Mitä on ’keski-ikäselitys’ ja miksi se vesittää ilmastoaktivismin?

Syksyllä 2018 15-vuotias Greta Thunberg päätti, että aikuisten saamattomuus riittää. Hän aloitti ilmastolakon, ja on siitä lähtien istunut perjantaisin oppituntien sijaan Tukholman valtiopäivätalon edessä alleviivaamassa päättäjien saamattomuutta. Thunbergista tuli megajulkkis, ja nuorten ilmastoaktivismista ilmiö. Ja jos mikään muu ei ole tässä maailmassa varmaa, niin yksi on: jos nuoret tekevät, niin aikuiset kommentoivat. Eikä se kommentointi ole aina mieltä ylentävää.

Termi mansplaining eli miesselitys levisi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2014. Sen tarkoitus oli muun muassa osoittaa, että miehet ottavat melko usein tilaa, vaikka naiset olisivat pätevämpiä. Nyt esittelen teille uuden, juuri lanseeraamani termin: Middle age splaining, eli keski-ikäselitys. Se tarkoittaa sitä, kun aikuinen ihminen kertoo nuorelle ihmiselle asioista, joista nuori itse tietää enemmän. Kuten ilmastoahdistuksesta, jota saamattomat aikuiset ja onnettomat päättäjät eivät ainakaan liennytä. Jos olet aikuinen ja haluat testata keski-ikäselitystä ilmastoahdistuksesta kärsivään nuoreen, voit kokeilla vaikkapa seuraavia:

 

“Kiva kun olette aktiivisia, mutta oppitunneilta ei sitten olla poissa!”

 

“Pysykää positiivisina! Negatiivisuus ei johda mihinkään!”

 

“Ymmärrätte sitten kun olette vanhempia.”

 

“Kyllä tuo nuoren mielen kiihko iän myötä laantuu!”

 

“Onko nuorilla mitään annettavaa EU:n päästökauppaan?”

 

“Nuorten pitäisi nähdä ongelmat mahdollisuuksina. Ahdistunut tuskin keksii ratkaisuja ongelmiin.”

 

“Nuorten ahdistuksen takana on pelotteleva vanhempi sukupolvi.”

 

Ja juuri kun olitte huokaista helpotuksesta, niin paljastan: kolme viimeistä ovat ihan oikeita Twitter-kommentteja, joilla aikuiset ihmiset ovat osallistuneet keskusteluun nuorten ilmastoaktivismista. Mielestäni  keski-ikäselityksen mitalisijat!

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

suhteet oma-elama mieli ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *