Miksi netti tarvitsee feminismiä?

netti.JPG

Ilmeeni, kun törmään netin vihapuheeseen.

 

Sisältövaroitus: vihapuhe

 

Kohtasin ensimmäistä kertaa itseeni kohdistunutta vihapuhetta netissä joululomalla 2016. Löysin lankoja, joissa ruodittiin henkilökohtaisia ominaisuuksiani solvaavin sanakääntein ja näin kuvan, jossa kasvojeni päälle oltiin raaputettu “feminazi”. Se oli hurjan ahdistava kokemus. Niin ahdistava, että menetin hetkeksi yöuneni. Tuon kerran jälkeen olen törmännyt itseäni koskeviin ketjuihin, kommentteihin ja blogiteksteihin säännöllisen epäsäännöllisesti. Huutelu on kuitenkin ollut tähän asti pääosin satunnaista.

 

Jonkinlainen käänne tapahtui kuitenkin tänä keväänä. Aktivoiduin Twitterin käyttäjänä viime syksynä. Sen jälkeen olen löytänyt twiittejäni ja Instagramissa jakamaani materiaalia muun muassa Ylilaudalta, eli suomalaisen netin anonyymista törkyviemäristä. Sen lisäksi, että olen lukenut itseeni kohdistuvaa solvausta ja huorittelua eri langoista, tägäsi eräs twiittaaja viesteihinsä työpaikkani ja löysin netistä Instagram-kuvani jonka päälle oltiin kirjoitettu: “Haluutko vittu kuolla.” No, en vittu halua.

 

Mihin solvaajat ja huutelijat pyrkivät? Tarkoitus on hiljentää huutelun kohteet. Törkyturvat ajattelevat, että floodaamalla yhteiskunnallisesti aktiivisten ihmisten – erityisesti naisten, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja rodullistettujen – somekanavia ja levittämällä vihapuhetta ympäri nettiä, vihapuhe lopulta lannistaa ja vaientaa kohteensa. Joskus näin käykin, sillä kenenkään ei tarvitse tehdä tasa-arvotyötä oman hyvinvointinsa kustannuksella. Nykynettiä vaivaa inhottava ongelma, jota viranomaisten tahtotila ei riitä ratkaisemaan: jos aikoo julkisesti puhua, on varauduttava ottamaan kuraa niskaan. Niin ei tietenkään pitäisi olla eikä siihen pitäisi kenenkään joutua tottumaan. 

 

Mutta vihapuhe kielii jostain muustakin. Nimittäin siitä, että feminismiä todella tarvitaan. Sitä tarvitaan, jotta maailmasta tulisi parempi paikka, mutta myös, jotta netistä tulisi käyttäjilleen turvallisempi paikka. Meitä on paljon. Pidetään toistemme puolia!

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

suhteet oma-elama mieli ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *