Sipilän ja Soinin tyhjät sanat

Bluestocking

“Toivon, että poliitikot rientävät tuomitsemaan rasistisen väkivallan kiertelemättä.” Näin kirjoitin toissapäivänä. Eilen sain sitten lukea sekä Soinin että Sipilän kannanotot Jimi Karttusen kuolemaan liittyen. Molemmissa rinnastettiin natsiväkivalta turvapaikanhakijoiden tekemään rikokseen. Se on arvojohtajilta hämmentävä ja surullinen liike.

 

En sano, että Otanmäen tappo olisi vähemmän väärin kuin Jimi Karttusen kuolema. Mutta sen sanon, että kun ihminen kuolee, koska on natsin kanssa eri mieltä, on kyse poliittisesta väkivallasta, joka nakertaa demokratiaa ja suomalaisen yhteiskunnan avoimuutta sekä lietsoo pelkoa. Poliittinen kuolema on yhteiskunnallisesti tarkasteltuna eri kaliiperin seikka kuin yksityisistä syistä tehty tappo, joskin on itsestäänselvää, että myös jälkimmäinen on ilmiselvästi tuomittava teko. Nujakoivan natsin motiivi ei kuitenkaan ole yksityinen. Natsin motiivina on uhitella ja vinkata, että natsien kanssa ei sitten olla eri mieltä, TAI MUUTEN. Nujakoiva natsi lietsoo pelkoa, jolla se pitää rasistiaatettaan pystyssä ja vaatii natsilippujen heiluttamiselle lisää tilaa.

 

Tämän vuoksi olen suuresti hämmentynyt siitä, että Suomen pääministeri on myöhässä tulleessa kannanotossaan rinnastanut Otanmäen tapon Asema-aukion natsiväkivaltaan. Otanmäen tappo - kuten kaikki henkirikokset - tulee toki tuomita, mutta onko todella niin, että Sipilä ei ymmärrä poliittisen, kuolemaan johtaneen väkivallan erityispiirrettä, jota yläpuolella kuvailin? Otanmäen surmatyön tekijät olivat turvapaikanhakijoita, mutta turvapaikanhakijoiden suorittaman rikoksen rinnastaminen natsin tekemään rikokseen on täysin älytöntä. Kaikki turvapaikanhakijat eivät käyttäydy väkivaltaisesti ja viljele ihmisvihamielisiä ajatuksia, mutta kaikki Suomen Vastarintaliikkeen natsin ajavat “rotupuhdasta” Suomea ja lietsovat avoimesti vihaa muun muassa maahanmuuttajia ja homoseksuaaleja kohtaan. Se, että pääministeri jatkaa vastakkainasettelusta jaarittelua sen sijaan, että tuomitsisi selväsanaisesti natsien suorittaman väkivallanteon, on mielestäni pöyristyttävää. Vastakkainasettelun kuvitteelliset ääripäät kun ovat yhtäältä suomalaiset uusnatsin ja toisaalta Jimi Karttusen kaltaiset ihmiset, jotka sanovat natseille, että natseilu ei ole ok. Sen sanomista minä odotin myös Sipilältä.

 

No entäpä ulkoministeri Soini sitten? Plokiinsa Soini oli rustannut viisi ympäripyöreää riviä väkivallan vastustamisesta ja persujen sovinnaisuudesta. Ulkoministeri kirjoittaa: “Väkivalta on aina väärin, myös sillä uhkaaminen.” Hämäräksi jää, viittaako lauseen jälkimmäinen osa Jimi Karttusen natsien vastustamiseen. Toivottavasti ei. Sen sijaa ulkoministeri ei kirjoita, että kuolemaan johtanut natsiväkivalta on poliittisen väkivallan muotona nyky-Suomessa erityisen huolestuttavaa, ja että hän tuomitsee äärioikeiston ja uhittelevat uusnatsit suoralta kädeltä. Soini rinnastaa lisäksi Sipilän tavoin Otanmäen ja Asema-aukion natsiväkivallan, mille ei kertakaikkiaan ole yhtään järkevää perustetta - paitsi tietenkin se, että persujen kannatus on suossa ja juuri tämän karanneet äänestäjät todennäköisesti halusivat kuulla. Lisäksi Soini heittää kehiin aborttiviittauksen (“minulle ihmiselämä on pyhä kohdusta hautaan”), mikä osoittaa jo suurta tilannetajun puutetta.

 

Soini eikä Sipilä kumpikaan mainitse kertaakaan sanoja natsi, uusnatsi, kansallissosialisti tai äärioikeisto. Sameaksi hötöksi verhoiltu puhe ääriliikkeistä ylipäänsä (ja jostain syystä myös aborteista) sivuuttaa täysin sen tosisekan, että Suomi on saanut ensimmäisen poliittisen väkivallan uhrinsa 67 vuoteen. Kumpikaan ei myöskään osoittanut suruvalitteluja Jimi Karttusen läheisille.

 

Ja minä hölmö odotin aidosti niin paljon enemmän.

 

 

Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä. Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.

Kommentit

Nica
Klassikko viikossa

Onko todella näin, että 67 vuoteen natsit eivät ole harjoittaneet maassamme väkivaltaa? Rohkenen epäillä. 

Minja Koskela
Bluestocking

Ovat kyllä, mutta viittasin väkivallan uhrilla kuolemantuottamukseen. Hieman huolimattomasti tosin, kiitos huomautuksesta! (y)

Naislaif
Naislaif

Minä olen kaltaisesi hölmö ja olen odottanut rohkeaa ulostuloa maamme ylimmiltä päättäjiltä.

Ehkä pelkäävät että jos jonnekin päin kumartaa, niin toiseen suuntaan pyllistää. Mene ja tiedä. Ei ole ihme, että kansa velloo epätietoisuuden keskellä ja uskovat luuloihin ja huhuihin. 

