Himoshoppaajasta harkitsevaksi haaveilijaksi

IMG_2279.JPG

 

Työskentelin opintojen ohella vaatekaupassa ja lähes kaikki rahani menivät vaatteisiin. Cubus-vuosina totuin siihen, että uutuudet kiikutettiin aina suoraan kuormasta varauskaappiin, joka sitten palkkapäivän koittaessa tyhjennettiin. Kertaakaan en kyseenalaistanut, että tarvitsenko nyt todella neljännet samanlaiset housut tai kahdeksannen samanlaisen huivin – uusi väri oli aina saatava! Näin jälkikäteen ajateltuna tuossa touhussa ei ollut järjen häivää, mutta silloin se tuntui ihan luonnolliselta. Kaikkihan me niin teimme.

Viime syksynä sitten irtisanouduin, painelin porukoiden luokse gradulomalle ja kas kummaa, krooninen ostomaniani katosi kuin stringit persvakoon. Kuusi viikkoa hakkasin näppäimistöä vanhoissa pitkiksissä, urheiluvaatteissa ja teiniminän vaatekaapin perältä löytyneissä toinen toistaan kamalammissa rytkyissä. Kulahtaneet t-paidat tekivät tehtävänsä ja niinpä monen viikon kalsarijakson jälkeen kaikki muuttolaatikoissa odottaneet vanhat vaatteeni alkoivatkin yhtäkkiä tuntua uusilta. Helsinkiin muuttokaan ei ihme kyllä laukaissut pakottavaa tarvetta kierrellä kaupoilla ja uusia kauluspaitakokoelmaa viikon välein. Noin kolmeen kuukauteen en ostanut ainuttakaan vaatekappaletta. Kuvitelkaa! Se, jos mikä, lasketaan omalla mittapuullani jo enemmän kuin suoritukseksi. Ja rohkenisin veikata, että vuoden sisällä ostamani uudet kuteetkin voi laskea kahden käden sormilla.

Ainakin melkein.

Olen usein miettinyt, miksi uusien vaatteiden ostaminen loppui niin yhtäkkiä – kuin kangas teinien peppushortseista. Uskon, että perimmäinen syy löytyy takuuvarmasti työttömyydestä, sillä ilman rahaa ostoksia nyt vaan on aika mahdoton tehdä. Salaa kuitenkin toivon, että olisin vihdoin oikeasti oppinut, ettei kaikkea tosiaankaan ole pakko saada. Kun ei enää ole päivittäin vaatteiden ympäröimänä, käsitys jokaviikkoisista uutuuspaidoista muuttuu aika radikaalisti. Ei ihminen tarvitse neljääkymmentä yksiväristä toppia, eikä niillä ole onnellisuudenkaan kanssa mitään tekemistä.

Vaatemyyjät elävät vähän sellaisessa omassa todellisuudessaan ja sen kuplan kun poksauttaa, näkee maailman taas aika paljon kirkkaammin.

Kuluneen vuoden aikana olen huomannut, että kyllähän sieltä omasta kaapista löytyy jo valmiiksi ihan kivoja juttuja, kun vain vähän kaivelee. Tietysti edelleen on niitäkin päiviä, kun ei vaan kerta kaikkiaan ole mitään päällepantavaa, mutta eipä silti ole ainakaan vielä tarvinnut pylly paljaana mihinkään lähteä. Haaveenani on, että vaatekaappini vielä jonain päivänä sisältäisi ainoastaan laadukkaita ja klassisia, keskenään yhdisteltäviä perusvaatteita, joita on tarpeen mukaan helppo piristää sesonkiväreillä ja satunnaisilla villityksillä. Sellaiseen käytännön kapseligarderobiin on kuitenkin ajatuksen tasolta vielä jonkin verran matkaa…

 

IMG_2283.JPG

 

Lopuksi on ihan pakko vielä tunnustaa:

Odotan jokseenkin kauhulla sitä päivää, kun joskus saan ensimmäisen kunnon palkan. Pelkään, että homma ryöstäytyy ihan käsistä ja elämä on taas yhtä shoppailua sen jälkeen. Toivottavasti kuitenkaan ei.

Ainakin nyt osaan olla täysin ihan tyytyväinen myös näin. Kuusi vuotta vanhoissa housuissa, jotka ovat edelleen kuin uudet.

 

Onko sulla taipumusta himoshoppailuun vai koetko olevasi harkitseva kuluttaja?

 

Bisous,

Kati

suhteet oma-elama raha trendit
Kommentit (16)
 1. Nykyään tulee käytyä ehkä pari kertaa vuodessa huvin vuoksi kauppoja kiertelemässä. Osasyynä on ehkä kiire, mutta vielä suurempana vaatteenvaihtajaiset:) Kun sinne voi aina mennä ilmaiseksi katselemaan ja hakemaan kivoja vaatteita, niin ei niitä enää oikein tule ostettua. Samalla tulee vietyä itse pois sellaisia, joita ei enää tule käyttäneeksi, ja ilahtuu aina sitten, jos joku toinen tykästyy omaan vaatteeseen. Se on minulla auttanut, ja säästyy sitten rahaakin. Täytyy vaikka joku kerta kirjoittaa tästä. Toki näissäkin pitää miettiä, ettei haali liikaa. Nykyään kuitenkin koen, että mulla on ihan sopivasti vaatteita, ei liikaa, joten melko maltillisena oon siis onnistunut pysymään.

  Mutta mullakin oli aikanaan niin, että silloin kun ensimmäisen kunnon työpaikan valmistumisen jälkeen sain, tuli osteltua enemmän, vaikka oon aina ollut aika tarkka rahankäyttäjä. Nykyään sitä kokee, ettei enää myöskään samalla tavalla tarvitse, vaikkei edes vaihtajaisissa kävisikään:)

  1. Hei missä tollasia vaihtajaisia järkätään? Vai onko teillä ihan kaveriporukan kesken tapana vaihdella vaatteita? Kirjoita ihmeessä tästä joskus, olisi mielenkiintoista kuulla lisää 🙂 Ja mahtavaa, että sulla ostelut pysyy maltillisina!

   1. Joo, kyllä ne nykyään yleensä pysyy:) Vaihtajaisista, niistä on Facebookissa oma ryhmänsä, jonka kautta niistä yleensä kuulen. Eli jos löydyt facebookista, voisit ehkä liittyä ryhmään? Toki tapahtumiin on muutkin tervetulleita, tuolta niistä vaan helpoiten saa tiedon. 

    1. Okei mahtavaa, kuulostaa hyvältä! Aloin miettimään sitäkin, että kutsuisi kavereita kylään vaihtelemaan, tai sitten pitäisi niille ihan oman kirppari-illan 🙂

 2. sailatuulia
  4.8.2017, 09:55

  Mä olen myös viime aikoina kurkkinut vaatekaappiani kriittisin silmin. Olen aina ollut melko harkitsevainen ostaja, mutta kyllähän sitä silti tulee ostettua vain ostamisen vuoksi ja sen ilosta. Muodin nopea kierto, mainokset ja some luovat kyllä tarpeita ja haluja – ymmärrän hyvin, miksi vaatekaupassa työskennellessä sitä vaatekaappia oli niin helppo täyttää. Olen rakentanut itselleni erilaisia ohjenuoria ja ostoslistoja vaatteiden suhteen, jotta välttäisin jatkossa huteja. Pikkuhiljaa siis kohti toimivampaa ja kestävämpää garderobia 🙂

  1. Tuollaiset ohjenuorat ja listat kuulostaa kyllä toimivilta, kunhan vaan malttaa noudattaa niitä! Ja just toi muodin nopea kierto on saanut mutkin arvostamaan enemmän sellaisia klassisen tyylikkäitä vaatteita, jotka ei oikein edes voi mennä pois muodista. Tuntuu ihan tuhlaukselta kerätä kaappiin jotain ihmeellisyyksiä, joita ei kuitenkaan enää halua seuraavana kesänä käyttää! Varmaan osittain tästä syystä mun vaatekaapin sisällöstä joku 95% on mustaa, valkoista ja tummansinistä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *