Seksismiä soittolistoilla

Bluestocking

Trigger warning: seksismi, naisviha

 

Istuin lauantaina muutamia tunteja autossa ja kuuntelin radiota, mitä teen nykyisin aniharvoin. Sain kuulla muun muassa seuraavat sitaatit räppääviltä filosofeilta musabisneksen ytimestä:

“Now baby give a booty naked, take off all your clothes."  (Pitbull ft. John Ryan - Fireball)

“She walk past / I press rewind / to see that ass one more time.” (Fetty Wap ft. Remy Boyz - 679)

Lopuksi henkilökohtainen suosikkini, jolta lainasin kaksi sitaattia, koska en kertakaikkiaan osannut päättää, kummassa luovuus kukkii koreammin:

Took a bitch to the club and let her party on the table.” “Came in with two girls / look like strippers in their real clothes / a broke hoe / can only point me to a rich hoe.” (Rae Sremmurd ft. Gucci Mane - Black Beatles)

Oma lukunsa ovat toki suomiräppärit, jotka ottavat ison maailman sankareista kirjaimellisesti mallia ja kääntävät naisvihamieliset läpät suomeksi, koska eivät keksi mitään omaperäistä sanottavaa. Miettikääpä vaikka Tippa T:tä. Kyseisen jantterit mielestä räpissä voi "olla mitä haluaa ja sanoa mitä vain". Siksi hän on päätynyt sanomaan albumillaan muun muassa näin: “Pidä huoli et sun tuusoni on paljaan / pöytään tuodaan kanankoipia ja kaljaa / ota lisää bucksii haluun et sä jatkat / eli paukuta sun pimppi ihan paskaks.”  Toisin sanoen: koska voit olla mitä vain ja sanoa mitä vain, päätät tietoisesti olla jäätävä sovinisti ja sanoa jotain mahdollisimman naisvihamielistä. Sehän meni hienosti!

En tiedä teistä, mutta itse olen loputtoman kyllästynyt omaa asemaansa seksismillä pönkittävään dudebro-klubiin. Olen lisäksi kyllästynyt ilmapiiriin, jossa paukuta-sun-pimppii -heittoja pidetään harmittomina läpändeeroksina ja joita puolustellaan spesifin alakulttuurin erityispiirteenä. Horo-läppää heittävät räppärit toki pitävät itseään provokatiivisina ravistelijoina, joita eivät normit paljoa kiinnosta. Yhteiskunnallinen ravistelu on seksismistä kuitenkin yhtä kaukana kuin Timo Soini Pride-kulkueesta. Huvittavaa kyllä, sovinistiräppärit pönkittävätkin matskullaan samoja normeja kristillisdemokraattien kanssa: sekä konservatiivipoliitikot että gangsta-rapin bitch-laineja sylkevät janarit nimittäin pyrkivät toiminnallaan ylläpitämään perinteisiä sukupuolioletuksia ja -hierarkioita. Se ei ole radikaalia eikä provosoivaa, ainoastaan taantumuksellista ja tylsää.

Onneksi räpin ei ole pakko olla seksististä. Sen ovat osoittaneet muun muassa Frank Ocean, Silvana Imam, Angel Haze ja Paperi T. Kantsisko ottaa aktiivisoittoon, myös radioissa?

 

Seuraatko jo somessa? FACEBOOK & INSTAGRAM

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

Kommentit

punastus
Punastus

Yllättävää kyllä, olisin tarvinnut trigger warningin :) Yllättävää siksi, etten yleensä tartte. Mut nyt iski ahdistus. Ja tollasta jengi kuuntelee päivittäin, hyi helvetti. 

Minja Koskela
Bluestocking

Hei, kiitos huomautuksesta! Mä laitan TW:n heti. Pahoittelut ja kiitos kommentista!

punastus
Punastus

Ei haittaa yhtään. Ajattelin vain lähinnä ääneen (tai siis tekstin muodossa), että jopas triggeröittää, vaikka yleensä oon aika kovanahkainen :) Yllätin itseni. Mutta ehkä jollekin muulle tulee tarpeeseen! Hyvähän se on toki olla :)

Kriselda
Kriselda

Jenkkiräppi ja strippiklubikulttuuri ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa, senpä takia lyyrikatkin ovat pitkälti sen mukaisia. Toinen tukee toista.

Minja Koskela
Bluestocking

Varmasti ihan totta. Mutta ehkäpä tätäkin käytäntöä voisi vähitellen purkaa (kuten aika moni räppäri onkin jo tehnyt). Se on kyllä erikoista, että ottaen huomioon, että koko genre ponnistaa yhteiskunnallisen epätasa-arvon pointtaamisesta, on sukupuolten epätasa-arvo kuitenkin ilmeisesti merkityksetön seikka. Mutta ehkä rakenteet murtuu pikku hiljaa.

Looking for...

Kaikkein kamalinta on kun biiseissä on hyvä sävel tai jokin, joka jää päähän soimaan! Tanssijalka vipattaisi ja pää samana aikaan kirkuu kauhusta. Mikään ei ole niin inhottavaa. Lisäksi on sääli, että naisetkin osallistuvat tähän, eikä se minusta ole kauhean hyvä juttu. Seksistä saa laulaa, mutta kun se on välillä se ainoa asia. 

Minja Koskela
Bluestocking

Joo! Mulla on miljoona tällaista guilty pleasure -biisiä, ehkä teen niistä joskus oman postauksen! :)

Kommentoi

Commenting is closed.