Miksi äänestää eurovaaleissa eli pari sanaa oikeistopopulismista

Sunnuntaina äänestetään Euroopan unionin suunnasta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Itse äänestin ennakkoon. Ja toivon, että viimeistään sunnuntaina äänestää mahdollisimman moni muukin feministi. Euroopan tilanne on näet jokseenkin huolestuttava.

Oikeistopopulistiset puolueet ovat vahvistuneet eri EU-maissa. Puolassa oikeistopopulistinen Laki ja oikeus -puolue on tunnettu aborttivastaisuudestaan, maahanmuuttovastaisuudestaan ja historian kontrolloimisesta. Puolueella on maassa hallitusvalta, ja tammikuussa 2018 se hyväksytti niin sanotun holokaustilain, joka tekee rangaistavaksi syyttää Puolaa tai puolalaisia osallisuudesta natsi-Saksan sotarikoksiin. Myöhemmin samana vuonna Puolassa hyväksyttiin laki, joka alensi korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää siten, että yli kolmasosa korkeimman oikeuden tuomareista olisi passitettu eläkkeelle. Taustalla oli ajatus muokata korkeimman oikeuden tuomaristoa Laki ja oikeus -puolueelle mieleisemmäksi. EU-tuomioistuin määräsi Puolaa lopulta jäädyttämään lain.

Italiassa oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini on sen sijaan tunnettu halustaan horjuttaa ja hajottaa EU:n yhtenäisyyttä. Legan politiikka perustuu maahanmuttovastaisuudelle ja EU-kriittisyydelle ja hallitusvastuunsa aikana se on onnistunut jopa nostamaan kannatustaan. Samoin kuten Ranskan kansallisella liittoumalla – joka myös on oikeistopopulistipuolue – on Legalla lämpimät suhteet Venäjään. Ja Laura Huhtasaareen, joka kävi taannoin puhumassa Salvinin järjestämässä suurkokouksessa.

Esimerkit eivät lopu tähän. Saksassa oikeistopopulistipuolue AfD ratsastaa niin ikään maahanmuuttovastaisuudella. Puolueen nuorisojärjestö ja radikaalisiipi ovat tarkkailussa äärioikeistolaisuuden vuoksi. Itävallan toisiksi suurin puolue FPÖ rypee vakavissa korruptiosyytöksissä. Oikeistopopulistipuolueen johtaja erosi tehtävästään kun julkisuudessa nähtiin video, jossa hän oli valmis ottamaan vastaan lahjuksia naiselta, joka esiintyi venäläisen oligarkin sukulaisena. Unkarin Fidesz-puolue on sen sijaan johtajansa eli pääministeri Orbánin kaudella heikentänyt merkittävästi paikallista lehdistönvapautta. 

Suomessa perussuomalaiset porskuttavat siitä huolimatta, että puolueen kansanedustaja Ano Turtiainen sai tuomion kehotettuaan kohdistamaan omaisuusrikoksia Suomen punaisen ristin toimipisteisiin, ja kehuskeli sen jälkeen tuomion olevan “tässä porukassa sulka hattuun”. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö on sen sijaan eilen erotettu Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta, sillä heidän kannanottonsa ”ei ollut linjassa ylioppilaskunnan yhdenvertaisuussuunnitelman kanssa”. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö harkitsee epäävänsä Perussuomalaisten Nuorten valtionavustuksen (115 000 euroa). PS-nuoret olivat tviitanneet kuvan tummaihoisesta perheestä saatesanoilla: ”Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä.” PS-nuorten Lapin piirin puheenjohtaja Johannes Sipola kommentoi tviittiä Twitterissä toteamalla, että tummaihoisia suomalaisia ei ole.

Miten tämä liittyy eurovaaleihin? Paljonkin. Nimittäin tällä hetkellä Euroopan oikeistopopulistit kasaavat rivejään Lega-puolueen Salvinin johdolla muodostaakseen erillisen poliittisen ryhmittymän EU-parlamenttiin. Toteutuessaan ryhmittymä tulisi eittämättä vaikeuttamaan demokraattista päätöksentekoa ja horjuttamaan EU:n yhtenäisyyttä. Jostain kielii sekin, että jopa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkersson on kieltäytynyt yhteistyöstä Salvinin kanssa johtuen Venäjä-myönteisyydestä.

EU on historian onnistuneimpia rauhanprojekteja. Sitä on syytä vaalia. Nyt se onnnistuu käytännössä: Äänestämällä demokratian puolesta ja oikeistopopulismia vastaan. Rakkaat kanssafeministit, käyttäkää ääntänne! Eurooppa tarvitsee nyt niistä jokaista.

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

puheenaiheet tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)