Rasistit, jotka vihaavat naisia

Bluestocking

Muistatko vielä viimesyksyisen #GamerGate -kohun? Lyhyt kertaus: pelialalla työskentelevät naiset alkoivat saada raiskaus- ja tappouhkauksia, koska onnistuivat monipuolistamaan pelialaa ja vieläpä melko menestyksekkäästi. Vihapostit äityivät niin raskaiksi, että naiset joutuivat jättämään kotejaan.

 

Vihapostia lähetetään, kun halutaan hiljentää henkilö, jonka kanssa ollaan eri mieltä. Uhkailijat eivät halua keskustella, vaan säilyttää vallitsevat valtarakenteet, jotka yleensä toimivat heidän omaksi edukseen. Gamergaten tapauksessa vihapostin lähettäjinä olivat miehet, jotka halusivat pitää pelialan omana temmellyskenttänään ja osoittaa naisille, että heidän yhteiskunnallinen paikkansa on aivan muualla kuin pelimaailmassa. Ämmät hiljaa ja pois meidän tontilta, oli viesti.

 

Suomessa ei ole tavatonta, että maahanmuutto-, pakolais- ja rasismikysymyksiin keskittyneet ihmiset saavat vihapostia. Viime hallituksen maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin kohdistuneet uhkailut olivat jopa niin rajuja, että johtivat lopulta ehdolliseen vankeustuomioon ja sakkoihin. Myös Itä-Suomen yliopiston rasismi- ja monikulttuurisuustutkijat ovat saaneet nimettömiä uhkauskirjeitä, jonka vuoksi osa tutkijoista on vetäytynyt julkisuudesta - juuri kuten uhkailijat halusivat. Afgaanisyntyinen kansanedustaja Nasima Razmyar puolestaan on kertonut saavansa vihapostia etenkin silloin, kun on käsitellyt julkisesti maahanmuuttoa koskevia kysymyksia.

 

Omassa sarjassaan painivat uhkauspostit, joissa toivotaan suvakkinaisten kokevan maahanmuuton seuraukset omissa nahoissaan. Esimerkiksi Lahdessa 3.10. järjestetyn Rajat kiinni! -mielenosoituksen seinältä oli luettavissa teksti jossa toivottiin, että mielenosoittajien agendaa omalla nimellään kritisoinut “suvakkinainen” raiskattaisiin ja hakattaisiin “jihadistien toimesta”. Osuisipahan monikulttuuri omaan nilkkaan, kuten Jussi Halla-aho veisteli blogissaan jo vuonna 2006 toivoessaan vihervasemmistolaisten naisten joutuvan raiskaajien kynsiin. Halla-ahon teksti lieneekin toiminut jonkin sortin alkusysäyksenä täysin käsittämättömille raiskaustoivotuksille, joita netti on tätä nykyä pullollaan. En tiedä kumpi on pahempaa: mustamaalata tietty ihmisjoukko raiskareiksi vai toivoa tietylle ihmisjoukolle raiskatuksi tulemista.

 

Pakolaiskriisi on ajautunut tilanteeseen, jossa naisia kehotetaan peittämään kaula-aukot ja koululaisille puuhataan saattueita koulumatkoille. Yleisesti pelätään seksuaalirikoksia ja väkivaltaa, mutta pelot on tuulesta temmattu. Näin sanovat sekä vastaanottokeskusten, asukasyhdistysten että poliisin edustajat. Ja mikäli rikoksia halutaan kategorisoida, eivät tilastojen kärkipäässä itse asiassa komeilekaan maahanmuuttajat, vaan nuoret miehet syntyperään tai rotuun katsomatta. Tästä huolimatta maahanmuuttoa vastustavat äänenpainot toistavat kerta toisensa jälkeen, kuinka etenkin naisia (paitsi niitä vihervasemmistolaisia) tulisi suojella maahanmuuton seurauksilta.

 

Mutta oletko kuullut yhdenkään “maahanmuuttokriitikon” puolustavan naisten oikeuksia, jos samalla ei ole ollut mahdollista polkea pakolaisten tai maahanmuuttajien oikeuksia? Naisten oikeudet ovat rasisteille keppihevonen. Niin ei saisi olla. Eivätkä pakolaiskriisiin kohdistuvat huolet ja pelot saisi toimia lyömäaseena, jolla oikeutetaan naisiin kohdistuva uhkailu. Raiskaus on sukupuolittunutta, ei rodullista väkivaltaa. “Itse en pelkää pakolaisia, vaan rasismia ja ksenofobiaa, jotka kaventavat myös minun hengitystilaani”, kirjoittaa Tulvan päätoimittaja Terhi Toppala. En voisi olla enempää samaa mieltä.

 

 

Kommentit

ReettaM
Harharetkiä

Hyvä kirjoitus! Kirjoitin itsekin aiheesta ihan vähän aikaa sitten. On raivostuttavaa, että sama ihminen voi toivoa feministien katoavan maan päältä, yrittää legitimoida omat ennakkoluulonsa peloksi "naisten turvallisuudesta" ja vastustaa tasa-arvoa samalla kun vaatii muita kunnioittamaan tasa-arvoa. Verenpaine nousee!

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! Ja samoin, hyvä teksti sinullakin. Pidetään jatkossakin tasa-arvon puolia! :)

Räyhälä
Räyhälä

Hahaa, minäkin heti täällä kärkkymässä. Oikein hyvä blogi!

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! Ja kiitos myös blogista, Räyhälä meni seurattuihin!

Räyhälä
Räyhälä

Kiva kuulla!

IidaElisa (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus, vaikka olenkin itse eri mieltä. Naisena (sekä lievänä mm.kriitikkona) myönnän pelkääväni pakolaiskriisistä mahdollisesti johtuvia kulttuurieroja, jotka voivat johtua jopa em. raiskauksiin. En esimerkiksi koe oloani mukavaksi matkustaessani esim. Turkkiin ja Egyptiin, jossa naisia kohdellaan eri tavoin uskonnon ja kulttuurin takia. Matkustaessani maahan tämä on tiedostettua ja olen enemmän varuillani. En kuitenkaan haluaisi tilanteen olevan sama kotimaassani, jossa aiemmin olen voinut olla vapaasti. En ole sitä mieltä, että kaikki pakolaiset olisivat raiskaajia, mutta pelkään seurauksia.

Minja Koskela
Bluestocking

Ymmärrän, että itselle vieraat kulttuurit ja tavat voivat hämmentää. Väitän kuitenkin, että mikäli kulttuurien eroavaisuuksien sijaan korostettaisiin kulttuurien samankaltaisuutta sekä ihmisten tasavertaisuutta, ei peloille ja epäilyksille kenties olisi yhtä paljon sijaa kuin nykyään. Usein epäluuloissa lienee lopulta kyse on asiallisen tiedon puutteesta, ei tyhmyydestä tai ilkeydestä. Vielä väkivallasta: Suomihan ei suoranaisesti ole loistanut tilastoissa, joissa on mitattu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, vaan jopa päin vastoin. Suomi on jopa saanut huomautuksia kansainvälisiltä toimijoilta naisiin kohdistuvan väkivallan laajuudesta sekä sen kitkemisen puutteesta. Konkreettisena esimerkkinä esimerkiksi turvakotien vähäinen määrä, johon palaan blogissani myöhemmin. Lisätietoa täältä ja täältä

Räyhälä
Räyhälä

On eri asia kertoa pelkäävänsä jotakin asiaa tai olevansa ennakkoluuloinen, kuin lähteä ruokkimaan pelkojaan vain mielikuviin perustuen. Ja tässä näenkin hienoisen eron sinun ja tämän kirjoituksessakin kritisoidun nais-/muukalaisvihajengin välillä - sinä kerrot suoraan miksi pelkäät ja mitä pelkäät (kulttuurieroista johtuvia mahdollisia ongelmatilanteita), etkä julista täällä, että kaikki pakolaiset olisivat raiskaajia, ja käytä tätä ajatusmaailmaa päästäksesi nostamaan omaa statustasi. Vaikka toki uskon, että osa peloistasikin perustuu aika paljon siihen, ettet ole tutustunut kyseisiin kulttuureihin tai niiden edustajiin kuin pintaraapaisutasolla. Vai?

