Viisi hyvän mielen olympiasitaattia

Bluestocking

Olympialaiset, muutakin kuin urheilua! Riossa on näet mitalien jaon lisäksi myös esimerkiksi arvosteltu urheilijoiden ulkonäköä, puitu naisurheilijoiden urheiluasuja sekä tietenkin pohdittu, miten naisurheilijat pystyvät yhdistämään uran ja perheen. Uutiset olisivat kyllästyttäviä, elleivät urheilijat olisi valppaita. Tässä parhaat Rio-sitaatit, jotka pesevät ennakkoluuloiset toimittajat 10-0:

 

1. BBC-reportteri totesi kultaa miesten tenniksessä pokanneelle Andy Murraylle seuraavasti: “You’re the first person ever to win two Olympic tennis gold metals.” Kävi ilmi, että Murray oli tehnyt lajinsa taustatyön toimittajaa paremmin, sillä vastakommentti tuli epäröimättä: “Venus and Serena have won four each.” Bluestocking onnittelee kullasta ja servauksesta!

 

2. Michelle Carter on naisten kuulantyönnön tuore kultamitalisti. Lisäksi hän on meikkitaiteilija, joka kuvailee itseään näin: “I love hair, I love make up, I love fashion and I love throwing the shot put.” Mikä tässä sitaatissa ei olisi mahtavaa?

 

3. Telinevoimistelija Alexa Moreno sai suorituksensa jälkeen kimppuunsa joukon trollaavia bodysheimaajia (“fat” ja “pig” mainittu). Mitä tapahtui seuraavaksi? Faniarmeija otti Twitterin haltuun! Esimerkiksi: “People are body-shaming Mexican Olympic gymnast Alexa Moreno, but they can’t even do a flip on a beam or reach for the TV remote.” Tämä Sarah A. Harvardin tviitti oli yksi lukuisista viesteistä, jotka palauttivat huomion urheilijan kropasta urheilijan suoritukseen. Somea parhaimmillaan!

 

4. Naisten voimistelusta kultamitalin voittanut Simone Biles huomautti, että hänen suoritustaan naisurheilijana ei tarvitse verrata ansioituneihin urheilijamiehiin tai muihin urheilijoihin ylipäänsä: “I’m not the first Usain Bolt or Michael Phelps. I’m the first Simone Biles.” Kassikko jo nyt!

 

5. Egyptin naisten lentopallojoukkue kilpaili Rion olympialaisissa ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Asuun kuuluivat pitkät hihat ja pitkät lahkeet. Yksi joukkueen jäsenistä, Doaa El-Ghobashy, valitsi käyttää urheiluasua, joka peitti raajojen lisäksi myös hänen hiuksensa. “I have worn the hijab for 10 years. It doesn’t keep me away from the things I love to do, and beach volleyball is one of them.” Statement, joka ei voisi olla ajankohtaisempi. Toimittaisikohan joku El-Ghobashyn sitaatin myös Cannesin pormestarille?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mikä tuossa kakkoskohdassa nyt on erityisen mahtavaa? Ajatteletko sinäkin, että on se on niin erikoista, jos kuulantyöntäjä on kiinnostunut meikkaamisesta, että se pitää erikseen nostaa esille?

Kohta 5 ei minusta ole vain positiivinen asia. Tässä tapauksessa kyse on aikuisten naisten omasta halusta pukeutua peittävästi myös kentälle ja se on ihan ok kuten myös peittävä pukeutuminen rannalla. Mutta mitä he mahtoivat miettiä lapsena ja mistä tuli kimmoke peittävään pukeutumiseen? Mitä tapahtuu, jos he eivät pukeudu peittävästi? Miksi Iranissa oli taannoin some- kampanja, jossa naiset kuvasivat itseään ilman huivia ja kehottivat naisturisteja tekemään samoin? jne

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä myös olen hämmästellyt feministien intoa puolustella islamia ja sen tapoja. Koraani opettaa naisten olevan alempiarvoisia kuin miesten. Koraani opettaa myös hyvin perinteistä sukupuoliroolijakoa: mies elättää vaimon (tai useita vaimoja) ja nainen hoitaa perhettä ja kotia. Tämähän on se roolijako, jota vastaan feministit taistelevat. Miksi feministit silti puolustavat tällaista uskontoa? Voisiko blogin kirjoittaja kertoa oman näkökulmansa asiaan? Ja tämä ei ole v*ttuilua, vaan ihan uteliaisuuttani kysyn, koska olen asiaa jo pitkään ihmetellyt.

Tässä muutamia naista alistavia ja alentavia opetuksia Koraanista:

"Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä." Tämä menee mielestäni samaan kategoriaan kuin se, että uhria syytetään raiskauksesta. Tyyliin sinua lähestyttiin tunkeilevasti, koska olit pukeutunut paljastavasti. Miksi miesten ei käsketä vetää huivia kasvoille? Miesten käsketään peittää navan ja polvien välinen alue, mutta ei muuta. Naisten pitää peittää itsensä lähes kokonaan. Miksi?

"Miehet ovat naisten suojelijoita ja holhoojia, sillä Allah on korottanut jotkut toisten yläpuolelle, ja myös koska miehet kuluttavat omaisuuttaan heihin." Allah on korottanut miehet naisten yläpuolelle.

"Ota kaksi miestä omiesi joukosta todistajaksi. Jos kahta miestä ei ole käsillä, silloin käy yksi mies ja kaksi naista." Eli toisin sanoen nainen on puolet miehestä. Kaksi naista on yhtä hyvä kuin yksi mies. Myös perinnönjaossa mies on enemmän arvoinen: "Teidän jälkeläistenne perintöä koskien Allah määrää, että pojalle kuuluu yhtä suuri osuus kuin kahdelle tyttärelle."

Ei kovin tasa-arvoista minun mielestäni.

Minja Koskela
Bluestocking

Tsekkaisin myös Raamatun tekstit (esim. 1Kor14:33) ja pohtisin sen jälkeen, miksi jotkut länsimaiset keskittyvät tekemään oletuksia muslimeista Koraanin perusteella, mutta eivät kristityistä Raamatun perusteella. Paitsi tietenkin siksi, että se olisi kovin yksinkertaistava ja naiivi väite.

Vierailija (Ei varmistettu)

Raamattu on tuttu kirja myös, joten tiedän, että sielläkin on samanlaisia naista alentavia opetuksia kuin Koraanissa, esim. mainitsemasi kohta. Tässä blogipostauksessasi kirjoitit musliminaisesta, sen vuoksi minä kirjoitin kommentissani pelkästä islamista. Sinä oletat sillä perusteella, että minä en tee oletuksia kristityistä, vaan pelkästään tulkitsen Koraania naiivisti ja yksinkertaistavasti. Sen sijaan että olisit jakanut omia näkemyksiäsi aiheesta, kiersit kysymykseni ja ivaat minua.
Se siitä keskustelusta.

Minja Koskela
Bluestocking

Kyllä ajattelen, että on positiivista jos sukupuolen rajat lavenee. Esim. että siinä, että tykkää meikkailusta JA kuulantyönnöstä ei ole mitään ristiriitaa. Tai että nainen voi mennä rannalle bikineissä tai burkinissa ilman, että joku on kyseenalaistamassa naisen toimijuutta tai kykyä ajatella itsenäisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei taida tuo huivi/burkini- jne olla ihan niin simppeli asia, että se on aina vain aikuisen naisen itsenäinen oma valinta ja tiedät sen itsekin. Tämä egyptiläinen joukkue toki selitti asiaa omalla valinnallaan ja näin varmasti olikin, mutta toisaalta huivin käyttö on aloitettu 9- vuotiaana ja bikineissä pelaaminen olisi luultavasti aiheuttanut riskejä pelaajille. Tiedät varmaan mitä esim. Egyptissä on tapahtunut viime vuosina.
Minäkin ihmettelen kovasti miksi esim. suomalaiset feministit esittävät kritiikkiä ainoastaan jotain tarjoilijoiden laskutuskäytäntöjä, nais- liitteellä varustettuja lehtiä jne. tai jos halutaan puhua asiaa niin miesten ja naisten palkkaerosta tai suomalaisnaisiin kohdistuvasta perheväkivallasta (tilastoissahan nainen on myös tekijä lähes yhtä usein) ja jos ollaan kriittisiä jonkin uskonnon naista alistavia käytäntöjä ja asenteita kohtaan niin puhutaan lestadiolaisista! Lestadiolaisetkin kasvavat uskontonsa ja sen tapojen parissa, joten monille esim. iso lapsikatras on tavallaan oma valinta, mutta toisenlaisen valinnan tekeminen voi joissakin suvuissa olla mahdotonta tai ainakin vaikeaa.

Reiska (Ei varmistettu)

Reportteri sanoi tuon hieman epäselvästi. Hän ilmeisesti tarkoitti, että Murray on ensimmäinen pelaaja, joka on voittanut kaksi kultaa yksinpelissä.

Williamsit ovat voittaneet molemmat yhden kullan yksinpelissä. Loput ovat tulleet nelinpelissä.

Minja Koskela
Bluestocking

En tiedä, kumpi on pahempi moka: se, että ammattitoimittaja ei ole tehnyt taustatyötään huolella ja tulee esittäneeksi valheellisen toteamuksen, joka on lisäksi seksistinen, vai se, että ammattitoimittaja tekee työnsä niin huolimattomasti, että esittää epäselvän toteamuksen, joka on lisäksi seksistinen.

Reiska (Ei varmistettu)

Tässä Murrayn kommentti kokonaisuudessaan:"“Well, to defend the singles title ... I think Venus and Serena [Williams] have won about four each but hadn’t defended a singles title before.
I mean it’s obviously not an easy thing to do. I had to fight unbelievably hard to get it tonight as well. Yeah, I’ll enjoy this one.”"

Ilmiselvästi Murray ymmärsi, mitä haastattelija ajoi takaa. Ei tässä tapauksessa mitään seksismiä ole.

Minja Koskela
Bluestocking

"Ei tässä tapauksessa mitään seksismiä ollut." Klassikko!

Reiska (Ei varmistettu)

Reportteri haastattelee miesten yksinpelin voittajaa pelin jälkeen ja unohtaa yhden sanan alustuksestaan. Ei voi olla vahinko! Pakko olla seksismiä!

Mitä mieltä olet muuten Ellen DeGeneresin twiitistä koskien Usain Boltia? Siinä on hyvä esimerkki seksismistä rasismilla höystettynä.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/17/ellen-degeneres-criticised-ov...

.

Minja Koskela
Bluestocking

Ikävä kyllä seksismi/rasismi/sorto ei ole riippuvaista siitä, oliko se tarkoitettua vai ei. Ellen DeGeneresin twiitti oli umpirasistinen, en ymmärrä missä anteeksipyyntö viipyy.

Reiska (Ei varmistettu)

Reaktion voisi kyllä suhteuttaa siihen, onko teko tarkoituksellinen vai esimerkiksi yhden sanan unohtaminen, kuten tässä tapauksessa (singles).

Kommentoi

Commenting is closed.