Pelottavinta on se, että osa kansasta hurraa olleensa oikeassa. Oikeassa? Kuinka olla riemukkaasti oikeassa, kun ihminen menettää henkensä?

Sitä myös ihmettelen, että kuolema voidaan valjastaa joko oman asian tai toista aatetta vastaan aseena. Jokainen puoli on ottamassa omaa esimerkkiään ja julistavat, että katsokaa me olimme oikeassa. Samaan aikaan, joku on kuollut......

 

Riisu hetkeksi syyt.
Älä kiinnitä huomiota tekoon, sairauteen tai ajankohtaan.
Älä mieti kiirehtikö kuolema liian aikaisin vai olisiko sen pitänyt saapua aiemmin.
Laske vihasi ja pelkosi.
Älä anna valtaa kuulemallesi, lukemallesi ja luulemallesi.

Oletko itse menettänyt, joutunut luovuttamaan kuolemalle?

Kuoleman kohdatessa jäljelle jää vain suru. 
Jäljelle jää saavuttamattomat unelmat ja elämätön elämä.
Käsillä on hiljaisuus.
Kuolema jättää jälkeensä ajattoman tilan ja iäisen ikävän.

Oli syy mikä tahansa, niin läheiset kaipaavat.
Oli teko mikä tahansa, läheiset surevat.
Vaikka maailma hukkuisi uutisiin, sanoihin ja huutoon, 
niin menetys on silti totta.

Oikeudenmukaisuuden olisi oltava totta.
Väkivalta ja rujouttava sairaus satuttaa.
Ei saisi, mutta silti tapahtuu.
Ei pitäisi, mutta et kykene estämään.

Kaikelle on aikansa. 
On kerrottava ja todettava väärä vääräksi.

Mutta kuoleman hetkellä ovat läsnä vain suru, hiljaisuus ja loputtomalta tuntuva pimeä.

Lempeä ajatus sureville. 
Osanotto menettäneille. 

<3

 

Anne Salonen (Ei varmistettu)

Satuin löytämään blogisi ihan sattumalta - näistä tämänpäivän median huolista lisätietoa etsiessäni. Luin tän uusimman postauksen ja teki mieli kommentoida.

Elikkäs, tää sun "natsi sitä ja natsi tätä". Sä uskot ilmeisen sokeasti, et tällä natsilla oli mielessään samantien kylmäverisesti ja tunteettomasti MURHATA toinen ihminen, kun hän esittää KAIKETI sovittelevasti ja asiallisesti mielipiteensä, ja fiksuuttaan korostaen sylkäisee vielä poistuessaan? En jaksa uskoa, et tässä ihan niin on käynyt. Olen ihan positiivisesti yllättynyt niin Sipilän, kuin Soininkin kohtuu puolueettomasta kannanotosta - eihän tuosta koko jupakasta oikeasti ota täyttä selvyyttä vieläkään. Maine ja uskottavuushan herroilla kärsisi, jos menisivät ilman parempaa tietoa huutelemaan natsien väkivallasta.

Ja tästä Otamäen taposta. Totesit, että "nujakoiva natsi lietsoo pelkoa, jolla se pitää rasistiaatettaan pystyssä ja vaatii natsilippujen heiluttamiselle lisää tilaa." Mites ne turvapaikanhakijat? Kyllä heidänkin, valitettavan usein toistuva väkivaltansa aiheuttaa pelkoa. Muistatko, kun tyttöjä kehotettiin välttämään pimeällä liikkumista yksin? Miksi turvapaikanhakijat saavat lietsoa pelkoa, pitää vahvasti yllä omaa kulttuuriaan ja siis vapaasti heilutella lippujaan? Eikö Sinun mielestäsi

Ilman parempaa tietoa joudun kyllä sanomaan, että tuskin noita SVLän natseja kovin suurta määrää Suomessa on, joten turha siitä on huolestua. Onneksi. Ihan tosissaan, tää maa ei todellakaan tarvitse yhtään enempää ääriliikkeiden edustajia - niin näitä natseja, kuin äärivasemmistoakaan. Kummatkin tuntuvat pyrkivän viime kädessä tarkoituksiinsa väkivallalla, mikä on väärin. Kuitenkin nämä turvapaikanhakijat tehtailevat enemmän väkivaltarikoksia, kuin vaikka Suomen "anarkistit ja natsit" yhteensä. Eikö totta? Mielestäsi Otanmäen väkivallalla ja Asema-aukion väkivallalla ei ole muuta yhteistä, kuin Persujen kannatuksen lasku?

Niin ja lisähuomautuksena, kuinka voit nähdä Soinin heittämässä _Vanhan Kansan_ sanonnassa aborttiviittauksen? Eikös aborttikin tehdä vasta, kun sikiö on jo kohdussa? Voi olla, että en vaan ihan seurannut ajatuksenkulkuasi tuon sanonnan kohdalla. Voisit vaikka selventää sen, mikäli haluat! Minusta tuntuu, että tässä nyt on oikein yrittämällä yritetty pahoittaa mielensä ja vääntää jotain valittamisen aihetta blogipostaukseksi.

Toivottavasti saan vastauksen!

Minja Koskela
Bluestocking

Moi Anne! Kommentoit täysin kaiken sen ohi, mitä olen yllä ja aiemmassa tekstissäni varsin perusteellisesti argumentoinut. Lisäksi tekstisi on täynnä olkiukkoja. Olen vastannut about kaikkiin kysymyksiisi yllä olevassa tekstissä. Kehotan lukemaan sen uudestaan. Jos vaadit keskustelua ja vastauksia, ole täsmällinen, kiitos.

Kommentoi

Commenting is closed.