Timo Soinille: Nyt ne pulinat vasta alkaa

Tällä viikolla on eduskunnassa nähtiin farssi: Tiistaina oikeuskansleri totesi, että ulkoministeri Timo Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuten työmatkalla Kanadassa oli ongelmallista. Ongelma syntyy siitä, että Suomi on sitoutunut edistämään naisten ja tyttöjen sukupuoli- ja seksuaaliterveyttä, joihin turvallinen abortti kuuluu, ja ulkoministerin abortinvastaiseen tilaisuuteen osallistuminen ulkomailla on siis Suomen linjan kanssa ristiriidassa. Perjantaina äänestettiin siitä, nauttiiko ulkoministeri edelleen eduskunnan luottamusta.

 

Hallituksessa istuvat siniset, kokoomus ja keskusta. Siniset – joita ei ollut viime vaalien aikana edes olemassa ja joita kukaan ei ole hallitukseen äänestynyt – onnistui tekemään äänestyksestä kysymyksen hallituksen luottamuksesta, vaikka kyse oli ulkoministerin luottamuksesta. Kokoomus meni tästä paniikkiin ja päätti turvautua ryhmäkuriin, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen kokoomuksen kansanedustajan oli äänestettävä Soinin luottamuksen puolesta. Soini on koko ajan alleviivannut, että hänellä on oikeus omantunnonvapauteen, mutta kokoomus päätti, että sen kansanedustajilla ei vastaavaa omantunnonvapautta ole.

 

Pääministeri kiirehti muistuttamaan, että kyseessä ei ole äänestys naisten oikeuksista vaan ulkoministerin luottamuksesta. Se ei täysin pidä paikkaansa. Luottamusta nimittäin mitattiin suhteessa ulkominiserin käsityksiin naisten oikeuksista. Osa kokoomuksen naiskansanedustajista ymmärsi tämän, mutta puolueen miesjohto kielsi heitä ryhmäkurin nimissä äänestämästä omantunnonvapautensa mukaan. Kyllä – sen saman omantunnonvapauden, joka on Soinin kohdalla tinkimätön.

 

Sitten farssin kliimaksiin eli äänestykseen. Lopputulos: 100-60 ulkoministerin omantunnon puolesta, naisten oikeuksia vastaan. Mitä tekee ulkoministeri Soini? Kirjoittaa ylimielisen plokin otsikolla: “Selvät lukemat – pulinat pois.” Eikä edes ymmärrä otsikoinnin ironiaa. Nimittäin:

 

Selvät lukemat: Sinisten kannatus on 1,6%.

 

Pulinat pois: Naisvihamielisen ulkoministerin inspiroima Vaaravyöhyke-mielenosoitus turvallisen abortin puolesta järjestetään 28.9. klo 12 eduskuntatalon edessä.

 

Euskunnan luottamus ehkä on, mutta kansalaisten ei.

 

Nyt ne pulinat vasta alkaa.

 

Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *