Naisena politiikassa vuonna 2015: uhkailuja ja törkyviestejä

Bluestocking

Kirjoitin viimepostauksessani siitä, kuinka SSS-hallituksen politiikka ei ota huomioon sukupuolten tasa-arvoa. Leikkaukset ja kurjistustoimenpiteet kohdistuvat erityisen vahvasti naisiin ja lapsiin. Mutta millaista on toimia naisena suomalaisessa politiikassa, jonka päätökset ovat viime aikoina kaventaneet sukupuolten tasa-arvoa?

 

Eduskunnassa tehtiin seksuaalista häirintää kartoittava laaja kyselytutkimus vuonna 2007. Kyselyn mukaan seksuaalinen häirintä oli tuolloin eduskunnassa vakava ongelma: jopa kolmasosa eduskunnan naistyöntekijöistä ilmoitti kokeneensa työpaikalla seksuaalista häirintää. Ahdistelutapauksissa neljässä kymmenestä oli mainittu tekijäksi mieskansanedustaja. Kokoomuksen kansanedustaja Lyly Rajala, jonka nimi tuli esiin yhtenä ahdistelijoista, kommentoi kohun olleen liioiteltu. "Kärpäsestä on tehty härkänen. Luultavasti seksuaalisen häirinnän ja kohteliaisuuden termit ovat menneet sekaisin", selitteli Rajala Iltasanomille. Termeistäkö tässä on kyse? Katsotaanpa:

 

17.12. 2015 Uusi Lahti uutisoi Lahden kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Sari Niinistön eroavan kokoomuksen valtuustoryhmästä. Yhtenä eronsa syynä Niinistö mainitsi valtuustoryhmässä vallitsevan epätasa-arvon. Naisia oltiin kutsuttu kokoomuksen sivistysryhmässä muun muassa "pullaa syöviksi lehmiksi" ja Niinistöä oltiin kehoitettu vaihtamaan puoluetta tai menemään kotiin lapsia hoitamaan, kun hän oli ilmaissut mielipiteensä. Häirintää vai kohteliaisuus?

 

Myös muut kuin kollegat esittävät mielellään mielipiteitään naispoliitikoista. 20.12. 2015 Helsingin Sanomat kertoi vihreiden kansanedustaja Emma Karin suomalaismiehiltä saamista lukuisista uhkailuviesteistä. Paitsi, että viestien sisältämät väkivaltafantasiat kohdistuvat Kariin itseensä, kirjoitetaan kauheuksia myös hänen lapsistaan. "Nämä suomalaisten miesten viestit, joissa toivotaan pienten lasteni joutumista hirvittävän väkivallan uhreiksi, ovat arkipäivää", Kari kertoo. Karin lisäksi myös muut naispoliitikot saavat toistuvasti väkivallalla hekumoivia uhkailuviestejä. Häirintää vai kohteliaisuus?

 

Itsenäisyyspäivänä Rajat kiinni -mielenosoitus oli natsitervehdyksineen kaikkineen varsin surullinen kuva vuoden 2015 Suomesta. Tapahtumassa samat jannut, jotka ovat mesonneet netissä suomalaisten naisten ja lasten turvallisuuden puolesta koska maahanmuuttajat, vihjailivat kuitenkin raiskaavansa Li Anderssonin kaktuksella. Häirintää vai kohteliaisuus?

 

Eduskunnan työkysely vuodelta 2013 kertoi, ettei seksuaalinen häirintä ollut kuudessa vuodessa loppunut. Syksyn 2015 tapahtumat puolestaan kertovat, että politiikassa toimivien naisten uhkailu on edelleen arkipäiväistä ja osittain juuri siksi niin kammottavaa ja alhaista. Näillä meriiteillä pitäisi olla selvää, että Suomi ei ole ollut tasa-arvon mallimaa enää pitkään aikaan. Toivon vuodelle 2016 toimenpiteitä tasa-arvon kohentamiseksi ja toimia naisiin kohdistuvan uhkailun vähentämiseksi. Ja kaikille politiikassa toimiville naisille tsemppiä ja parempaa uutta vuotta.

Kommentoi

Commenting is closed.