Miksi en valita veroista

Bluestocking

Säännöllisin väliajoin joku avaa keskustelun siitä, että Suomessa ei voi rikastua töitä tekemällä, koska hyvätuloisten pitää maksaa niin hirveästi veroja. Viime viikolla tämän avauksen teki korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Hän ilmaisi Twitterissä huolensa siitä, että jos 4000 euroa tienaava ihminen saa 1000 euron palkankorotuksen, joutuu kyseinen henkilö maksamaan palkankorotuksesta veroa 506 euroa. Se on Fjäderin mielestä ihan kamalaa.

Hohhoijaa, sanon minä, joka myös kuulun Akavaan.

Ensinnäkin, Fjäderin mukaan 4000-5000 euroa kuukaudessa tienaavat ihmiset ovat “ihan tavallisia palkansaajia”, jotka ovat “ahkeria ja kovia asiantuntijoita”. Niin, no. Suomalaisten mediaanipalkka on hieman yli 3000 euroa, ei 4000-5000 euroa. Esimerkiksi Akavaan kuuluu kosolti lastentarhaopettajia ja apurahatutkijoita, joilla saattaisi olla hieman toisenlainen näkökulma ahkeruuden ja palkkauksen suhteeseen. Tuskin tulee yllätyksenä, että ahkeruus ja asiantuntijuus eivät automaattisesti takaa viiden tonnin kuukausituloja.

Toiseksi, kuka muka saa tuhannen euron palkankorotuksen? Siinä työelämässä, jota itse akavalaisena elän, ei kukaan. Mutta jos pitää viidensadan euron nettolisää neljän tonnin perusliksaan riittämättömänä, on talous todennäköisesti lähtökohtaisesti aika kivasti balanssissa, kuten myös työnteon ja vapaa-ajan suhde. Tällöin lisätulosta kitiseminen välittyy jokseenkin ristiriitaisena.

Kolmanneksi, Suomessa maksetaan veroja, jotta hyvinvointivaltio pysyisi pystyssä. Oma veroprosenttini on kolmenkympin paikkeilla ja pidän itsestäänselvyytenä ja reiluna pelinä, että jos liksani nousee, nousee myös veroprosentti. Homma menee nimittäin siten, että jos on korkea veroprosentti, on myös varaa maksaa veroja. Verovaroilla pidetään huolta siitä, että kaikilla ihmisillä on taloudellisista lähtökohdista riippumatta mahdollisuus muun muassa päivähoitoon, terveyspalveluihin ja koulutukseen. Viimeisimmästä ovat hyötyneet erityisesti korkeakoulutetut akavalaiset, tulivatpa he varakkaista perheistä tai eivät.

Neljänneksi, Suomessa voi edelleen tienata pääomatuloja tasaisella 30 prosentin verolla 30 000 euroon asti, jonka jälkeen pääomatulon veroprosentti on 34. Pääomatulojen äärimmäisen lievää progressiota hyväksikäyttämällä voi siis pistää enemmän omaan pussiin ja vähemmän yhteiseen kassaan. Lisäksi Sipilän hallitus ajoi lupauksistaan huolimatta läpi kokoomuksen märän unen eli hallintarekisterihankkeen, jonka turvin suomalaiset sijoittajat voivat piilottaa omistuksiaan ulkomaille ja välttyä verojen maksamiselta Suomeen. Tuntuu absurdilta valittaa siitä, että 4000 kuukausiliksasta maksetaan enemmän veroja kuin 2000 palkasta, kun samaan aikaan rikkaiden verogeimiä helpotetaan tuntuvasti.

Veroista valittavat useimmiten ne, joilla on siihen varaa. Onneksi Akavaan kuuluu runsaasti myös hyvin tienaavia ihmisiä, jotka pitävät Fjäderin avausta oikeutetusti pöhkönä ja jotka riensivät Twitterissä kertomaan maksavansa omat veronsa ilomielin. Itse kuulun keskituloisena iloisten veronmaksajien joukkoon enkä ole ajatellut kitistä veroista jatkossakaan. Suosittelen samaa kaikille.

 

Seuraa somessa: Facebook & Instagram!

Kommentoi

Commenting is closed.