki kokonaan naisten hartioille. Ensinnäkin, #metoo ja siitä lähtenyt suomalaisversio #memyös ovat olemassa, koska naiset ovat itse nostaneet esiin tarinansa. Toiseksi, eduskunnan seksuaalinen häirintä -keskustelu lähti liikkeelle presidenttiehdokas Tuula Haataisen aloitteesta. Kolmanneksi, Veera Ruoho on tehnyt Teuvo Hakkaraisesta rikosilmoituksen. Jatkossa vastuu ei voi säilyä vain nasten niskoilla. Häirinnän loppumiseen tarvitaan jokaisen panosta.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

hyvinvointi hyva-olo ajattelin-tanaan raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *