Tiukkapipoinen feministi tilittää

Bluestocking

“Rento feministiryhmä linjasi, ettei ryhmässä käydä toistaiseksi islam-aiheisia keskusteluja”, kertoo Nyt-liite. Jutussa ryhmän modet perustelevat päätöstä rajata islam-keskustelut groupista näin: ”Riippumatta siitä, kuka ne on aloittanut, keskustelu on aina mennyt siihen, että ei-muslimit valkoiset puhuvat siellä muslimien päälle.” Ja näin: “Muslimijäsenet ovat tulleet sanomaan, että hei, meidän päälle vain puhutaan, me ei olla sanottu tähän asiaan vielä yhtään mitään. Sitten toisaalla muut jäsenet ovat vaatineet meitä paikalle sanomaan, kuka nyt on oikeassa. Kun tavallaan meilläkään ei ole asiasta kokemusta, niin ei mekään voida mennä sanomaan, että mikä on oikein.”

 

Olen ehkä tylsämielinen tiukkis, mutta mielestäni tämä on aika simppeliä: jos muslimijäsenet joutuvat keskusteluissa jatkuvasti valkoisten ei-muslimien jalkoihin, olisi päällepuhujien syytä olla hiljaa. Jos ei muuten, niin käskystä. Ja jos vaihtoehtoina on bännätä joko islamofobia tai islamista keskustelu, olisi feministisessä yhteisössä mielestäni ilmiselvää päätyä ensimmäiseen. Se, että sen sijaan päädytään kieltämään aihe, joka on valkoisille ei-muslimeille vaikea käsiteltäväksi, ei mielestäni ole järin intersektionaalista eli kaikkea sortoa vastustavaa. Newsflash: islamista on mahdollista keskustella ilman islamofobiaa ja musliminaisten uhriuttamista.

 

Itse kuulun jokaiseen löytämääni suomalaiseen feministiryhmään, koska haluan pysyä kartalla siitä, mistä aiheista milloinkin keskustellaan. Ryhmiä seuratessani olen todennut, että voin olla ihan hauska, iloinen ja kiva feministi, mutta erityisen rento en oikeastaan edes halua olla. Nyt-liitteen uutisoima keissi on mielestäni ihan mainio esimerkki siitä, mitä rentoilusta voi pahimmilaan seurata: tilaa ottavat ja tilaa saavat yhtäkkiä tyypit, jotka eivät todennäköisesti koskaan ole kuuluneet mihinkään marginaaliin ja jotka ovat äänessä koko ajan muutenkin. Ja kun nämä samat tyypit tarpeeksi jankkaavat asioista, joista eivät lähtökohtaisesti ole ottaneet paremmin selvää tai vaikkapa kysyneet kokemuksen kautta tietäviltä, päädytään rentouden hengessä kieltämään aiheesta puhuminen kokonaan, vaikka se marginalisoisikin vähemmistöjäseniä entisestään.

 

Pähkinänkuoressa: Mielestäni yhdenvertaisuuden edistämiseen ei tarvitse suhtautua rennosti, vaikka sitä voikin toteuttaa hyvällä meiningillä. Siksi voin olla tiukkis olematta tosikko, mutta rento feministi en ole.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook ja Instagram!

Kommentoi

Commenting is closed.