Viihdeuutisten viikkokatsaus eli miksi feminismiä tarvitaan

Bluestocking

Kuluneen viikon viihdeuutismatsku on saanut minut huokailemaan turhautuneena useammankin kerran. Muun muassa tällaisista asioista nimittäin puhutaan edelleen:

 

  • Rihannan painonnousu. Yhtäältä ihmiset ja roskalehdet äimistelevät muutamaa kiloa ja toisaalta fiilistellään, että onpa nyt nätti ja NORMAALI julkkisnainen! Kumpikaan reaktio ei ole mielestäni ok. Pitäisi olla itsestäänselvyys, että ihmisen kroppa kuuluu vain ja ainoastaan sen kantajalle. Naisen vartalon kommentointi ja siitä keskustelu on äärimmäisen helppo keino kontrolloida naisen liikkumatilaa. Myös ‘normaalin naisen’ konsepti on täysin älytön. Konseptin käyttö sinänsä kielii lähinnä siitä, että haluamme pitää Rihannan lisäksi myös muut naiset ennalta määritellyssä muotissa. Not cool.

 

  • Beyoncé joi alkoholia ja latasi siitä kuvan Instagramiin. Kuvaa seuranneiden reaktioiden perusteella olisi voinut kuvitella, että Beyoncé on napannut itsestään kuvan kossukylvyssä, mutta todellisuudessa hän kuitenkin nautti otoksessa tylsästi ihan vain lasillisen punaviiniä. Punaviini olisi varasti muuten ollut ihan ok, mutta eipäs olekaan, koska kyseessä on ÄITI! Ja äidit eivät ilmeisesti juo viiniä. Kerrataanpa: Beyoncé synnytti kaksosensa kesäkuun puolessa välissä ja postasi kaksi kuukautta myöhemmin kuvan itsestään ja viinilasista, minkä jälkeen hänen annettiin ymmärtää, että olisi parempi palata takaisin kotiin imettämään (kunhan ei imetä liian pitkään, koska sekin on väärin). Fun fact: Beyoncé oli kuvassa treffeillä miehensä Jay Z:n kanssa, joka myös joi viiniä. Arvatkaa, kehottiko kukaan räppäriä lopettamaan viinin litkimisen ja palaamaan kotiin lasten luo? Kyllä ei kehottanut.

 

  • Usherin ylipainoinen seksikumppani. Laulaja Usher on ollut otsikoissa, koska on harrastanut naisten kanssa seksiä kertomatta kantavansa herpestä. Asiaa puidaan oikeudessa asti, kuten nyt Amerikassa on tapana. Oikeuskeississä on kuitenkin yksi hämmentävä seikka, jonka kommentointi on luonnollisesti päätynyt sosiaaliseen mediaan: yhtä Usherin seksikumppaneista ei uskota Usherin seksikumppaniksi, koska hän on ylipainoinen. Onko siis todella niin, että vuonna 2017 on ihan ok ajatella, että lihavilla naisilla ei ole seksielämää? Tai että johtopäätösten tekeminen perustuen naisen ulkonäköön ja painoon on ihan relevanttia hommaa? Sanon saman, mitä sanoin jo aiemmin: Naisen vartalon kommentointi ja siitä keskustelu on kontrollointia ja vallankäyttöä. Päästäisiinkö siitä jo eroon, niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissakin?

 

Naisen liikkumatilan rajaaminen ja naisen paikan määrittäminen on yllättävän helppoa, koska rajat kunnollisuudelle, ‘normaaliudelle’ ja kauneudelle ovat kovin kapeat. Se, että naisten ja äitiyden ympärillä käydään edelleen tuomitsevia keskusteluja kertoo siitä, että patriarkaatti elää ja voi hyvin. Hyvät uutiset ovat, että patriarkaatti kaatuu, jos se kaadetaan. Mainio tapa aloittaa purkuhommat olisi lopettaa naisten ulkonäön jatkuva kommentointi. Lisäksi olisi aiheellista lakata sheimaamasta äitejä ja ottaa myös isät mukaan keskusteluihin ja vastuuseen vanhemmuudesta.

 

Miten olisi?

 

Seuraa somessa: Facebook ja Instagram!

Kommentoi

Commenting is closed.