Miehet ovat urheilussa naisia parempia?

Bluestocking

Hyvää huomenta, toivotti netti-Hesari aamulla kieroon sävyyn. Olivat nimittäin julkaisseet kotkalaisen urheiluhistorioitsija Hannu Eklundin mielipidekirjoituksen otsikolla "Miehet ovat urheilussa naisia parempia." Hannulla oli varsin värikkäitä perusteita väitteellensä, mutta sori vaan, Hannu: ammun ne nyt alas. Eikä siihen edes tarvita mitään kovin järeää, ritsalla pärjää ihan mainiosti.

"Lähes kaikessa, myös politiikassa, nainen voi yltää miehen tasolle, mutta ei urheilussa." Ai voiko nainen muka yltää miehen tasolle? No ei kai sentään, tässähän ihan punastuu!

"Kannatan tasa-arvoa, mutta..." Höpsönlöö. Jos kannattaisit, et sanoisi "mutta".

"Evoluutiostakin on kyse." Niin on. Esimerkiksi kerran luin lehdestä, että nainen ei voi urheilla mäkihypyssä, koska naisella on kohtu. Kohdun vaurioitumisesta ovat olleet huolissaan sedät, jotka eivät todennäköisesti ole tulleet ajatelleeksi, että kaikilla naisilla ei välttämättä edes ole kohtua.

"En ole jääkiekon ystävä, mutta taklaukset ovat sen olennainen osa. Miksi nainen ei saa taklata?" Voi Hannu, olen miettinyt ihan samaa. Se onkin jännä, että tällä argumentilla lähdit naisten jääkiekkoa epäilemään. Katsos kun sääntöjä voidaan muuttaa.

"Miehet ovat kilpailuhenkisiä, naiset perhekeskeisiä." Koska setä tietää naisia paremmin mistä naiset tykkää!

"Urheilu, jopa sotaan viittaava urheus, sopii miehille." Nii-in, ja naisille sopii hiljaa oleminen ja ruoanlaitto.

Enää ei tarvitse ratkaista kuin se mysteeri, miksi Hesari piti Hannun manifestia niin painavana asiana, että päätti sen ihan lehteen painaa. Ellei kyse sitten ole siitä, että klikkikilpailu vie mediaa 6-0.

 

 

 

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Niin lapsellista ja masentavaa. Ja Hannuakin enemmän se, että mitä todennäköisemmin kyse on juurikin tuosta klikkikilpailusta jossa HS on osoittautunut iltapäivälehtiäkin halukkaammaksi pelaajaksi. Vaikka muutenhan he ovat pitäneet kovin fiksua ja tasa-arvoista keskustelua yllä. 

Minja Koskela
Bluestocking

Kai se on myönnettävä, että klikkikilpailu on ulottunut Hesariin asti. Jännä sinänsä, koska koko kisaahan ei ollut vielä vuonna 1850, jolloin tämä mielipidekirjoitus todennäköisesti rustattiin.

Räyhälä
Räyhälä

Hahahah. Arvasin, että olit jo tarttunut tähän!

Kieltämättä huvittaa hieman tämän Hannu-sedän meriitit "historioitsijana". Sen verran hienosti hän tässäkin argumentoi, että kyllä vaan näin välkyn historioitsijan tarjoamaan tietoon kannattaa varmasti luottaa - mieshän on kuitenkin asiantuntija.

Mutta joo, kyllähän Hesari klikkejä tällä tekee. Valitettavasti. 

Minja Koskela
Bluestocking

Haha, olenpas ennalta-arvattava! :D Meni meinaa kahvit aamulla väärään kurkkuun. Ja veikkaan, etten oo ainoa.

Räyhälä
Räyhälä

Joo, sama homma. Näitä samantyyppisiä kirjoitelmia on tuntunut olevan Hesarin mielipidesivuilla nyt jotenkin kiihtyvään tahtiin...

Pari viivaa

Just kun mun piti kirjoittaa tästä rikin katkuinen postaus, niin olitkin jo ehtinyt tiivistää asian.

Eniten kyllä otti päähän tämä lause:
"Mies on atleettisempi, lähes aina taitavampikin."
Että historioitsija Hannu se kannattaa tasa-arvoa, mutta "let's face it, miehet on nyt vaan parempia"? Atleettinen tarkoittaa lihaksikasta ja urheilullista, eikä kotikuntosalini peruspetterit todellakaan ole mitään atleetteja. Siinä kaltaiseni hyötyliikuntaa harrastava salipäärynä nostaa enemmän penkistä mennen tullen.

Tämä "urheiluhistorioitsija" olisi voinut hakea perustelut tekstilleen biologiasta, sortumatta sovinistisiin latteuksiin naisten perhekeskeisyydestä tai miesten sotaisuudesta. Testosteroni kun auttaa kummasti pitämään rasvaprosentin alhaalla ja lihakset saa sen turvin pumpattua nopeammin pyöreiksi. Ja on 180 senttisen miehen helpompi heittää sitä täyspainoista kuulaa kuin 160 senttisen naisen.

Historiasta sen sijaan Hannu-setä olisi voinut myös muistaa sen, että vielä muutama sata vuotta sitten pelättiin, että urheilevan naisen kohtu pullahtaa ulos ja muuttuu penikseksi. Historiaa opiskelemalla Hannu-setä olisi oppinut myös, että naisurheilijoita on yritetty toppuutella vuosikymmeniä haukkumalla heitä rumiksi ja epäilemällä heidän lisääntymiskykyään. Ihan tuore tapaus tästä Serena Williamsin viime vuotinen body-shaming kohu. Naisurheilija kun ei ole koskaan tarpeeksi hyvä, moninkertaista maailmanmestariakin saa hakkua läskiksi. Ketä miesurheilijaa on kutsuttu läskiksi, sikäli kun kuulantyöntäjät unohdamme?

MuuMuu (Ei varmistettu)

Salipäärynä <3

Ei mulla muuta.

Helmi K
sivulauseita

AHAHAHAAAAAA, SAMA!

Pari viivaa

Rakkaalla vartalotyypillä on monta nimeä  <3

Minja Koskela
Bluestocking

Salipäärynä on kyllä hyvä! Otan itsekin käyttöön heti!

Zlatan (Ei varmistettu)

"Atleettinen tarkoittaa lihaksikasta ja urheilullista, eikä kotikuntosalini peruspetterit todellakaan ole mitään atleetteja. Siinä kaltaiseni hyötyliikuntaa harrastava salipäärynä nostaa enemmän penkistä mennen tullen."

Käsittääkseni tuossa Hesarin kirjoituksessa vertailtiin huippu-urheilijoiden ominaisuuksia, eikä sinun ja kotikuntosalisi peruspettereitä. Laitetaan vaikkapa nyt vertailuksi painonnoston maailmanennätyksiä muutamissa eri sarjoissa (kokonaistulos):

- 58 kg: naiset 252 kg, miehet 305 kg (56 jg:n sarjassa)
- 63 kg: naiset 261 kg, miehet 333 kg (62 kg:n sarjassa)
- 69 kg: naiset 286 kg, miehet 359 kg

Voit itse googletella lajin, jossa naisella on parempi maailmanennätys kuin miehellä. Kiekonheitto ei kelpaa, koska naisten käyttämä kiekko painaa 1 kg ja miesten 2 kg. Myöskään kotikuntosalin mukamailmanennätykset eivät kelpaa.

"Ketä miesurheilijaa on kutsuttu läskiksi, sikäli kun kuulantyöntäjät unohdamme?"

Aika monia. Tuossa pari maistiaista:

http://www.thesportster.com/soccer/top-15-fattest-premier-league-players...

tps://www.dreamteamfc.com/c/former-barcelona-star-handed-indefinite-ban-for-be...

http://www.businessinsider.com/harry-redknapp-adel-taarabt-feud-getting-...

http://ftw.usatoday.com/2015/02/pablo-sandoval-critics-weight-problem-bo...

https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Ryder

http://www.thesportster.com/hockey/top-15-fattest-nhl-players-of-all-tim...

Lopuksi toteaisin, että Hesarin kirjoitus oli typerä, mutta mielestäni yhtä typerää on ummistaa silmänsä todellisuudelta.

Juntti (Ei varmistettu)

Ruotsalaiset haukkuivat Timo Jutilaa Putte Possuksi 1995 kisojen alla. Eikä kyllä syyttä. Kendoilijoissa on montakin tukevaa "urheilijaa". Jalkapalloilijoita syytetään jos vaikka ketä läskiksi. Mieleen tulee päällimmäisenä (se originaali) Ronaldo.

Nimimerkki Zlatan listasikin jo painonnostotuloksia. Jääkiekossa on myös todistetusti naisten sarja ja sitten on avoin sarja, jota tavallisesti miesten sarjaksi kutsutaan. Noora Räty ja Wickenheiser suurin piirtein maailman parhaina naispuolisina pelaajina ovat päässeet pelaamaan Suomessa avointa divarikiekkoa. Liiga on korkeintaan kolmanneksi paras jääkiekkosarja maailmassa. Divari on siitä vähintään pykälän heikompi sarja. Eli parhaat naiset yltävät sille tasolle. Olettaen, ettei kyse ole mainostempusta, kuten oli vaikkapa lyhytkasvuisen Tyrone Boguesin pelaaminen NBA:ssa.

Jos naisia itseään kiinnostaisi joukkueurheilu tai naisten urheilu ylipäänsä, se keräisi suuremmat joukot katsomoihin. Eihän se kiinnosta, koska ainakin naisten joukkueurheilu on onnetonta räpellystä, jos sitä vertaa miesten suorittamiseen. Naisilla homma voi toimia, jos se tehdään omalle tasolle sopivasti, kuten lapsilla on koripallon kori sitä 3,05 m alempana. Naisten 100m aidat on hyvä esimerkki siitä, kuinka fyysisesti heikkotasoisempienkin urheilu voi olla kiinnostavaa katseltavaa.

Blogistin olisi kannattanut käyttää ritsassaan raskaamman sarjan sukkahousuja jousena. "Höpsönlöö" tai hassutteleva viittaus punastumiseen tulkittaessa matalamielisesti kehuja eivät ole mitään argumentteja. Kysyisin myös, patriarkaattiko se estää naisia taklaamasta? Miksi naiset eivät itse järjestä sääntöjä pelissään siten kuin haluavat? Vai voisiko olla etteivät haluakaan taklata?

Ei olisi syytä unohtaa sitä, että naisilla on suppeampi jakauma vähän ominaisuudessa kuin ominaisuudessa. Miesten laveampi normaalijakauma selittää paljon niistä huipulla olevista miehistä ja myös pohjalla lojuvista. Miehet todentotta ovat erilaisia kuin naiset. Miten selitätte vaikka tämän: http://www.childtrends.org/wp-content/uploads/2014/10/122_fig1.jpg
Ainiin, kasvatuksella. Mutta sama ilmiö näkyy (melko varmasti) kaikissa kulttuureissa.

Ihmettelen suuresti, miksi biologiset erot pitää kieltää?

Sikäli jos rytminen kilpavoimistelu lasketaan tässä urheiluksi, haluaisin nähdä ensimmäiset miehet trikoissa ja kikkailemassa pallon kanssa :D

Ihminen (Ei varmistettu)

Rytminen (kilpa)voimistelu mielestäni lasketaan urheiluksi. Ja todellakin, mäkin haluisin nähdä miehiä tässä lajissa, vaikka tämä laji onkin varmaan miesten silmään turhan helponnäköistä, pari piruettia ja pallolla leikkimistä. Telinevoimistelussa niitä miehiä sitten taas jo näkeekin, aika paljonkin, rytmisessä -ja telinevoimistelussa on siis se jokin ero, mikä saa miehetkin mukaan telinevoimisteluun, ehkä ne voltit ja muut. Mulla on jonkinlainen arvostus miesbalettitanssijoihin, koska nämä rohkeasti tanssivat balettia(trikoissa), vaikka baletti (ärsyttävästi) luetaan vain tyttöjen lajiksi. Mutta kaikesta tästä huolimatta, mua eniten harmittaa kun en kouluaikoina päässyt _koskaan_ pelaamaan lätkää, en koskaan. Se oli vain pojille. Tästä syystä, poikia pidettiin lätkässä (plus suurimmassa osassa muita lajeja) parempina kuin tyttöjä, mutta eihän tyttöjen näyttöä lätkän peluusta edes nähty, joten mihin lie pohjautuu tämäkin väite, että pojat olisivat lätkässä aina tyttöjä parempia. Tällaiset asiat mietityttää minua aina:D Ja ainiin, aivan tosi hyvä kirjoitus Minja, taisit saada juuri uuden lukijan! :)

Minja Koskela
Bluestocking

Jes, että löysit blogiin! Ja kiitos kivoista kehuista ja kommentista! :)

PS: Miten tylsää, että voimistelussa ei nähdä poikia, koska feminiiniseksi mielletyt jutut on miehille noloja? Kertonee jotain meidän yhteiskunnan arvoista ja sukupuolihierarkiasta.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Jäi häiritsemään erityisesti tuon kirjoituksen otsikko. Siis nimenomaan miehet vs naiset, eikä esim. miesurheilijat vs naisurheilijat. Hesari taitaa mennä pikkuhiljaa boikottiin, on aika vaikea uskoa että ihan sattumalta näitä naisia halveksuvia juttuja julkaistaan kiihtyvällä tahdilla. Toivon että syynä on ihan vaan klikkien kalastelu, eikä jonkun tai joidenkin sisällöstä vastaavien henkilöiden asenteet naisia kohtaan.

Looking for...

Minä olen lopettanut hesarin lukemisen kun siitä tuli maksullinen. Epäilen tämän klikkaus jutun liittyvän juurikin siihen, että haluavat ihmisten maksavan. Tuntuu, että Yle on enää ainoa asiallinen uutislähde suomessa. 

En ihan oman mielenrauhani vuoksi edes avaa juttua, mutta jo pelkät lainaukset... On totta, että miehillä lihakset kehittyvät nopeammin, kiitos testosteronin, mutta ei se tee heistä parempia. Tottakai biologia vaikuttaa urheilu tuloksiin, mutta jos se on jollekulle uutinen niin herrajee... Miksi meidän pitää kilpailla tällä alalla? Miksei voida olla ylpeitä molempien suorituksista? Minä ihailen ihmisiä, jotka kykenevät omistamaan itsensä lajille. 

Naisten hauraus myytti on kyllä aika naurettava. Mietitään nyt vaikka mitä naisen keho joutuu kestämään raskauden aikana tai jo kuukautisten aikana! Muistaakseni yläasteella joku heitti biologian maikalle kuinka naiset suurentelivat vain asiaa saadakseen sääliä. Opettajani, nainen, otti tennispallon ja kysyi: "haluaisitko puskea tämän ulos peniksesi virtsaputkesta? Koska tämä on koossa suhteutettuna sama kuin lapsi naisen vaginasta ja lisäksi meidän lantiomme joutuu usein antamaan paljon periksi". Sen jälkeen kukaan ei kyseenalaistanut tätä biologista ihmettä. 

Kommentoi

Commenting is closed.