Mies [ ] Nainen [ ] Paljon muutakin [X]

Bluestocking

Täytin taannoin työhakemusta, jonka ensimmäisellä sivulla kysyttiin perustietoja. Minun tuli muun muassa rastittaa sukupuoleni: mies [  ] nainen  [  ]. Kohtaa ei voinut jättää täyttämättä, eikä kolmatta eli itsemäärittelyn vaihtoehtoa ollut.

 

Passissani lukee, että olen nainen. Tätä ei tietenkään olla kysytty itseltäni, vaan sukupuoleni on määritelty syntymässäni genitaalieni perusteella. Protokolla on simppeli: vagina, female [X], end of discussion. Tosimaailmassahan sukupuoli ei suinkaan ole rasti-ruutuun-ja-sillä-selvä -seikka, vaan ihmisen koettu sukupuoli voi hyvinkin poiketa siitä, miten hänet on syntymässä sukuelinten perusteella määritelty. Suomessa transihmiset joutuvat käymään läpi pitkän psykologisen, lääketieteellisen ja juridisen prosessin, ennen kuin heillä on mahdollisuus saada passiinsa rasti siihen ruutuun, jonka itse kokevat omaksi sukupuolekseen. Lisäksi sukupuolen korjaaminen edellyttää pakkosterilisaatiota. Vaatimukset ovat loukkaavia ja nöyryyttäviä. Prosessi on hidas eikä perustu ihmisen itsemäärittelyyn, vaan lääkärin lausuntoon.

 

Toisinkin voisi olla. Esimerkiksi Australiassa on voinut vuodesta 2011 valita passiin miehen [  ] ja naisen [  ] lisäksi vaihtoehdon tuntematon [  ]. Sukupuolimerkinnän korjaamiseen ei Australiassa vaadita sukupuolenkorjausleikkausta, vaan ainoastaan lääkärintodistus siitä, minkä sukupuolen henkilö kokee omakseen. Maltalla juridisen sukupuolen voi korjata omalla ilmoituksella. Itsemääräämisoikeuteen perustuva lakimuutos on hyväksytty lisäksi Irlannissa ja Tanskassa. Suomi laahaa nolosti perässä.

 

Vaikka en ole trans- enkä muunsukupuolinen, koen minäkin lokeroinnin ahdistavana. Ymmärrän, että olen cis-sukupuolisena etuoikeutettu, koska passini sukupuolimerkintä ei aiheuta minulle käytännön haittaa esimerkiksi lentokentällä, ainoastaan mielipahaa ja tykyttävän otsasuonen. Mitä se muille kuuluu, huomaan silti ajattelevani aina, kun joudun ruksimaan binaarisesta järjestelmästä toisen vaihtoehdon. Aina kun mahdollista, jätän ruksin piirtämättä. Ikävä kyllä sitä vaihtoehtoa ei tarjota kovinkaan usein.

 

Nyt joku hieman tuohtuneena saattaa jupista, että onpas bloggarilla pienet murheet, kun passiaan täällä julkisesti märehtii. Mutta kyllä en ajattele, että sukupuoli tai sen määrittely olisi nykymaailmassa(kaan) pieni saati mitätön seikka. Sukupuoli oletetaan heppoisin perustein sukuelinten perusteella ja lähes yhtä heppoisin perustein oletetusta sukupuolesta vedetään myös johtopäätöksiä siitä, millainen ihminen on tai miten hän käyttäytyy. Useat ihmiset tekevät sukupuolemme perusteella meistä oletuksia ja katsovat meitä näiden oletusten läpi. Ja se on kuulkaa ahdistava ajatus.

 

Kun merkkaan lomakkeeseen nainen [X], en voi olla ajattelematta, että samalla kirjaan ylös sukupuolen mukaisesti oletetut toimintamallit, kiinnostuksen kohteet ja olemisen tavan. Siksi minusta tuntuu, että kun piirrän työhakemukseen X-merkin kohtaan “nainen”, kirjaan samalla hoivavietin, pienempään palkkaan tyytymisen ja potentiaalisen äitiysloman. Mikään niistä ei kuitenkaan ole osa minua nyt, eikä välttämättä tulevaisuudessakaan (keskimmäinen ei toivottavasti koskaan). En kerta kaikkiaan halua määritellä itseäni naiseksi, jonka muotti on valettu ulkoapäin. Ja jos ajatus on minusta, cis-naisesta, ikävä, niin voin vain kuvitella, millainen olo määrittelystä tulee trans- ja muunsukupuolisille ihmisille.

 

Itseämäärittely ei ole turhanpäiväinen kysymys (tsekkaa vaikkapa se translaki). Eli miten olisi:

 

Sukupuoli: __________________________________________________________

___________________________________________________________________

 

Kommentit

Avv (Ei varmistettu)

Täytyy sanoa myös näin tietojenkäsittelijän näkökulmasta, että tän alan tietorakenteiden sukupuolittuneisuuteen palaa käämi kyllä todella onnistuneesti liiankin usein! Melkeinpä parahdin ääneen tuossa muutama kuukausi sitten tietojärjestelmien ja -kantojen kurssiosuudella, kun käsiteltävänä olivat erilaiset tietotyypit ja tietojen lisääminen kantoihin, ja maikalla ei tullut edes mieleenkään juurikin esim. sukupuolen kohdalla mainita, edes, että on olemassa muitakin vaihtoehtoja, joilla rekisteröidä esimerkiksi jonkin palvelun käyttäjiä kantoihin kuin nuo peruskapeat vaihtoehdot - mies tai nainen. Jos saisin päättää, niin sukupuolentutkimuksen perusteiden kokonaisuus olisi osa pakollisia opintoja tietojenkäsittelytieteissä...

Minja Koskela
Bluestocking

Ei voi muuta kuin olla onnellinen, että sä olet tietojenkäsittelijä. Sua tarvitaan! <3

Miesoletettu cis-seksisti (Ei varmistettu)
Minja Koskela
Bluestocking

"Miesoletettu cis-seksisti", tuo (itseoikeutettu) feminismin asiantuntija. Mistä näitä tyyppejä oikein tulee.

 

Naa (Ei varmistettu)

Näistä transoikeuksista onkin ollut aika paljon puhetta viime aikoina, ja hyvä niin. Nuista tutkimuksista varsinkin on kuulunut paljon negatiivista. Vaikka vastustankin transihmisten pakkosterilisaatiota, nöyryyttämistä yms. olen kuitenkin sitä mieltä, että juridisen sukupuolen muuttamiseksi pitäisi jatkossakin vaatia diagnoosi ja lääkärintodistus, eikä sitä tulisi muuttaa vain ilmoitusasiaksi. Voisiko sen muutenkin muuttaa vain kertaluontoisesti vai saisiko tulla niin sanotusti katuma päälle? Tämähän on syy miksi tutkimuset ovat niin suuret, että varmistetaan kysymyksen todellakin olevan erisukupuolisuudesta, kuin oma biologia kertoo, eikä vaikka jokin mielenterveysongelma.

Näitäkin tapauksia on, eikä sitä kannata sivuuttaa. Itsekin tiedän yhden tapauksen, jossa henkilö hetken (tapaukseen liittyi jonkinlaista painostustakin) luuli olevansa eri sukupuolta, mutta hänelle diagnosoitiinkin sitten ihan eri sairaus, eikä hän ajattele enää niin (en pidä transsukupuolisuutta sairautena) Eri asia tietysti on miksi kaikenmaailman lomakkeisiin sukupuoli täytyy aina merkitä ja kolmas sukupuoli pitäisi kyllä olla mahdollinen.

Minja Koskela
Bluestocking

Mulla ei ole suoraa vastausta siihen, millaiseksi systeemi tulisi muuttaa. Varmaa on se, että binaarinen järjestelmä on henkisesti väkivaltainen, joten psykiatrinen konsultaatio pitäisi olla niin toivottaessa saatavilla. Tällä hetkellä psykiatrin lausunto kävelee kuitenkin ihmisen oman sukupouolen kokemuksen yli, mikä ei musta ole OK. Siihen, miten asia käytännössä järjestettäisiin parhaalla mahdollisella tavalla, osaavat varmasti transihmiset itse vastata parhaiten. Jos ja kun tämä nykyinen systeemi jossain vaiheessa puretaan ja muutetaan inhimilliseksi (tai ainakin inhimillisemmäksi), toivonkin, että trans- ja muunsukupuoliset ovat mukana päättämässä siitä, millaiseksi systeemi lopulta mudostuu.

Naislaif
Naislaif

Rasti ruutuun ilman suurempia ajatuksia. Näin on joskus ollut ja myönnän, että omalla kohdallani tuo ei tunnu vaikealta eikä juuri miltään. 

Toisin on muutaman muun tuntemani kohdalla. Heitä ajatellessa onkin jo monimutkaisempaa ja osa huolesta kohdistuu yleenskäin siihen, että löytävätkö he paikkansa tästä maailmasta juuri sellaisena kuin he tahtovat olla. Saavatko he olla sitä miksi he kokevat itsensä?

Kiitos tästä näkökulmasta.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! Just siitähän tässä on kyse, että minkä verran kakasinapainen järjestelmä ihmisiä rajoittaa. (Ja väitän, että tällä hetkellä aika paljon.)

Oranssinen

Vähän ristiriitaisia ajatuksia heräsi.

Sukupuolen määrittely jossain lomakkeessa tai kyselyssä joutaa romukomppaan, allekirjoitan tämän.

Mutta:

"lähes yhtä heppoisin perustein oletetusta sukupuolesta vedetään myös johtopäätöksiä siitä, millainen ihminen on tai miten hän käyttäytyy. Useat ihmiset tekevät sukupuolemme perusteella meistä oletuksia ja katsovat meitä näiden oletusten läpi. Ja se on kuulkaa ahdistava ajatus."

"Kun merkkaan lomakkeeseen nainen [X], en voi olla ajattelematta, että samalla kirjaan ylös sukupuolen mukaisesti oletetut toimintamallit, kiinnostuksen kohteet ja olemisen tavan."

Ylläolevan ajatusmallin mukaiset heitot saavat minut henkilökohtaisesti hämmentyneeksi ja ehkä jopa vähän ärtyneeksi.

Itse en osaa ajatella, että sukupuoleni Nainen määrittäisi minua millään muulla lailla kuin sillä, että ainakin tänä päivänä (tulevaisuudesta ei voi tietää) minä olen se synnyttämiseen pystyvä ihmisolento.

Mitään muuta naiseus ei määritä. Ei hoivaviettiä, ei kiinnostuksen kohteita eikä olemisen tapaa tai ajatusmaailmaa.

Minua ahdistaa se, että jotakuta voi ahdistaa ajatus jonkun toisen mahdollisista ajatuksista (hah, ihan höperö lause!).
Jos ajattelee ja kokee noin, niin ehkäpä juuri silloin alitajuntaisesti vahvistaakin juuri pelkäämiään malleja?

 

 

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kritiikistä! Mä luulen, että me ajatellaan tästä pohjimmiltaan aika paljon samalla tavalla. Sä sanot, että naiseus ei määritä kiinnostuksen kohteita tai luonnetta, mä sanon että ulkoapäin aseteltu naismuotti on musta ahdistava. Koska me - ikävä kyllä - eletään maailmassa, jossa meitä aika usein määritellään binaarisen sukupuolijaon perusteella, on sukupuolirooleista ahdistuminen musta kuitenkin ihan perusteltua. Mä en halua, että mun pitää määritellä itseni perustiedoissa "naiseksi", koska kaavakkeen laatijalle/lukijalle "nainen" saattaa merkitä ihan eri asioita kuin itselleni. Ja jos naisruksi merkitsee sitä, että mulla on tietyt sukuelimet, voinee kysyä, onko tieto (cisseksisminsä lisäksi) kellekään millään tavalla merkityksellistä.

Oranssinen

Aivan - tuon sukupuolijaon oleellisuus on hyvä kyseenalaistaa!

Määrityksistä tuskin koskaan päästään eroon, mutta esim. itseäni ahdistaa paljon enemmän vaikkapa se, että työmaailmassa ihmiset arvotetaan joskus sokeasti koulutuksen mukaan, ei osaamisen, mikä olisi lähes aina loogisempaa.

Työpaikkahakemuksissa ei saa hakea miestä tai naista, mutta hakukriteerinä saa olla korkeakoulututkinto, jolloin esim. opistotasoisen tutkinnon suorittanut, jolla olisi työkokemusta jää akateemisuuden jalkoihin. Ja niin edelleen.

Tietysti jos kohtaa epäoikeudenmukaisuutta, ottaantuu asioihin tulisemmin, itse olen taas tämänkin asian tiimoilta välttynyt asemoitumiselta sukupuoleni kautta, joten hermostun eri asioista.

Hyvä että joku liehuttaa lippua tämänkin asian puolesta!

 

 

Minja Koskela
Bluestocking

Joo siis kaikenlainen lokerointi on ihan hanurista. Toivoisin, että ihmiset pystyisivät näkemään kategorioiden (esim. koulutus, tittelit ja sukupuoli) taakse - ja se taas vaatii kategorisoinnin kyseenalaistamista ja tietoista purkamista.

Onneksi eri ihmiset (esim. sä ja mä) fokusoituu erilaisten normien purkamiseen, just sillä tavalla saadaan nostettua monia epäkohtia esiin ja toivottavasti tehtyä maailmasta hieman oikeudenmukaisempi paikka. Tsemppiä meille! :)

Ilargia (Ei varmistettu)

"Minua ahdistaa se, että jotakuta voi ahdistaa ajatus jonkun toisen mahdollisista ajatuksista (hah, ihan höperö lause!)."

Minusta siinä, että on ahdistunut siitä, että rekrytoija mahdollisista tulkinnoista siitä, millaisia naiset ovat, ei ole välttämättä ensisijaista se, että toisen ihmisen mahdolliset ajatukset ahdistaa. Ainakin minua mietityttää lähinnä se, jääkö työpaikka saamatta koska tarjolla on yhtä päteviä mieshakijoita ja rekrytoija olettaa, että minä esim. jään äitiyslomalle, mutta miehet eivät. Jos rekrytoija vain ajattelisi, että "ok, toi on nainen, sillä on varmaan hoivavietti ja se haluaa lapsen kohta ja jää äitiyslomalle", mutta ajatukset eivät mitenkään vaikuttaisi rekrytointiprosessiin, niin sitten minulle suht saman tekevää, mitä hän naiseudestani ajattelee.

Arabella (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä ja tärkeästä kirjoituksesta! Yksi näkökulma tähän on vielä intersukupuolisuus, josta kaipaisin lisää yleistä keskustelua. Kaikki ihmiset eivät synny selkeästi joko miehen tai naisen sukupuolielimillä varustettuna, ja pitkään käytäntö on ollut leikata vauva vastaamaan valittua (perusteena vanhempien päätös ja/tai se "kumpaa" lapsen sukupuolielimet enemmän muistuttavat) sukupuolta mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Intersukupuolinen yhteisö on noussut vastustamaan leikkaamista ja pakkomäärittelyä, koska sen tuloksena usein on koetun ja fyysisen (leikatun) sukupuolen välinen ristiriita (väärä sukupuoli / sukupuolettomuuden kokemus). Tämänkin kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että hellitettäisiin sukupuolten joko-tai-järjestelmästä, annettaisiin ihmisille vapaus identifioitua tai olla identifioitumatta ja lakattaisiin kyselemästä sitä joka halvatun lomakkeessa.

Minja Koskela
Bluestocking

Sata kertaa kyllä! Mulla on itse asiassa tulossa intersukupuolisuudesta erillinen postaus liittyen mm. Kätilöliiton taannoiseen todella tärkeään kannanottoon. Kiitos, että nostit asian esiin!

Kommentoi

Commenting is closed.