Miesten lajit: puhuminen ja prime time

Bluestocking

Lauantai-iltana MTV näytti Saturday Night Liven suomalaisversion avausjakson. Yli miljoona katsojaa kerääntyi television ääreen ihastelemaan TV-viihteen uutta ihmetystä. Itse katselin ohjelman vasta sunnuntaina. Kahdesti. Toisella kierroksella sekuntikellon kanssa. Miksi? Minäpä selitän.

 

12.1. 2015 The New York Times julkaisi Facebookissa johtotehtävissä toimineen Sheryl Sandbergin ja Pennsylvanian yliopiston professori Adam Grantin naisia ja työelämää käsittelevän esseen Speaking While Female. Kirjoittajat osoittivat, että paljon puheenvuoroja käyttäviä naisia pidetään hankalina, kun taas miehiä puhumisesta palkitaan. Tällaiset kulttuuriset käytännöt ovat johtaneet siihen, että naiset avaavat kokouksissa suunsa miehiä harvemmin. Lisäksi kirjoittajat nostivat esiin, että naiset tulevat usein virallisissa keskusteluissa miesten keskeyttämiksi. Manspreading ja mansplaining beware: rinnallenne on noussut uusi maskuliinista hegemoniaa oivallisesti kuvaava käsite. Nimittäin jos nainen joutuu toistuvasti miehen keskeyttämäksi, voi hyvällä syyllä käyttää termiä manterrupted.

 

26.1. 2016 Nyt-liite uutisoi amerikkalaisten kielitieteilijöiden tutkimuksesta, jonka mukaan Disney-elokuvien mieshahmot puhuvat jopa kolme kertaa enemmän kuin naishahmot, vaikka elokuvan pääosassa olisivat naiset. Uutinen kertoo, että amerikkalaistutkijoiden mukaan elokuvantekijöiden tulisi kiinnittää huomiota siihen, kenelle annetaan valta tehdä ja puhua. Tällä hetkellä Disneyn prinsessat näyttävät nimittäin jäävän miesten varjoon omissa elokuvissaan.

 

7.2. 2016 katsoin kotisohvallani epäuskoisena Saturday Night Liven lopputekstejä jo toista kertaa. Ensimmäisellä katsomiskerralla olin kiinnittänyt huomiota siihen, että ohjelmaan oli castatty pääasiassa miehiä ja harvojen naisten puheroolit olivat varsin vähäisiä. Toinen katselukerta ja sekuntikello todistivat, että sukupuolivinouma oli paitsi tosi, myös tosi karu. Suoratoistopalvelu Katsomo tiesi kertoa, että SNL:n avausjakso kesti kokonaisuudessaan 43:02 minuuuttia. Sekuntikello kertoi, että tästä ajasta naiset olivat äänessä 5 minuuttia 35 sekuntia. Siis alle 13 prosenttia. Ja päälle pari seksististä vitsiä Sara Forsbergin rinnoista, Nicki Minajin takapuolesta ja Katariina Sourin naissuhteesta.

 

Jos sekä työpaikalla että lauantai-illan prime timessa annetaan viestiä siitä, että miesten puhumiseen käyttämät minuutit ovat arvokkaampia, ei liene ihme, että puheenvuoron tai palkankorotuksen saaminen on naisille verrattain vaikeaa. Käytännöt eivät muutu, jos niitä ei muuteta.

 

Ensi viikolla Saturday Night Livea juontaa muuten Chisu. Jään sekuntikellon kanssa odottamaan, muuttaako naisjuontaja puheen jakautumisen vinoumaa. Ja vähän myös sitä, vähenevätkö seksistiset vitsit.

Kommentit

Pari viivaa

En ole vielä SNL:ää katsonut, mutta kuvauksesi perusteella eipä tarvitse edes harkita. Miehet, ovat niin alakynnessä, että meminismiä ja lisää ruutuaikaa miehille tarvitaan varmasti...

Minja Koskela
Bluestocking

Näinpä. Mies on komedian tekijänä edelleen normi. Oispa kiva, jos niitä normeja ihan tietoisesti pyrittäisiin rikkomaan.

Pari viivaa

Jep, onhan meillä Kätevä emäntä ja Siskonpeti, mutta niissäkin liian iso osa sisällöstä on perinteistä pissikakkitissisuomi-huumoria. Ja ne ovat leimallisesti naisten huumoriohjelmia. Tärkeämpää olisi saada joskus SNL:n kaltaisiin primetime-mainoskanavaohjelmiin naisenemmistö ilman, että se herättäisi mitään ihmetystä tai olisi edes uutinen. 

Minja Koskela
Bluestocking

Sepä! Jos naiset tekee komediaa, se on suunnattu naisille. Jos miehet tekee komediaa, se on suunnattu kaikille. Ei jatkoon.

Mimmiasdgfs (Ei varmistettu)

Ei voi olla totta... Olen naisvaltaisella alalla töissä ja myös lähiesimieheni on nainen, joten välillä tätä tuntuu olevan aika hankala uskoa todeksi mutta sitten kun tulee tällaisia esimerkkejä vastaan, palaa aina maanpinnalle. En taida jaksaa katsoa tuota jaksoa. Ehkä sen Chisun jakson sitten. :)

Kiitos hyvästä blogistasi, on aina ilo lukea asiallisia ja asiapitoisia (naisten kirjoittamia) blogeja.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! Ja kyllä, kuplassa on kivempaa...

Eerika
Bättre liv

Ai hitsi, ei sulta löytyisi lisää tutkimuksia aiheesta? Olen viimeaikoina tuskaillut aiheen parissa, jostain syystä vanhemmat miehet tuntuvat sivuuttavan nuoremmat naiset palavereissa ja tulee sellainen olo kuin pitäisi vaan olla hiljaa ja kirjata sihteerinä muiden ideat ja päätökset ylös. Vaan eihän se niin mene, minulla on vaikka kuinka ammattitaitoa ja annettavaa enkä aio sulkea suutani. Yhden tiimin kanssa meni hermo ja sanoin kuinka kyllästynyt olen siihen, että minua ei kuunnella vaan sivuutetaan ja keskeytetään, että olisi minullakin annettavaa. Sen jälkeen siinä tiimissä ei ole ollut mitään ongelmaa. Vaan mitä korkeammassa asemassa olevia miehiä, sen haastavampi tilanne..

Miksei naistakin voisi pitää vakuuttavana, kysyn vaan? Parasta on kun toinen henkilö (mies) sanoo saman ajatuksen myöhemmin mikä minun suustani aiemmin sivuutettiin ja se onkin yhtäkkiä kaikkien mielestä hyvä.. et huhhuh! Onneksi nuorempi polvi ja toki osa vanhemmastakin on järjissään ja tässä päivässä :) Että ei voi ihan kaikkiin yleistää. Eiköhän tämä vinoutuma ole myös naissukupuolen ylläpitämää?

Pari viivaa

Google Scholarista hakemalla löytyy. Tässä esimerkiksi yksi 43 vuotta vanha tutkimus, Language and Sex: Difference and Dominance (ajankohtaisuudesta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta ei mennä nyt siihen). Tässä tutkimuksessa tehtiin siinä mielessä fiksusti, että ensin mitattiin keskeyttämisen ja päällepuhumisen määrää samaa sukupuolta olevien ihmisten keskusteluissa. Ensimmäinen keskustelija keskeytti toisen 43 % keskeytyksistä ja toinen 57% keskeytyskerroista. Päälle puhumisista keskimäärin 57% osui keskustelun aloittaneelle ja 43% toiselle keskustelijalle. Aika tasaisia lukuja siis.

Mutta mies-nainen-keskusteluissa, tasapuolisuudesta ei ole puhettakaan:

Mututuntumalla uskallan väittää, että luvut ovat hyvin pitkälle saman suuntaisia myös nykykeskusteluissa. Ei tarvitse katsoa kuin jotain Ylen keskusteluohjelmaa, niin huomaa, että pääosin toisen puheenvuoron keskeyttävät ja päällepuhujat ovat miehiä. Päällepuhuja loukkaa päällepuhumansa ihmisen oikeutta ottaa osaa keskusteluun ja ilmaista oman mielipiteensä. 

Naista pidetään helpommin vakuuttavana jos hänen vastaanväittäjänsä on nainen. Jos tämä taas on mies, saa mies helpommin ns. "pippelipisteitä" vakuuttavuuteensa, ihan vaan koska on mies. Tasa-arvoinen yhteiskuntamalli on edelleen hyvin nuori ja naiset joutuvat edelleen näkemään enemmän vaivaa kuin miehet tullakseen kuulluiksi työelämässä. Women, Men and Interruptions (kpl 9, James & Clarke) artikkelissa tuodaan esiin, että miehet ovat tottuneet naisia korkeampaan valta-asemaan ja statukseen ja osittain sen takia voivat kokea oikeudekseen keskeyttää naisen tuodakseen esiin oman ja tärkeämmäksi kokemansa mielipiteensä.

Että mikäli pelkäät, että valta-asettelu on osittain naistenkin ylläpitämää, niin rohkeasti keskeyttämään vain. Ja ideavarkaat kannattaa paljastaa, mikään ei ole törkeämpää kuin pölliä ideoita ja esittää niitä ominaan.

Eerika
Bättre liv

Kiitos näistä! Viimeaikoina on ollut sellainen fiilis, että haluaisin tehdä töitä oikeudenmukaisuuden eteen työelämässä, tämä tasa-arvopuoli on ehdottomasti yksi osa siinä. Alanvaihto tiesmihin se vaan kutkuttaa eikä omat kokemukset tai muiden yhtään vähennä sitä fiilistä että jonkun pitäisi tehdä jotain! Josko tästä pikkuhiljaa lähtisi etsimään sitä omaa paikkaansa avoimen yliopiston kurssien kautta.. 

Nää on kyllä hyviä tilanteita nämä ideavarkaat, sit kun sanot että "hetkinen, sanoin tuon jo kolme kertaa mutta kukaan ei huomioinut sitä" niin kaikki vaan katsoo sua et etkö tajua vaan olla hiljaa, miksi pitää tehdä numero tästä? Mutta ilmeisesti pitää vielä tänä päivänä 2016!

 

Pari viivaa

Ollos hyvä! Ja tsemppiä oikeudenmukaisuuden puolesta taisteluun! Uskon, että löydät kyllä oman väyläsi vaikuttaa tähän maailmaan. Avoin yliopisto on oikein suositeltava paikka, aion itsekin ottaa pari jokerikurssia sieltä ensi syksynä.

Ideavarkaat! 2016! Tajua nainen nyt olla hys, ettei miesten heikko omanarvontunne järky! Saa sitä kyllä järkyttää, jos toinen rakentaa statuksensa perustaa toisten ihmisten kehittämistä ideatiilistä.

Minja Koskela
Bluestocking

Noora Pulu jo vastailikin suht kattavasti ja google scholarista tosiaan varmasti löytyy lisää dataa. Tässä kuitenkin pari uutista 2010-luvulta äänen representaatioihin liittyen.

http://yle.fi/uutiset/kimittava_aani_madaltui_vakuuttavaksi/5329657

http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/2015-01-05/Miehekkyyskö-vakuuttavaa-Maskuliiniset-juristit-häviävät-juttuja-helpommin-3258090.html

Eerika
Bättre liv

Mielenkiintoista, kiitos! :)

Räyhälä
Räyhälä

Ei sillä että olisin jaksanut muutenkaan vaivautua katsomaan ohjelmaa, mutta joo, eipä yllätä. Ihanaa, että jaksat kirjoittaa aktiivisesti näistä aiheista! Mulla on mennyt kuppi nurin kaiken tällaisen suhteen jo niin kauan aikaa sitten, että en jaksa enää edes ajatella ja ilmaista itseäni asiallisesti, vaan jatkan vain elämääni vittumaisena ja hankalana akkana. Mun kanssa on varmaan tosi miellyttävää katsoa telkkaria :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua itseäni ihmetyttää myös se, että normaalisti ja peruskohteliaasti käyttäytyvän naisen tarvitsee ylipäänsä pitää itseään "hankalana akkana". Tiedän, että sorrun samaan ajatteluun itsekin pitäessäni puoliani ja kyseenalaistaessani asioita. Olen kuitenkin alkanut tituleeraamaan itseäni reiluksi naiseksi. Jos jollain jotain hampaankoloon on jää, varmastikin ko henkilö sanoo sen minullekin :D

Minja Koskela
Bluestocking

Jes, reilu nainen on paljon parempi kuin hankala akka! Hyvä taktiikka!

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos Räyhälä, oot super! Arvaa, olinko poikaystävälle miellyttävää TV-seuraa sekuntikelloni kanssa? T: Kuppi nurin koko ajan

Kommentoi

Commenting is closed.