Naisten välisestä solidaarisuudesta

Bluestocking

Kun olin 18-vuotias, perustimme ystävieni kanssa feministisen Mitäs tytöt? -kulttuurikollektiivin. Järjestimme kulttuuritapahtumia ja kokoonnuimme kerran kuussa vitsikkäästi kuukautisiksi nimettyihin tapaamisiin, joiden tarkoitus oli paitsi suunnitella toimintaa, myös kehua toisiamme ja paukutella henkisiä henkseleitä. Olimme jo alle parikymppisinä uupuneita väitteeseen, että naiset eivät muka pystyisi työskentelemään keskenään, vaan pyrkivät urallaan eteenpäin vetämällä mattoa toistensa jalkojen alta. Naisjohtajiin sovelletaan jopa queen bee -syndroomaa, jonka mukaan johtotehtävissä työskentelevät naiset pyrkivät eroon ympärillään olevista naistyöntekijöistä ja tukevat miesalaistensa uraa naisia enemmän.

 

Muun muassa psykologian emerita professori Liisa Keltikangas-Järvinen väitti viime kuussa, etteivät naiset osaa verkostoitua. “Nainen on naiselle susi”, tiivisti professori kliseisesti ja todisti, että kammottava sanonta on muidenkin kuin tosi-TV-tähtien käytössä. Olisin suonut professorin vierailleen Trendin kuvauksissa muutama viikko sitten, kun Hilton-hotellin sviitissä hääräsi 12 naista, joista suurin osa ei tuntenut toisiaan ennestään. Ei näkynyt selkään puukottamista eikä mehiläiskuningattaria, vaan silkkaa yhdessä tekemistä ja toisten tsemppaamista.

 

Vaikka naistenlehdissä on silloin tällöin ongelmallisia elementtejä (kuten olen kirjoittanut esimerkiksi täällä), tiivistyivät niiden parhaat puolet Hiltonin sviitissä Laura Kangasluoman kirjoittaman #Lääppimisen loppu -jutun kuvauksissa. Yksi tärkeimmistä on naisten välinen solidaarisuus. Vaikka professori ja reality-stara sanoisivat mitä, eivät naiset ole toisilleen susia ja mehiläiskuningattaria, vaan osaavat paitsi verkostoitua, myös tukea toisiaan. Sen todistavat myös uusimmat tutkimukset.

 

Mitäs tytöt? ei ole enää aktiivinen, mutta sen anteja voi onneksi soveltaa uusien ihmisten kanssa, kuten Trendin kuvauksissa kävi. Jätetään siis ikävät eläinvertaukset ja taputellaan toisiamme selkään jatkossakin.

 

Kuvassa Satu Lidman (takana vas.), Karla Malm, Pörrö Sahlberg, Aisha Benahmed (edessä vas.), Heidi Härkönen (edessä) ja minä. Kuvaaja: Sanna Lehto (Trendi 3/2016).

Pörrö Sahlbergin mainio analyysi kuvauspäivästä ja naistenlehdistä löytyy täältä.

Kommentit

Mahdoton Nainen

Nykyään kun joku puhuu tästä aiheesta, linkkaan mielelläni Pihtarihuorien kirjoitukseen naisten välisestä solidaarisuudesta (jolla sattumoisin on sama otsikko kuin sulla), koska se tiivistää mun mielestä hyvin sen miksi se solidaarisuus on välillä niin vaikeaa, ja kuinka nainen on monesti toiselle naiselle ihan faktuaalisesti suurempi uhka kuin mies.

Minja Koskela
Bluestocking

Hyvä kirjoitus, kuten Pihtarihuorilla yleensä. Just siinä mainittujen syiden vuoksi musta on tärkeää ja jokseenkin poliittinen teko myös pyrkiä korostamaan sitä, miten naiset kaikesta huolimatta pystyvät tekemään siistejä juttuja keskenään ilman selkään puukottamista sekä sitä, miten tärkeää on osoittaa solidaarisuutta muille naisille. Sitä me tehtiin Mitäs tytöt? -kollektiivissa jo parikymppisinä ja sitä mä haluan edelleen liki kolmekymppisenä myös jatkaa. Ja purkaa samalla rajoittavia rakenteita naisten välisen solidaarisuuden ja kaiken muunkin epätasa-arvon tieltä. Mulla on ollut ilo tehdä elämässäni yhteistyötä pääasiassa toisiaan tukevien naisten kanssa. Kunpa kaikilla olis sama chaanssi. Kuten Pihtarihuoratkin lopussa tiivisti: "Naisten välinen solidaarisuus. Sitä me siskot tarvitsemme."

Mahdoton Nainen

Allekirjoitan. Vaikka solidaarisuuden puute onkin joissain tapauksissa todellisuutta, on syytä muistaa ettei se suinkaan johdu jostaan naisten synnynnäisestä solidaarisuuden puutteesta tai kateudesta vaan, jälleen kerran, sitä ruokkivista rakenteista.

Minja Koskela
Bluestocking

Hyvin tiivistetty, samaa mieltä!

graceless

Pirun hyvin kirjoitettu. Tällaiset "nainen on naiselle susi" -lausunnot työelämästä tuntuvat jotenkin jatkumolta sille, kuinka itse tyttövaltaisessa lukiossa sai kuunnella kyllästymiseen asti muutaman tytön vuodatusta sitä, kuinka kuulemma "tytöt on niin juonittelevia, ja kateellisia toisilleen, että mun kaikki kaverit on aina ollut poikia". Sellaista ällöttävää itsensä paremmaksi ja reilummaksi ja rehellisemmäksi tituleeraamista. Nähdäkseni sen koulun tyttöjen keskinäinen kilpailu oli kyllä seurasta sukupuolijakaumasta, mutta ei siksi että tyttövaltaisuus olisi "tyttöjen ominaispiirteiden" takia luonut pahaa verta, vaan siksi, että tästä harvalukuisesta poikajoukosta oli niin paljon helpompi erottua,  napata tarjonnan vähäisyyden vuoksi esim. isot miespääroolit tai miesäänten laulusoolot. Vähän isommassa mittakaavassa samaa pahaa verta luo varmaan just (vanhempien) naisnäyttelijöiden työtilanne (uusimman kuukausiliitteen juttu http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1459479019294). Ole siinä sitten solidaarinen, kun töitä on vähän ja (keski-ikäiset) miesnäyttelijät saavat rooleja niin paljon helpommin, ettei kaverin menestys ole niin suoraan itseltä pois.

Minja Koskela
Bluestocking

Juurikin näin. Kuten sanottu, mulla on ollut ilo tehdä yhteistyötä vaikka kuinka monen vaikka kuinka mahtavan naisen kanssa. Ja aina mun tekemisiä on tsempattu ja olen pyrkinyt myös tsemppaamaan takaisin. Muun muassa sen vuoksi on tympeää kuulla, kun jotkut naiset sanovat tulevansa miesten kanssa paremmin toimeen (ikään kuin "miehet" ja "naiset" olisivat ylipäänsä jotenkin mystisesti täysin homogeenisiä kategorioita, just sayin'). Musta on yhteiskunnallis-poliittinen teko osoittaa solidaarisuutta naispuoleisille kavereille. Vois vaikk perustaa sellaisen kehu nainen päivässä -liikkeen!

Btw, multa on tulossa blogiteksti kuluvalla viikolla tuohon Hesarin näyttelijäjuttuun liittyen. Stay tuned! :)

Helmi K
sivulauseita

Asiaa!

Ja aivan mahtava tuo kuva. Ihastelin jo lehdestä :)

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! <3 Kuvasta jäi paitsi aika kiva muisto, myös ihania uusia tuttavia! Feminists stick together!

Toimitus
Toimitus

Kiitos superpaljon osallistumisestasi juttuun! <3

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos Trendille, oli upea päivä ja upeita mimmejä! <3

Karla
Oma huone

Allekirjoitetaan! Hyvä kirjoitus, hyviä tyyppejä, ja hyvät fiilikset! Just pohdin, pitäisköhän itsekin väsäillä postausta asiasta.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos Karla! Oli kiva tutustua! Ja kirjoita ihmeessä, ois kiva lukea päivästä muidenkin näkökulmista. Tsemppiä graduiluun ja ihanaa kevättä! :)

Karla
Oma huone

Jep, samoin! Ihanaa kevättä! :)

Kommentoi

Commenting is closed.