Vihapuhetta ei tarvitse sietää

yle-juttu.jpg

Yle Oppiminen julkaisi tänään nettikiusaamisesta kertovan dokumenttisarjan, jonka yhteydessä haastateltiin julkisesti työtään tekeviä ihmisiä ja someaktiiveja – myös minua. Sosiaalinen media on välillä hurjan raskas paikka, mutta useat haastateltavat, itseni mukaan lukien, painottivat, että muiden tuki auttaa jaksamaan. Miten somessa voi sitten osoittaa tukeaan?

 

Esimerkiksi näin: Jos näet, että ihminen saa somessa törkyä niskaan, mutta julkinen puolustaminen tai keskusteluun osallistuminen tuntuu liian isolta askeleelta, voit osoittaa tukeasi painamalla sydäntä, retweettaamalla tai lähettämällä tsemppiyksärin. Kaikki tämä on signaali siitä, että olet nettikiusatun puolella. Lopulta tukeminen on osa myös laajempia mekanismeja, joiden avulla voidaan yhteisvoimin saada trollit kuriin.

 

Tästä syystä olen iloinen jokaisesta retweetistä, sydämestä ja tsemppaavasta yksityisviestistä. Ja siitä huolimatta: Nettikäyttäjät voivat osaltaan toimia terveemmän keskustelukulttuurin edistäjinä, mutta vihapuheen kitkeminen vaatii laajempaa keskustelua, lainsäädännön tarkistamista ja some-alustojen ylläpitäjien aktiivisuutta. Ymmärrys laajemmista valtarakenteissa on siinä geimissä plussaa.

 

Siksi tällaisia artikkeleita tarvitaan. Kiitos, Yle, tekstistä ja haastattelusta!

 
Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER
 

suhteet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *