Naiset eivät halua kostoa vaan tasa-arvoa

Uusi hallitus on valittu. Ministereitä on 19. Naisia heistä on 11, miehiä 8. Ylen A-studiossa sanottiin, että kyseessä on Suomen historian tasa-arvoisin hallitus. Opposition miehet loukkaantuivat tästä joukolla. He kysyivät, ovatko he ymmärtäneet tasa-arvon jotenkin väärin. Kyseessähän on naisten ylivalta, ei tasa-arvo! Jostain syystä samat henkilöt eivät kuitenkaan olleet huolissaan tasa-arvosta silloin, kun Sipilän hallituksessa istui 11 miesministeriä ja 6 naisministeriä. Tai ylipäänsä siitä, että vuodesta 1917 alkaen Suomessa on ollut yhteensä 1126 miesministeriä ja 157 naisministeriä.

Tämän jälkeen keskustelu on kiertynyt niin kireälle jengalle että päänsäryltä on ollut vaikea välttyä. Muun muassa Tuomas Enbuske kirjoitti kolumnissaan jota en aio linkata, että kiintiöt ovat “saatanasta”, koska “ne korjaavat virheen, joka on ollut menneisyydessä”. Twitterissä Enbuske jatkoi puhumalla “kollektiivisesta syyllisyydestä”, johon feministit nyt ilmeisesti miesparkoja puskevat kantamaan vastuunsa historian epätasa-arvosta.

Paitsi että eivät puske. Historiallista kontekstia ei nosteta esiin, koska halutaan miesten tuntevan itsensä ja sukupuolensa muita huonommiksi. Se nostetaan esiin, koska nykykäytännöt eivät ole syntyneet tyhjiössä. Ne ovat historiallisen kehityskulun tulos. Siksi historiallisen kontekstin sivuuttaminen on älyllisesti laiskaa.

Mutta tiedättekö: me voimme nykykäytäntöjä muokkaamalla luoda uutta historiaa. Sellaista, joka säteilee tulevaisuuteen tasa-arvoa synnyttävänä. Siksi on edistyksellistä ja hienoa, että nykyinen naisenemmistöinen hallitus tasapainottaa miesvoittoista ministerikaanonia. Se ei ole “punttien tasaamista” eikä “kostomentaliteettia” (termit lainattu Twitter-keskusteluista, kiitos niistä!), vaan kielii siitä, että maailma voi näyttää myös tältä.

Minua ei kiinnosta kostaminen vaan tasa-arvo. Ja väitän, että suurin osa feministeistä on kanssani ihan samaa mieltä.

Muun väittäminen on älyllisesti yhtä laiskaa kuin sanoa, että historialla ei ole mitään väliä.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

puheenaiheet tasa-arvo
Kommentit (0)