Politiikkatulkki: Timo Soinin aborttikannanotot

Viime viikolla Irlannissa äänestettiin aborttilainsäädännöstä, joka on tähän asti ollut yksi Euroopan tiukimmista. 26.5. saatiin äänestyksen viralliset tulokset: lainsäädäntö tullaan muuttamaan vapaammaksi. Tulevaisuudessa irlantilaisnaisten, -transmiesten ja muunsukupuolisten ei tarvitse matkustaa Iso-Britanniaan abortin saadakseen tai turvautua hengenvaaralliseen aborttiin, joka tehdään omassa maassa laittomasti 12 vuoden vankeustuomion ja oman hengen uhalla. Äänestyksen tulos on tärkeä askel globaalille yhdenvertaisuudelle.

 

Ikävä kyllä kaikki eivät ole sitä mieltä. 27.5. Suomen ulkoministeri Timo Soini kirjoitti nimittäin plokiinsa tekstin, jossa hän paheksui uudistusta. Soini kummasteli, miksi “elämän puolustamista tarvitsee puolustella”. Hän myös kertoi saaneensa “terveisiä Irlannista” – “murtuneen miehen sanat.”

 

Mietitäänpä hetki. Abortti on keskeinen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymys, jolla taataan naisten, tyttöjen ja transmiesten oikeus omaan kehoonsa. Suomi on mielellään esiintynyt maailmalla tasa-arvon mallimaana. Soini itse on puhunut Brysselissä naisten oikeuksista ja Egyptissä naisten koulutuksen ja terveydenhuollon edistämisen tärkeydestä. Eilisen aborttikannanoton jälkeen erityisesti jälkimmäisin näyttäytyy varsin ristiriitaisena ja onttona puheena.

 

Pari asiaa. Ensinnäkin, ne “murtuneen miehen sanat”. Soini on siis ollut yhteydessä irlantilaismieheen, joka on “murtunut” aborttiäänestyksen tuloksesta. Ilmeisesti hän itse ei näe, kuinka irvokasta on poikain kesken voivotella naisten, muunsukupuolisten ja transmiesten oikeuksien etenemistä. Toiseksi, siitä “eämän suojelusta”. Aborttien kieltäminen ei lopeta abortteja, vaan tekee niistä raskaana olevalle ihmiselle hengenvaarallisia. Lisäksi on erikoista, että en ole kuullut “elämää suojelevan” ulkoministerin tekevän avauksia turvallisista pakolaisreiteistä tai jyrähtävän lasten pakkopalautuksista Afganistaniin.

 

Timo Soini: Jos haluat esiintyä naisten ja lasten puolustajana, lopeta aborttien vastustaminen ja pidä huoli siitä, että jatkossa lapset eivät huku Välimereen. Muussa tapauksessa kaikki puheet elämän suojelusta voi lopettaa.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

hyvinvointi terveys uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *