Muusikkonaiset kyllästyivät seksismiin

Bluestocking

Kirjoitin toissapäivänä räp-musiikin sovinismista. Totesin olevani kyllästynyt siihen, miten umpiseksistiset tekstit hyväksytään osana hiphop-kulttuuria melko lailla kritiikittömästi. Musiikkialan seksismi ulottuu kuitenkin lyriikoita syvemmälle. Sen ovat huomanneet myös musabisneksen supernaiset:

 

  • Vuonna 2013 Solange Knowles kyllästyi arvioihin, joissa krediitit hänen työstään annettiin hänen kanssaan työskenneille miehille ja Solange itse kappaleiden kirjoittajana pelkistettiin musiikkinsa “kasvoiksi”. Artisti sai tarpeekseen ja kirjoitti Twitterissä näin: “I find it very disappointing when I am presented as the "face" of my music, or a "vocal muse" when I write or co-write every fucking song.”

 

  • Vuonna 2013 elektronista musiikkia tekevä ja esittävä artisti Grimes kertoi, että miehet, jotka eivät toimi ammatillisesti musiikkialalla tarjoutuvat toistuvasti “auttamaan” häntä teknologian kanssa: "As if the fact that I'm a woman makes me incapable of using technology. I have never seen this kind of thing happen to any of my male peers.”

 

  • Vuonna 2014 Taylor Swift kertoi Time -lehdessä, että on aiemminkin poikkeus kuin sääntö, että ihmiset ajattelisivat hänen kirjoittavan itse oman musiikkinsa. Swift totesi: “It’s a little discouraging that females have to work so much harder to prove that they do their own things.” Swift kertoi myös, että hänen ystävänsä Ed Sheeran ei koskaan saa vastaavia uteluita siitä, onko hän IHAN OIKEASTI kirjoittanut kaikki kappaleensa itse.

 

  • Vuonna 2015 Björk tuotti uuden albuminsa Arcan kanssa, joka on nuoresta iästään huolimatta varsin ansioitunut miestuottaja. Siitä huolimatta, että Björk ja Arca painottivat kyseessä olleen yhteistuotannon, pidettiin Arcaa albumin julkaisun aikana toistuvasti levyn ainoana tuottajana. Björk oli tähän mennessä toiminut musiikkialalla 30 vuotta, Arca ei sen sijaan ollut tuottanut yhtään kokonaista levyä. Samainen Arca työskenteli muuten myös muun muassa Kanye Westin kanssa, mutta jostain syystä Westin osallisuutta hänen omaan levyntekoprosessiinsa ei kukaan kyseenalaistanut.

 

SUOMI-BONUS: Vuonna 2016 Ilta-Sanomat kirjoitti suomalaisartisti Evelinasta näin: "Artisti tarjosi korvakarkkien lisäksi visuaalista viihdettä: reisilihaksia puristaneet, uskomattoman kireät kermanväriset mikrosortsit ja aavistuksen läpikuultava yläosa antavine naruviritelmineen eivät taatusti jääneet keneltäkään huomaamatta.” (Tämä 'keikka-arvio' oli jopa iltapäivälehdeltä kertakaikkisen megalomaaninen rimanalitus.)

2017, luotan suhun!

 

Jos kiinnostuit aiheesta, lue myös tämä.

Seuraatko jo somessa? FACEBOOK + INSTAGRAM

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

 

Kommentit

Taru Mari
Stuff About

Mä masennuin.

Minja Koskela
Bluestocking

Voi ei! Tsekkaa tää niin piristyt, lupaan!

Taru Mari
Stuff About

Kiitos :D

Mahdoton Nainen

Pilkunviilaaja täällä moi! :D Solangen sukunimihän kirjoitetaan siis Knowles. Ja mä en todellakaan ole optimistinen vuoden 2017 suhteen... Ei mulla muuta!

Minja Koskela
Bluestocking

Haha, thanks! :D Olipa nolo kirjoitusvirhe, onneks korjasit! Ja voin kertoa salaisuuden: mäkään en ole ens vuoden suhteen optimistinen. Lainkaan. Mut vaikka Trump on pressa ja kaikkee, niin ihan pakko koittaa uskoo silti, ees vähän!

Mahdoton Nainen

Joo ja siis vaikken ole optimistinen niin se ei tarkoita ettäkö annettais periksi.

punastus
Punastus

Puhumattakaan nyt käsitteistä TYTTÖbändi tai NAISartisti. Jos miesartistin pukeutuminen päätyy keikka-arvioon, niin on täytynyt tapahtua jotain erityistä vrt. Lenny Kravitzin housujen repeäminen kesken keikan :) (paitsi ei sekään oikeesti mihinkään keikan arvosteluun kuulu)

Räyhälä
Räyhälä

Ah, mua masensi myös tää diagrammi, joka oli pakko nostaa esille viime naistenpäivänä: http://www.lily.fi/blogit/stfu-sisters/naistenpaivan-tervehdys-ja-biisihaaste

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kun linkkasit! Olipa kovaa asiaa, vaikka buuaankin sisällölle.

saarah
visual diary

EI SAATANA, masentaa. MUTTA hyvä että aiheesta puhutaan. Kiitos siis tästä(kin) postauksesta :)

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! <3 

Naislaif
Naislaif

Onko niin, että Suomessa naismuusikko on arvostettu vasta sen jälkeen kun hän sanoittaa, säveltää, sovittaa ja tuottaa itse oman musiikkinsa? Näin helposti on ja myönnän, että olen siihen syllistynyt itsekin, ihailemaan taitavaa naista, joka näyttää närhen munat miehille. Onhan hän hyvä taitelija, vaikka vain laulaisikin tekemättä itse musiikkiaan. Havahduin tähän, kun näin Suvi Teräsniskan itkevän huonouttaan Vain elämää ohjelmassa. Kuka näitä ansoja ja oletuksia rakentaa? Ehkä kaikki, mutta kuka niitä ylläpitää?

En edes tahdo puuttua ulkoisiin tekijöihin nyt, koska verenpaineeni ei kestä sitä juuri nyt. 

Hyvä, että aiheesta puhutaan ja kiitos että siitä kirjoitat. 

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! Ja joo, mulla kanssa ollut ton verenpaineasian kanssa viime aikoina haastavaa musajuttujen yhteydessä... Mutta pakko uskoa, että kyllä vanhat rakenteet vielä huojuu!

Kommentoi

Commenting is closed.