Terveisiä opetusministerille toivoo lukio-ope Lahest

Bluestocking

Arvoisa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok),

julkaisit 27.10. avoimen kirjeen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johdolle. Kirjeessäsi suomit korkeakouluja yrittämisen ja innovatiivisuuden puutteesta ja hienovaraisesti mutta jämäkästi vihjasit, että Suomessa tehdään jopa pikkiriikkisen kehnoa ja turhaakin tutkimusta. Kehotit kirjeessä korkeakouluja "poislukemaan" tuottamattomat oppiaineet ja "kaupallistamaan" tutkimuksen. Erikoisen kirjeestäsi tekee se, että annat siunauksesi korkeakoulujen rahoituksen rajulle leikkaamiselle, mutta vaadit samalla tutkimuksen ja opettamisen kehittämistä ja penäät perustutkimukseen panostamista, ulkoalukuun perustuvista pääsykokeista luopumista sekä toisen asteen ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Arvoisa ministeri. Miten oletat korkeakoulujen kehittävän tutkimusta ja opettamista sekä panostavan perustutkimuksen tekemiseen, kun rahoitusta leikataan ja sitä kautta henkilöstöstä on pakko luopua? Miten ajattelit korkeakoulujen hoitavan vähenevillä resursseilla pääsykoesavotan, joka ei perustu kirjalliseen kokeeseen? Entä miten ajattelit toisen asteen opettajien kykenevän yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa, kun lukion ryhmäkoot on useassa kunnassa ollut resurssien puutteen vuoksi pakko maksimoida suuriksi 36 opiskelijan ryhmiksi ja opettajien kaikki resurssit menevät oman perusduunin hoitamiseen ja kokeiden korjaamiseen? Entä miten ajattelit perustutkimuksen säilyvän laadukkaana, jos sitä mitataan ministeriön määrittämin kaupallisin kriteerein?

Arvoisa ministeri. Jos pidät suomalaista osaamista ja koulutusta arvossa, kuten väität tekeväsi, et leikkaa siltä rahoitusta ja resursseja. Hyvä meininki ja tsemppihenki eivät nosta suomalaista koulutusta eivätkä liioin hyvinvointia. Molempiin tarvitaan rahaa. Muun väittäminen on muunneltua totuutta ja vastuun välttelyä.

 

Kunnioittaen,

lukio-ope ja väikkärintekijä Lahest

 

Opetusministerin avoin kirje löytyy täältä.

 

Kommentit

jermia
Itärajapakolainen

Aamen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä myös erittäin hyvä teksti aiheesta: http://politiikasta.fi/artikkeli/opetusministeri-ja-vastuuttomat-ylpeät-yliopistot

Kommentoi

Commenting is closed.