Politiikkatulkki: Soinia ei koulujen tasa-arvo kiinnosta

Bluestocking

Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista koulussa, pelkästään etunimillä.”

Ihmiset lukivat Nyt-liitteen otsikon ja jotkut raivostuivat. Se on ymmärrettävää, sillä onhan se nyt herramandeeros iso vaiva lukea reilun sivun mittainen teksti ja muodostaa sen pohjalta näkökulma, kun yhtä hyvin voi lytätä koko sisällön provokatiivisen tiivistyksen perusteella.

Ulkoministeriltä sen sijaan odottaisin enemmän. Se, että Timo Soini on ilmiselvästi jättänyt opetushallituksen Tasa-arvotyö on taitolaji -oppaan lukematta, ei ole estänyt Timoa kyhäämästä muutaman rivin ja viiden pennin plokitekstiä (koska b- ja g-kirjaimet ovat kertakaikkiaan liian epäsuomalaisia käytettäviksi!) siitä, miten pojat sitä ja tytöt tätä ja näin on aina ollut ja se on nimittäin jetsulleen niin.

 

Oppaassa sanotaan muun muassa näin: "Kasvattajien ja opettajien tehtävä on antaa tietoa sekä lisätä ymmärtämystä ja taitoa siitä, miten tasa-arvoa rakennetaan tietoisesti.” (s.9)

Ja näin: “Jokaiseen oppilaaseen tulee suhtautua yksilönä.” (s.13)

Ja näin: “Tasa-arvon tavoite ja laaja yhdenvertaisuusperiaate ohjaavat perusopetuksen kehittämistä. Opetus edistää taloudellista, sosiaalista, alueellista ja sukupuolten tasa-arvoa.” (s.17)

Lisäksi kysytään muun muassa näin: “Miten pojat voisivat olla sekä hyväksyttyjä poikaporukassa että ahkeria ja menestyviä oppilaita?” (s.12)

Ja näin: “Voiko koulussa olla avoimesti transsukupuolinen tai kertoa, ettei koe olevansa tyttö eikä poika?” (s.12)

 

Ulkoministeri Soini kuittaa sisällön “humpuukiksi” ja "vouhotukseksi". Perään hän kynäilee pari mukanäppärää oivallusta tyyliin "Pojat ovat poikia" ja "Perussuomalaisilla on kutsumus olla perusjärjen ääni".

Tässä tapauksessa vitsikkäät soinismit on tulkittavissa siten, että ulkoministeriä ei voisi vähempää kiinnostaa poikien heikentynyt lukutaito, tyttöihin kohdistuva seksuaalinen häirintä tai koulun sukupuolittuneet käytännöt, jotka ovat potentiaalisesti haitaksi jokaiselle koululaiselle. Pitäisin myös jokseenkin huolestuttavana sitä, että Soini pohjaa poliittiset kannanottonsa mieluummin yksittäisen uutisen otsikkoon kuin opetushallituksen tutkimustekstiin perustuvaan asiantuntijalausuntoon, jonka pohjalta kaikki Suomen peruskoulut tulevat tekemään koulukohtaiset  tasa-arvosuunnitelmat tammikuuhun 2017 mennessä.

Lopuksi Soini (mainitsinko jo, että hän on ulkoministeri?) toteaa, että opetushallituksen tasa-arvo-oppaalle ei ole olemassa minkäänlaista kansanvaltaista valtuutusta (kansanvaltainen = perussuomalainen (ihan sama, vaikka puolueen kannatus on laskenut kuin lehmän häntä)).

Tämä kaikki juuri kun luulin, että persujen toilailut eivät voisi hämmentää minua enempää.

 

Seuraatko jo Bluestockingia somessa? Blogi Facebookissa, Minja Instagramissa!

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Kommentit

Juliaihminen
Juliaihminen

Tämä on vaan niin saatanan masentavaa. Oon oikein yrittänyt lähipäivinä miettiä, että mikä siinä tasa-arvossa on niin pelottavaa. Onko siinä jotain semmosta, että ihmisiä ahistaa kun maailma muuttuu ympäriltä ja sitten jää epävarma tunne siitä, missä minun paikkani tässä muuttuvassa maailmassa on? 

Minja Koskela
Bluestocking

Äläpä! Kaikista eniten on masentanut kasvattajien kommentit opefoorumeilla, joilta olen lukenut muun muassa, että "kohta musaopet ei saa enää jakaa laulajia tenoreihin ja sopraanoihin" ja että "kyllä se nyt vaan on sukupuoli ehtaa biologiaa kun niin sanotaan kerta oppikirjoissakin kerta" ja että "pitääkö nyt sitten koulussa olla joka oppilaalle omalla nimellä varustettu vessa kysympähän vaan". Suosikkini on kuitenkin, että "nyt menee vaikeeks". En. Edes.

Ja sitten kuitenkin olen superhyvilläni siitä, että niin moni opettaja on jakanut oph:n opasta todella fiiliksissä oppaan sisällöstä ja ihan oikeasti pyrkii miettimään, miten tasa-arvoa olisi mahdollista edistää. Harmi vaan, että esim. ulkoministeri ei siihen jengiin kuulu.

Helmi K
sivulauseita

Olin kirjoittamassa ihan saman lauseen kuin Julia, koska ei saatana mun pää räjähtää tästä paskasta. Ja oon niiiiiin lopen kyllästynyt Soinin kansankieliseen jauhantaan, lässytykseen ja länkytykseen. Ulkoministeri jumalauta! Mä en oikeasti keksi mitään järkevää sanottavaa kun vituttaa niin paljon. Anteeks.

Minja Koskela
Bluestocking

Jep jep. Soisin ihan tosissaan ministeritasolla otettavan selvää, mihin otetaan kantaa. Mutta taitaa olla tämän hetkiselle kokoonpanolle hieman haastava vaade.

Naislaif
Naislaif

Yksi surullinen puoli koko tässä keskustelussa on se, että ylemmältä taholta täytyy muistuttaa tas-arvoisesta kohtelusta ja kasvatuksesta. Tasa-arvoa hoetaan ja kohkataan, mutta silti usea koulu ja opettaja tarvitsee mustaa valkoisella, jotta edes ajatus toisin toimimisesta saisi alkunsa. 

Emmekö tee mitään ilman pakkoa tai ohjekirjaa? Päivittäin kuulen tyttö-poika erottelua ja luokittelua. 

Soinin mielipidettä tästä asiasta en tahtoisi edes kuulla, mutta kuulin nyt kumminkin. Jossain muussa asiassa olisin tahtonut ulkoministerin kannanoton, mutta vaikeni perhana. 

Soini pysyköön lestissään, mutta opetushenkilökunta vavahtukoon. 

Minja Koskela
Bluestocking

Kyllä vaan, allekirjoitan. Sukupuolten tasa-arvo kiinnostaa Soinia ilmeisesti vain silloin, kun sitä voi vastustaa (vrt. subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen & aborttilausunnot).

Looking for...

Lähinnä minua naurattaa se, että tämän pitäisi olla päivän selvä juttu! Omassa yläkoulussani tytöt nousivat kapinaan kun opettajat sanoivat: "Nyt tytöt hiljaa", kun luokassa vain kaksi tyttöä hölöttivät keskenään ja muut olivat kunnolla. Kun pojille kävi samaa, huomautimme asiasta. Eräs vanhankansan opettaja lopulta huusi meille, että hän kyllä tietää. Pointtimme kuitenkin aina oli, että on epäreilua syyttää kaikkia muiden tekemisistä. Onko se siis täysin kohtuuton vaatimus? Ei. 

Tottakai on ymmärettävää, että kaikkien nimiä ei välttämätttä muista heti, mutta niitäkin voi kysyä. Lisäksi juuri lapset vielä pohtivat omaa sukupuoltaan ja se on normaalia! 

Tasa-arvo lauselma oli minusta ohjaus oikeaan suuntaan ja täysin aiheellinen. Siitä syntynyt kohu taas kerrassaan naurettava. Tuntuu, ettei yksikään ole todella lukenut ohjeistusta. 

BTW. vihaan Timo Soinin Ploki-väännöstä. Suomessa on lukuisia vieraista kielistä tulleita lainasanoja kuten vaikka teippi ja jopa hyvä! Ne eivät ole uhka suomen kielelle vaan rikkaus moninaistaa ilmaisu kykyämme.

paulahelena
ALUAP

Mut eihän "nyt tytöt hiljaa" viittaa kaikkiin tyttöihin vaan niihin kahteen hölöttävään tyttöön? Hölmö esimerkki mut jos molempien hölösuiden nimi ois vaikka Maija ja sanottais "nyt Maijat hiljaa" niin ei kai kukaan olettais et käsky koskee myös kolmatta Maijaa, joka ei hölissyt?

Minja Koskela
Bluestocking

Esimerkkisi ei toimi. "Maija" ei ole kategoria, jolta edellytetään tietynlaista käytöstä, kuten "tytöt" ja "pojat" koulussa ovat. Tyttöihin ja poikiin liittyvistä oletuksista on olemassa pilvin pimein tutkimusta myös koulukontekstista.

paulahelena
ALUAP

Kai on oletus että minkään sukupuolisten oppilaiden ei pitäis häiritsevästi hälistä tunnilla? Mä en ihan oikeesti ymmärrä, mikä tässä oli väärin, paitsi ehkä se että entä jos jompikumpi tytöistä ei identifioikaan itteään tytöks. Joo, kaks nimeä ehkä vois sanoa myös erikseen mut jos on vaikka neljä hölisijää, niin pitäiskö oikeesti luetella "maija, saara, kaisa, lotta nyt hiljaa"? Vai käyttää jotain "neutraalimpaa" yhteiskategoriaa, tyyliin "hölöttäjät nyt hiljaa"? "Tuntia häiritsevät oppilaat hiljaa"?

Minja Koskela
Bluestocking

Eikö se sitten ole ihan riittävä syy, että joku ei identifioidu siihen sukupuoleen, jolla tulee puhutelluksi? Toinen syy on vaikkapa se, että lokerointi vähenee kun lokerointia vähennetään. Ja se koskee toki myös kielellistä toimintaa.

Minja Koskela
Bluestocking

Itse käytän esim.: "Nyt siellä reunassa/takana/keskellä, koittakaas keskittyä." Ei se ihan kauheasti mielikuvitusta ole toistaiseksi vaatinut. Hölöttäjät on kieltämättä kans ihan hyvä. Voisin käyttää.

Minja Koskela
Bluestocking

Hear hear. En ymmärrä kategorisointia, en toiminnallista enkä kielellistä. Ja tähän nähdäkseni puuttui myös oph:n raportti. Luokkatilanteessa kun on täysin mahdollista käyttää muitakin puhuttelukeinoja kuin tyttö, poika tai oppilaan etunimi. Lisäksi: jos hermostuu siitä, ettei saisi luokitella muita ihmisiä oletetun sukupuolen perusteella, kehotan pohtimaan, miksi ylipäänsä pitäisi saada kategorisoida muita.

Vau mikä vauva!

Tämä on taas yks teksti jonka kohdalla toivoisin, että tykkäysnappia vois klikata vaikka kymmenen kertaa. Kiitos! Sä kirjotat niin hyvin, asiallisesti, selkeästi ja ytimekkäästi, että jokaisen (etenkin niiden Nyt-klikkien hermoilijoiden) pitäis lukee sun tekstit. Ja myös Timo Soinin, lähetä sille, jos edes tämä menis perille kun noi viralliset opukset tulee näemmä sivuutettua.

Kommentoi

Commenting is closed.