Taiteilija Emmi Mustonen ei hiljene raiskausuhkailusta

Trigger warning: uhkailuviestit, rasismi, seksuaalinen häirintä

 

Emmi Mustonen kyllästyi Suomi-leijonan representaatioihin. Hänen mukaansa symboli oli tahrattu, ja se liitettiin usein rasistisiin arvoihin. Mustonen päätteli, että Suomi-leijona ei sellaisenaan onnistu edustamaan suomalaisuutta kaikessa moninaisuudessaan, vaan tulee sulkeneeksi ihmisiä ulkopuolelleen. Yhdessä tuottajansa Anna Mustosen kanssa Mustonen päätti brändätä Suomi-leijonan uudestaan. He suunnittelivat t-paidan, jossa Suomi-leijona liputtaa moninaisuuden puolesta niin sukupuolen, seksuaalisuuden, etnisyyden kuin uskontojen näkökulmasta. Paitojen tullessa myyntiin saavuttivat ne kuitenkin näkyvyyttä, joka ei ollut pelkästään positiivista. Mustonen on saanut yksityisviestejä (kyllä: monikossa!), joissa häntä on kuvailtu kuvottavaksi ja toivottu paitsi joutuvan joukkoraiskauksen uhriksi, myös kuolevan seksuaaliseen väkivaltaan. Bluestocking haastatteli Mustosta, joka kuuluu eittämättä Suomen rohkeimpien ja kylmähermoisimpien suomalaistaiteilijoiden joukkoon.

 

12509568_10153356872611188_2461168624210105609_n.jpg

 

 Q: Millaisia arvoja halusit Kaikkien leijona -työlläsi välittää?

 

A: Kaikkien leijona -paidan tarkoituksena on kommunikoida laajempaa suomalaiskäsitystä. Siksi meidän paidassamme Musta leijona edustaa etnisyyttä; Suo, kuokka ja Jussi -leijona Suomen historiaa; Pride-leijona seksuaalista tasa-arvoa ja Muslimileijona uskonnon vapautta.

 

Q: Suomi-leijonasi ovat saaneet netissä osakseen paljon vihakommentointia. Oletko saanut uhkaavia yksityisviestejä?

 

A: Kyllä muutaman. Suurin osa kommentoinnista on tullut Facebookiin postaamieni kuvien alle. Tässä ei haluta keskusteluyhteyttä minuun, vaan hiljentää ja purkaa omia pelonsekaisia tunteita.

 

Q: Viime aikoina on puhuttu runsaasti nimenomaan naisiin kohdistuvasta vihapuheesta. Ovatko sinulle lähetetyt viestit olleet sävyltään seksuaalisesti uhkaavia?

 

A: Suurin osa yksityisviesteistä on ollut seksuaalisesti uhkaavia. Kaikki viestit ovat tulleet suomalaisilta miehiltä. Toivotellaan joukkoraiskausta ja kysellään, pidänkö ulkomaalaisista miehistä. Viesteissä pyritään yleensä seksuaaliseen nöyryyttämiseen ja alistamiseen, vaikka samalla ristiriitaisesti väitetään nimenomaan muslimimiesten tekevän niin. Minulta on myös kysytty haluanko Suomeen kulttuurin, joka alistaa naista. Tämä on hämmentävää, koska saamissani viesteissä minua naisena pyrkivät alistamaan valkoiset, suomalaiset miehet.

 

uhkailut.jpg

 

Q: Mitä arvelet häiriköijien tavoittelevan uhkausviesteillään?

 

A: Ei ainakaan keskustelua. Uskon että kyse on alentamisyrityksestä ja halusta hiljentää. Taustalla lienevät paljon puhuttaneet turvapaikanhakijat, jotka ovat saapuneet Suomeen. Ihmisiä pelottaa, ja he purkavat pelkoaan ja pahaa oloaan häiriköintiin.

 

Q: Ovatko viestit pelottaneet tai ahdistaneet sinua?

 

A: Muutin tietoni salaisiksi. Minulla on hyvä tukiverkosto ympärilläni, joten harvoin on ahdistanut. Aluksi ahdisti enemmän, mutta nyt olen jo tottunut. Kukaan ei myöskään ole soittanut tai tullut tapaamaan minua, vaikka siihen on ollut mahdollisuuksia. Somessa on helppo huudella.

 

Q: Mitä haluaisit sanoa uhkailijoille?

 

A: Vaikea kysymys, sillä en usko tässä olevan aineksia todelliseen keskusteluun. Jokaisella on vapaus tulkita teoksiani omista lähtökohdistaan. Uskon, että tekoni merkitsevät enemmän kuin sanat. Tulen käsittelemään tätä samaa teemaa tulevaisuudessakin ja leijonia tulee syntymään lisää. Se on viestini näille uhkailijoille. Vaikka inboxini olisi täynnä vihaa, se ei tule estämään taiteeni tekemistä. Koen puolustavani taiteellani ihmisoikeuksia ja uskon sen olevan oikein.

 

Emmi Mustosen Kaikkien leijona -paitoja voi ostaa Ruplasta.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *