"Vältettävä kaikkea matkustamista."

Bluestocking

Maahanmuuttovirasto on tänään julkaissut tiedotteen: sekä Somaliassa, Irakissa että Afganistanissa turvallisuustilanne on kuulemma "hiljalleen parantunut". Äkkiseltään voisi ilakoida uutiselle, jonka mukaan konfliktit maailmalla vähenevät. Mutta ennen sitä kannattaa käydä kurkkaamassa ulkoasiainministeriön sivujen matkustustiedotteet näiden kolmen maan kohdalla. Siellä nimittäin lukee näin:

- Irak: "Vältettävä kaikkea matkustamista." Matkustustiedotteessa sanotaan myös, että jopa ennen verrattain rauhallisen Pohjois-Irakin kurdien itsehallintoalueen lähettyvillä on viime aikoina käyty taisteluita. Taistelut ja väkivaltaisuudet jatkuvat monin paikoin myös muissa osissa Irakia.

- Somalia: "Vältettävä kaikkea matkustamista." Matkustustiedotteen mukaan Somalian klaanien väliset yhteenotot ovat "mahdollisia ja vaikeasti ennakoitavia". Sisällissota ja levottomuudet jatkuvat toistakymmenettä vuotta, mistä syystä turvallisuustilanne on huono ja arvaamaton.

- Afganistan: "Vältettävä kaikkea matkustamista." Turvallisuustilanne on heikko koko maassa. Siis koko maassa. Heikko. Ei esimerkiksi "hiljalleen parantunut".

Miten on mahdollista, että kaksi eri tahoa arvioivat turvallisuustilanteen täysin toisistaan poikkeavasti? Kyse on politiikasta. Maahanmuuttovirasto on sisäasiainministeriön alaisuudessa toimiva virasto, joka on vastuussa muun muassa maahanmuuttoon ja turvapaikanhakuun liittyvän politiikan käytännön toteuttamisesta. Ulkoasiainministeriön tehtävänä on sen sijaan muun muassa "parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvintointia", kuten nettisivuilta on luettavissa. Ulkoasiainministeriön vajaa kuukausi sitten päivitetyt matkustustiedotteet eivät ole vanhentuneita. Somalia, Irak ja Afganistan ovat edelleen turvallisuustilanteiltaan perin kehnoja, eikä matkustaminen yhteenkään näistä maista ole missään nimessä suositeltavaa. Näin ollen jäljelle jää yksi vaihtoehto: maahanmuuttoviraston tiedote on osoitus sisäasiainministeriön ajamasta turvapaikkapolitiikasta, jota on päätetty kiristää piittaamatta palautettavien turvapaikanhakijoiden turvallisuudesta lähtömaassa.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen kolmannen artiklan mukaan jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Kannattaisiko tämä kerrata myös sisäasiainministeriössä?

 

 

(Lue myös: Maahanmuuttovirasto julisti Isis-alueen turvalliseksi.)

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Katsoin tätä uutisista melko äimistyneenä. Olin sanaton, sillä tämän kaltaiselle kaksinaismoralismille on vaikeaa löytää asiallisia ilmaisumuotoja. Keitin kahvit ja olin hetken surullinen. Samaan aikaan koin onnellisuutta omasta elämästäni ja pohdin keinoja, jolla voisin oman hyvän laittaa kiertoon.

Kovin sai mietteliääksi, surulliseksi ja vihaiseksi. 

Minja Koskela
Bluestocking

Juu, vihastuttaa kyllä. En ymmärrä, miten kellään on pokkaa puolustaa tätä päätöstä. Surullisia aikoja.

Karmann (Ei varmistettu)

Mikä on turvallista paikalliselle, joka tuntee kielen uskonnon ja kulttuurin, ei välttämättä ole sitä turistille, joka tulee toisenlaisesta kulttuurista.

Kommentoi

Commenting is closed.