Millaista seksivalistusta sinä olet saanut?

Bluestocking

Helsingin Sanomat julkaisi eilen jutun norjalaisbloggareiden uutuuskirjasta, jonka aiheena on seksi ja naisen seksuaalisuus. Teksti on ronskia. Ja naisen seksuaalisuus ilmeisesti edelleen siinä määrin radikaalia, että esimerkiksi Norjan yleisradion arvion mukaan kirjan liika informaatio tappaa seksihalut. Veikkaan, että kyse on miehen seksihaluista. Umpikonservatiivinen letkautus nimittäin kielii siitä, miten naisen seksuaalisuus tulisi pitää mystisyyden verhon suojassa. Onhan se meinaa jäbäleissoneille mukavampaa, että ei tarvitse kuukautisista tai valkovuodosta lukea.

 

Kirjan miinuspuoli on jutun perusteella se, että teksti on jokseenkin cis-seksististä. Se tarkoittaa sitä, että vaginaan viitataan nimenomaan naisen sukuelimenä. Tämä ulossulkee transihmiset eikä siis varsinaisesti vahvista transinklusiivisuutta. Teksti sai minut kuitenkin ajattelemaan, millaista seksivalistusta olen itse yläkouluikäisenä tyttönä saanut. Minäpä kerron:

 

Ensinnäkin, meidän annettiin ymmärtää, että seksi on sama kuin penetraatio heteroseksissä. Ja kaikkien toki oletettiin olevan heteroita. Seksi liittyi avioliittoon ja lisääntymiseen, ja eiväthän homot herran-jestas-sentään lisäänny, eli siitä ei sitten puhuta. Penis, vagina, nainen, mies, piste. Ja muistakaa kondomi, paitsi jos olette naimisissa, minkä tulee toki olla tavoite jos seksiä harrastaa. Ja siis seksuaalinen nautinto? No, yhdynnän lopuksi mies tulee.

 

Toiseksi, meitä tyttöjä kasvatettiin olemaan kunnollisia. Tämä tapahtui muun muassa niin, että yhtenä valistuksen kulmakivenä pidettiin informaatioa, jonka mukaan kohdunkaulansyövän riski kasvaa, jos harrastaa seksiä (seksi = koodisana yhdynnälle) usean miehen kanssa. Että muistakaa tytöt, mitä useampi dude, sitä todennäköisemmin saat syövän. Kilometrien päähän paistoi, että syöpää isompi riski usean miehen kanssa vehtaamisessa oli menettää maine. Ja ylipäänsä se, että käytettiin sanaparia neitsyyden menettäminen. En tiedä teistä, mutta itse en varsinaisesti kaipaa sitä takaisin.

 

Kolmanneksi, seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta tai väkivallasta ei juurikaan puhuttu. Villi veikkaukseni on, että #metoo-kamppis on vaikuttanut tähänkin. Olisi kuitenkin ollut paikallaan kertoa teini-ikäiselle tyttöjengille, mitä ahdistelu ja häirintä tarkoittaa, ja mihin ja kehen voi ottaa yhteyttä mikäli sellaista kohtaa. Ja että se ei ole koskaan uhrin syytä.

 

En ole terveystiedon opettaja enkä siis tiedä, millaista koulutusta alalla nykyään saadaan tai mitä teinareille kerrotaan. Mutta toivoisin, että nykyvalistus ottaisi huomioon, että seksi on muutakin kuin yhdyntää; että sukuelimet eivät liity sukupuoleen; että seksuaalisuus on moninaista; että myös naiset voivat nauttia seksistä (myös monen miehen kanssa); ja miten seksuaalinen häirintä tunnistetaan ja että se ei ole koskaan ok.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

Kommentoi

Commenting is closed.