Naiset ovat muutakin kuin vaimoja ja tyttäriä

Olette varmasti kuulleet, kun esimerkiksi seksuaalista häirintää vastustetaan kysymällä, että entä jos uhri olisikin oma tytär, vaimo tai äiti? Itse olen kuullut tämän lukuisia kertoja. Seksuaalisen häirinnän vastustaminen sinänsä on toki hyvä asia. Tytär-, vaimo- tai äitiretoriikka sen sijaan ei ole järin toimivaa.

 

Parhaiten asian voi selittää sitaatilla, johon vastikään törmäsin. Se kuului näin: “She’s someone’s wife/daughter/mother/sister.” Jaoin sitaatin Instagram-tililläni ja se keräsi suuren määrän tykkäyksiä. Saatesanani olivat: “Uskokaa tai älkää, naiset ovat olemassa muutenkin kuin suhteessa miehiin.”

 

Sillä siitähän tässä on pohjimmiltaan kyse: Perustelemalla seksuaalisen väkivallan tai häirinnän vastustamista sillä, että uhrit ovat miehille tärkeitä naisia, paljastetaan jotain oleellista patriarkaatista eli niistä rakenteista, jotka ylläpitävät sukupuolihierarkioita. Paljastus on se, että naisten kokemukset täytyy liittää miehiin, ennen kuin ne otetaan vakavasti. #MeToo-kampanjan jälkimainingeissa saatamme olla matkalla kohti maailmaa, jossa näin ei enää ole.

 

Sitä ennen lakataan sanomasta: Hän on jonkun sisko/äiti/vaimo/tytär. Sanotaan sen sijaan: Hän ON. 

 

Koska naiset OVAT olemassa muutenkin kuin suhteessa miehiin.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram & Twitter!

suhteet oma-elama mieli ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *