Palkkatasa-arvosta ja vaihtoehtoisista faktoista

Bluestocking

Helsingin Sanomat on tänään (17.7.) julkaissut mielipidesivulla Pauli Sumasen tekstin otsikolla Naiset saavat parempaa palkkaa kuin miehet. Julkaisupäätös on mielestäni hämmentävä.

 

Ensinnäkin, Sumanen esittelee itsensä Sukupuolten tasa-arvon tutkimusseura ry:n puheenjohtajana. Kyseinen yhdistys ei ole aktiivinen toimija tasa-arvon edistämistä koskevassa keskustelussa: Seuran jäsenistä ei löydy tietoa eikä yhdistys myöskään tuota tasa-arvoon liittyvää dataa. Yhdistyksen pyrkimys on aiemminkin kumota jo tehtyä tasa-arvotutkimusta. Tähän tyyliin: "Helsingin yliopiston verkkosivuilta voi lukea Milja Saaren väitöskirjan, joka ei perustu faktoihin vaan on poliittisfeminististä tieteen valeasuun puettua propagandaa. Jokaisen miehen tulisi lukea tämä väitöskirja, niin hän ymmärtäisi, kuinka tasa-arvoista on feministinen tasa-arvopolitiikka tänään.” En. Edes.

 

Toiseksi, Sumanen on tullut tunnetuksi miesasia-aktivistina, joka on erikoistunut palkkaepätasa-arvon kyseenalaistamiseen. Sukupuolten tasa-arvon tutkimusseuran lisäksi Sumanen on kirjoittanut työaika- ja palkkatutkijana esiintyen muun muassa Miesasia-sivustolle, jonka agenda on vaihtoehtoisten faktojen ja sananvapauden nimissä dissata feminismiä, feministejä ja jo tehtyä tasa-arvotyötä. Miesasiamiesten lempilapsia ovat myös Miesasia-sivustolla palkkaepätasa-arvon kumoaminen (“Tilastokeskus valehtelee!”) ja lähisuhdeväkivallan sukupuolittuneisuuden kyseenalaistaminen (“Feministit uhriutuvat!”). Työaika- ja palkkatutkijan tittelistä sen verran, että Sumanen on koulutukseltaan luonnontieteiden kandidaatti, jolla on tiettävästi yksi julkaisu vuodelta 1965. 

 

Miksi ihmeessä Suomen laajalevikkisin sanomalehti sitten päättää julkaista kirjoituksen, joka 1) antaa ymmärtää kirjoittajan olevan tasa-arvoasioiden asiantuntija; ja 2) perustuu tehdyn tutkimuksen kyseenalaistamiseen positiosta, jonka aikomus ei ole koskaan ollutkaan edistää tasa-arvoa tai tasa-arvokeskustelua? En keksi muuta syytä, kuin että klikkimedia-aikana vaihtoehtoisten faktojen perässä harhaisesti keikkuvien trollien provokatiiviset avaukset saavat virallistenkin medioiden sivuille mukavasti liikettä. Samalla unohtuu, että trollaavien miesasia-aktivistien tarkoitus ei ole koskaan ollut dialogi tasa-arvoaktivistien kanssa. Sen sijaan pointtina on (passiivis)aggressiivisesti hiljentää feministejä anonyymeillä teksteillä ja avoimella vihapuheen lietsomisella.

 

Aikana, jona alt factit ovat kuumaa kamaa, voisin minäkin ilmeisesti perustaa yhdistyksen nimeltä Cern 2.0, esiintyä tunnettuna ydinfyysikkona ja kirjoittaa mielipidekirjoituksen siitä, miten painovoima on oikeasti myytti.

 

Eräänlainen keskustelunavaus sekin.

 Bluestocking Facebookissa.

Kommentoi

Commenting is closed.