RIP Jimi Joonas Karttunen

Bluestocking

Eilen sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää kuva Jimi Joonas Karttusesta. Jimin isän mukaan hänen 28-vuotias poikansa oli pahoinpidelty lauantaina 10.9. kansallissosialistijärjestö Suomen vastarintaliikkeen järjestämässä rasistimielenosoituksessa. Viikkoa myöhemmin Jimi kuoli aivoverenvuotoon Meilahden sairaalassa.

 

Suomen vastarintaliike (SVL) kuvailee itseään nettisivullaan näin: “Vastarintaliike on ottanut tehtäväkseen suojella suomalaista historiaa, kulttuuria ja suomalaista identiteettiä. Taistelemme kulttuurien ja kansojen sekoittamista vastaan sekä vaalimme pohjoismaista verenperintöä.” Se kuvailee myös “taistelevansa monikulttuurisuutta vastaan” sekä “olevansa aggressiivisen politiikan kannalla.” SVL:n ideologia on avoimen kansallissosialistinen.

 

Rasistisesta agendastaan ja aiemmista väkivallanteoistaan (esimerkiksi poliitikko Dan Koivulaakson kaasuttaminen pippurisumuttimella sekä Jyväskylän kirjastopuukotus) huolimatta SVL sai järjestää rasistisen mielenilmauksen keskellä päivää Helsingin keskustassa. Mitä tapahtui? Nuori mies pahoipideltiin sairaalakuntoon ja hän kuoli viikkoa myöhemmin aivoverenvuotoon. Liike itse on vahvistanut väkivaltaisen toimintansa kirjoittamalla seuraavasti: “Kirosanojen, räkimisen ja uhkailun vuoksi oli erään aktivistin puututtava tilanteeseen ja annettava pikainen kurinpalautus - - -.” Liikkeen aktiivi Jesse Torniainen kirjoitti lisäksi Twitterissä: “Tekeekö mieli räkiä ja uhata väkivallalla? Tee se jossain muualla: [linkki videoon, josta Jimin isä on tunnistanut poikansa makaamassa verissäpäin asfaltilla].”

 

Toisin sanottuna uusnatsit provosoituivat kirosanoista ja uhkailusta sekä kerskailivat jälkeenpäin väkivallanteollaan, ja nyt nuori ihminen on menehtynyt. Poliisi reagoi tilanteeseen toteamalla: “Sitä selvitetään, mikä ryhmittymä paikalla oli.” Ymmärrän, että poliisi ei voi kommentoida laajasti keskeneräistä tutkintaa, mutta todella toivon, että poliisi olisi viikossa onnistunut selvittämään, että paikalla oli SVL:n uusnatsistinen mielenilmaus, josta on netissä heidän itse levittämäänsä videomateriaalia, josta kuollut mies on tunnistettu. Ja mahdollisesti osoittamaan viestinnällään kuolleen pojan läheisille, että asiassa tehdään kaikki, mikä kyetään.

 

Mitä tässä maassa tapahtuu? Miten olemme tulleet tähän pisteeseen?

 

Yksi syy on politiikassa, joka kumartelee joka suuntaan eikä ole kykeneväinen yksiselitteisesti tuomitsemaan rasismia. Vuosi sitten silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoi näin: “Jos muutamilla ihmisillä on halu ilmaista mielipiteensä ja osoittaa frustraatiota tässä vaikeassa tilanteessa, se sallittakoon. Ymmärrän myös näitä ihmisiä.” (Pari päivää myöhemmin lahtelaissälli toikkaroi KKK-kaavussa ja päätyi kansainväliseen mediaan levittämään Suomi-brändiä.) Pääministeri Juha Sipilä sen sijaan kommentoi Soldiers of Odin -katuparioita lausumalla: “Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, että jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin.” (Eilen poliisi kuljetti Odineita pois oululaisesta kauppakeskuksesta uhkaavan käytöksen vuoksi.)

 

Ongelmallisinta kuitenkin on se, että Suomen hallituksessa istuu puolue, jonka kansanedustajat flirttailevat toistuvasti rasismin ja fasismin kanssa. Olli Immonen (ps.) poseerasi jo vuosi sitten SVL:n kansallissosialistien kanssa samassa kuvassa. Samoin Immonen julisti vuosi sitten kesällä monikulttuurisuuden olevan painajainen, jota vastaan on taisteltava. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) on sen sijaan kunnostautunut kommentoimalla tilannetta syyllistämällä kuolonuhria: “Vaikka joku aate ällöttäisikin, ei silti ole oikein mennä fyysisesti estämään ko. aatteen kannattajien rauhanomaista tapahtumaa.” Itse ajattelin, että vaikka joku kritisoisi rasistimielenosoitusta kovaäänisestikin ja sylkisi päälle, ei se oikeuta tönäisemään huutajaa väkivaltaisesti katuun ja kerskumaan väkivallalla myöhemmin sosiaalisessa mediassa.

 

Haluan uskoa, että poliisi tekee parhaansa asian selvittämiseksi. Ja toivon, että poliitikot rientävät tuomitsemaan rasistisen väkivallan kiertelemättä.

 

Voimia ja osanotto Jimi Joonas Karttusen omaisille.

 

Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä. Vain Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.

Kommentit

Jemina
No Sex and the City

Tuosta Immosen SVL-kaverikuvasta löytyy tosiaan myös tämä kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä epäiltu uusnatsi Jesse Torniainen. Että onhan se mukavaa, miten maan hallitus tuomitsee väkivaltaisen äärioikeiston nousun... eiku.

Minja Koskela
Bluestocking

Onnetonta kerrassaan.

Naislaif
Naislaif

Samoin osanottoni omaisille ja läheisille.

On sanomattoman surullista, että pitää tapahtua jotain kuoleman kaltaista ennen kuin osasta asioista puhutaan oikeilla nimillä. Vaikenevat politikot ja heidän kiertelevät katseet sekä lausunnot. 

Kun pahuus on luikerrellut ylimpiin ja päättäviin elimiin jää meille taviksille äimistelyn ja turhautuneet pulinan paikka. 

Yksi vaikuttamisen keino on toimia lähipiirissä toisin. Sitten on tämä sinun käyttämäsi keino ja iso kiitos siitä sinulle!

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! <3

SaaraMattila1984 (Ei varmistettu)

Tämä Jimi Karttunen on nyt kaikkien huulilla. Todellisuudessa Jimi oli narkomaani joka oli haastamassa mielenosoituksessa riitaa. Valitettavasti pääsi käymään niin, että menetti henkensä. Tämä on valitettavaa, mutta en ymmärrä miksi tästä on nyt nostettu niin iso haloo? Miksi kukaan ei kirjoittele viikon takaisesta tapauksesta missä Perheenisä ryöstömurhattiin?

http://www.hs.fi/kotimaa/a1473645631773

miiajohanna
miiajohanna

Olipa Jimi narkomaani tai ei, on jokaisella ihmisellä oikeus mennä ilmaisemaan mielipiteensä!

SaaraMattila1984 (Ei varmistettu)

Tottakai. On vain erittäin kaksinaamaista niin vuolaasti kirjoitella ja surra Jimiä, jonka kuolemalla hävyttömästi ratsastetaan mediassa ja tällä blogilla. Samanlaisia kuolemia tapahtuu Suomessakin jatkuvasti, mutta miksi niistä ei synny yhtä isoa asiaa mediassa?

Kaikilla on oikeus ilmaista mielipiteensä. Siksi oli järjestetty laillinen mielenosoitus. Kenenkään ei kuitenkaan ole suotavaa mennä haukkumaan ja käyttäytymään väkivaltaisesti kuten Jimi teki.

En itsekkään mene haukkumaan ja uhkailemaan toisia ihmisiä väkivallalla koska silloin minun kohdalleni voi sattua väkivaltaa.

Minja Koskela
Bluestocking

Kyllä on ihan ok ja jopa suotavaa haukkua natseja. Natseilla ei pitäisi lähtökohtaisesti olla oikeutta pitää sivistysvaltiossa natsimielenosoituksia, etenkään sellaisia, joiden järjestämistä poliisi ei valvo. Täällä perustelen, miksi Otanmäen tai muun randomväkivallan rinnastaminen poliittiseen (natsi)väkivaltaan on täysin absurdia. Ja - koska joku sitä kuitenkin epäilee - sanon myös, että kaikki väkivalta on motiiveista riippumatta tuomittavaa.

SaaraMattila1984: jos vielä kirjoitat kommenttiboksiini tekstejä, joissa puolletaan natseja ja natsiväkivaltaa, poistan kommentit. Tämä ei ole nyt eikä tule koskaan olemaankaan foorumi, jossa puolustetaan äärioikeistolaista ideologiaa. Piste.

Katri-Meri Karttunen (Ei varmistettu)

Täyttä soopaa tämän kirjoitus. Jos sanoo mielipiteensä ja tekee sylkyeleen maahan se EI ole väkivaltaista käyttäytymistä!

Tunsitko oikein hyvinkin Jimin kun sanot häntä narkomaaniksi? Tiedätkö, vainajan kunnian lokaamisesta voi saada kovat tuomiot. Saan kyllä selville yhteystietosi.

Ja ole ystävällinen älä kutsu Jimiä etunimeltä. Et ole sen arvoinen.

Minja Koskela
Bluestocking

Harvinaisen lyhytnäköinen kommentti. Ihminen on kuollut natsiväkivallan seurauksena, ja kommentoit, että se on "valitettavaa". Valitat lisäksi, että kukaan ei kirjoita Otanmäestä ja linkkaat Hesariin, jossa kirjoitetaan Otanmäestä. Loogista. Otanmäen uhrin omaisille lähetän syvät osantottoni.  Tapaus on kamala, mutta ei rinnastettavissa poliittiseen väkivaltaan.

PS: Tätä keskustelua ei tulla jatkamaan. Kuten alla kirjoitin, tässä kommenttiboksissa ei puolusteta äärioikeistolaista ideologiaa. Näissä kahdessa kommentissa on ihan tarpeeksi.

Katri-Meri Karttunen (Ei varmistettu)

Ei Jimi mikään narkomaani ollut. Tässäkin onko tämä neito nyt Saara Mattila puhuu mitä haluaa uskoa. Hän on TÄYSIN TUNTEMATON henkilö sekä Jimille että Jimin omaisille.

Lisäksi tämä porukka käyttää cut and paste toimintoja sanojensa vakuudeksi.

Varsinkin Oulun seudun suunnalta tulee tälläistä. Agressiivista porukkaa!

Mutta toimituksella on tämän neidin henkilötiedot joten nostan syytteen; perättömien tietojen levittäminen julkisuudessa = vainajan rienaaminen.

miiajohanna
miiajohanna

Minja, naulankantaan!

Kuka muutenkaan voi todistaa sen, että juuri Jimi käyttäytyi väkivaltaisesti? Muutamia juttuja luettuani ymmärsin, että hän sylkäisi heitä päin muttei heihin. Ja itse ajattelisin, että on erittäin rohkeaa mennä ilmaisemaan mielipiteensä näin tärkeästä asiasta. Todella ikävä seuraus siitä oli se, että mielipiteen ilmaisu johti kuolemaan. Kuten jo aiemmin kirjoitin, jokaisella meillä on oikeus ilmaista mielipiteensä. Ja voihan se olla, että Jimillä todella kävi tunteisiin tuo kyseisen organisaation toiminta, että en ihmettele ollenkaan, vaikka suusta pääsisi jos minkälaista v****päätä. No, se siitä. Mutta Minja olen kanssasi täysin samoilla linjoilla.

miiajohanna
miiajohanna

Ja sen verran ilmaisen vielä, että mielestäni tällä jutulla ei ratsasteta vaan koetetaan herätellä ihmisiä ja avata silmät. Yksikin tällainen tapaus on liikaa. Piste.

Surullista ja aika ahdistavaakin, että Suomessa joidenkin mielestä on ok potkaista toista vahingoittamistarkoituksessa, jos uhri sattuu olemaan narkomaani. Saako myös alkoholisteja potkia, tai saako potkaista jos sattuu olemaan humalassa? Saako vain miehiä potkia vai yhtälailla myös naisia ja lapsia? Täysin kestämätön logiikka ja uskomatonta, että joku voi ajatella näin.

miiajohanna
miiajohanna

Todella...

Kommentoi

Commenting is closed.