Tämä asia ei tunnu menevän valitettavan monen ihmisen päähän. Kriittinen saa olla, mutta stereotypioihin nojaaminen, tarkoitushakuisuus, yleistäminen, ihmisryhmien erottelu ja vallan antaminen ennakkoluuloille (puhumattakaan niiden valjastamisesta omiin rotuopillisiin tarkoitusperiinsä valtaa tavoitellakseen -> rasismi) on vain yksinkertaisesti typeryyttä. Eli toisinsanoen kaikkea muuta kuin kriittisyyttä.

Harvapa voi väittää, ettei erilaisten kulttuurien kohtaamisesta koskaan voisi koitua mitään ongelmia, mutta asian ydin onkin se, ettei yksilö voi itsessään edustaa koskaan kokonaista kulttuuria, eikä kokonainen kulttuuri yksilöä, eikä asioista voida silloin edes puhua vain akselilla "me" ja "ne", ja kuka niistä tekee ja mitä. Länsimaisina ihmisinä olemme vaan tottuneet liiaksi toiseuttamaan muut kulttuurit ja pitämään omaa kulttuuriamme ja sen valtaa itsestäänselvyytenä. Ja näillä eväillä kaikki keskustelu jumittaa jatkuvasti paikoillaan.

(Ja tää oli enemmänkin yleisesti mun näkemys liittyen tämän kaltaisiin kommentteihin, kuin juuri tähän yksittäiseen kommenttiin.)

Ranja
Haavekuvia

Tulee olo, että pelot johtuvat tietämättömyydestä, mutta rasismiin ja väkivaltaan ne eivät oikeuta. Tietämätön ottaa asioista selvää ja menee vaikka vastaanottokeskukseen vapaaehtoiseksi ja ehkä huomaa, etteivät ne maahanmuuttajat ehkä niin pelottavia olekaan.

Olen suomen kielen opettaja ja töissä joka arkipäivä parissa pienessä luokassa, jossa voi olla paikalla seitsemän eri kansallisuuden ja viiden eri uskonnon edustajaa. En ole koskaan tuntenut oloani uhatuksi, en ole joutunut pelkäämään, en ole tuntenut, että muslimimiehet suhtautuisivat minuun epäkunnioittavasti. Päinvastoin, olemme siellä sulassa sovussa, ja ystävyyksiä syntyy yli rajojen. Näiden hirmuisten muukalaisvalloittajien aiheuttaman tuhon sijaan minusta tuntuu hyvin pelottavalta se, että lähibussipysäkkini seinään kirjoitetaan "Neekerit kuolkaa", vastaanottokeskuksiin heitellään polttopulloja ja maahanmuuttokriitikot huorittelevat naisia ja toivovat näiden raiskatuksi tulemista.

EmMama
Matkalla Perille

Mahtavaa Minja, olen blogisi suuri fani! Tosi hyviä tekstejä todella tärkeistä aiheista - can't wait to read more! Ihan täyttä asiaa tämäkin teksti, ja juuri noinhan se menee. Naisten oikeuksia ja asemaa käytetään tekosyynä ja oikeutuksena muukalaisvihalle, vaikka ihan ensimmäiseksi pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, että minkäslainen tämä suomalainen yhteiskunta on naisille ihan itsessään, ja mistähän johtuen. Peilistä takaisin kun tuskin katsoo turvapaikanhakijamies, vaan ihan supisuomalainen sellainen. 

Minja Koskela
Bluestocking

Ihana kommentti, kiitos! Tulipa hyvä mieli. Ja Matkalla perille on takuukamaa myös, kiitos siis myös sun blogista! <3

Kommentoi

Commenting is closed.