Tunteisiin: Elämäni pelottavin yö

En ole koskaan ollut välittömässä hengenvaarassa, mutta eräänä yönä pidin täysin mahdollisena, että aamuun mennessä saattaisin olla kuollut.

Tapahtumat sijoittuvat minnekäs muualle kuin Ranskan Montpellier’iin, jossa siis opiskelin yhden lukuvuoden ajan. Oli marraskuu ja tuiki tavallinen lauantain ja sunnuntain välinen yö. Nukuin tyytyväisenä opiskelija-asuntolan pienessä yhdeksän neliön yksiössäni, kun havahduin puhelimen piippaukseen. Käytin puhelinta ulkomailla ainoastaan kamerana ja hätätilanteissa, joten tiesin heti, että nyt on tosi kyseessä. Sain viestin samassa kerroksessa asuvalta suomalaiselta kaveriltani, joka kysyi, kuulinko minäkin nuo laukaukset.

Siis anteeksi mitä?? Täällä on joku hullu ammuskelija??

Tekstailimme jonkin aikaa ja kuulostelimme korvat höröllä, vieläkö tuntematon pyssymies riehuu talossamme. Vaikka mitään suurempia ääniä ei enää kuulunut, en pystynyt rauhoittumaan, vaan makasin sängyssäni kauhusta kankeana ja pienimmätkin naksahdukset saivat sydämen pomppaamaan kurkkuun. Joidenkin miesten puhetta kuului välillä käytävästä ja silloin mietin, että onko tämä nyt se hetki, kun täytyy lähettää kotiin joku ”saatan kuolla tänä yönä”-viesti. En kuitenkaan jostain syystä tehnyt sitä. En uskaltanut liikkua, en juoda, en käydä vessassa, sillä en halunnut miesten tietävän minun olemassaolostani. Hehän olisivat kuulleet, kun avaan vesipullon ja otan huikan… Siispä muistan kärvistelleeni järkyttävässä janossa ja vessahädässä aamuun saakka. Lopulta väsymys otti vallan ja nukahdin.

No, hengissä herättiin. Aamulla tilanne tuntui tietysti aika absurdilta ja rakennuksen kierrettyämme meille oli päivänselvää, ettei siellä mitään ammuskelijaa ollut ollut. Yöllä kaikki vaan tuntuu aina niin erilaiselta – puhumattakaan siitä, että olimme kaukana kotoa vieraassa maassa. Parin viikon päästä tuosta yöstä kahden pohjoismaisen tytön asuntoon murtauduttiin. Aseistaunut mies ryösti tytöt ja raiskasi toisen heistä. Oli meillä siis ihan syytäkin olla peloissamme…

P7080081.jpg

Pelko on monimuotoinen tunne. Sen voimakkuus ja kohteet voivat vaihdella aina pienestä jännityksestä todelliseen paniikkiin ja hämähäkeistä kuolemaan. Jotkut pelot vainoavat meitä läpi elämän, kun taas toisinaan saatamme pelästyä esimerkiksi ohikulkevaa hiipparia ja tilanne on ohi muutamassa sekunnissa. Joku pelkää ukkosta, pimeää, käärmeitä tai korkeita paikkoja, toinen onnettomuutta, läheisen menettämistä, tulevaisuutta tai sotaa. Kohteesta riippumatta pelon tehtävä pysyy aina samana: se on selviytymistä tukeva tunne, joka auttaa toimimaan vaaratilanteissa. Pelko ja sen myötä nouseva stressi saa joko taistelemaan, pakenemaan tai lamaantumaan. Reaktio riippuu paljon pelon luonteesta ja toki myös ihmisestä itsestään. Pimeää pelkäävä haluaa todennäköisesti vältellä pimeitä paikkoja, mutta hän voi myös pyrkiä pelostaan eroon kohtaamalla sen.

Joskus pelolle on oikeasti aihetta. Näissä tilanteissa pelon tunne toimii meidän hyväksemme ja estää meitä toimimasta typerästi, kun todellinen vaara uhkaa. Emme mene uimaan ukkosella, emmekä matkusta vaarallisiksi luokiteltuihin kohteisiin. Useimmiten tällaista todellista uhkaa ei kuitenkaan ole, vaan luomme itse pelkomme. Oikeastaan pelko on todellista vain silloin, kun olemme välittömässä hengenvaarassa – kaikki muu on kuviteltua pelkoa. Pelkäämme hammaslääkäriin menemistä, neuloja, lentämistä tai vaikka sitä, että kumppanimme pettää meitä, vaikka näille pelolle ei olisi mitään perusteita. Mielikuvitus ottaa vallan. Joissakin tapauksissa pelko voi toki juontaa juurensa menneisyydestä: hampaan paikkaus on saattanut olla todella ikävä kokemus, lentopelkoisen tuttava on menehtynyt lento-onnettomuudessa tai kumppaninsa luotettavuutta aprikoiva on tullut petetyksi aiemmassa suhteessaan.

Niin tai näin, pelon ei saisi antaa haitata jokapäiväistä elämää. Siinä vaiheessa, kun jatkuva pelkääminen uuvuttaa ja saa ihmisen rajoittamaan toimintaansa, kannattaa muistaa oma rooli pelon hallitsemisessa. Vaikka pelkojen kohtaaminen vaatii rohkeutta, on tuhat kertaa järkevämpää yrittää päästä omista peikoistaan eroon kuin antaa niiden kontrolloida itseämme ja tehdä päätöksiä puolestamme koko loppuelämämme ajan. Pelko estää unelmia toteutumasta, ei epäonnistuminen.

IMG_0583.jpg

Minä pelkään eniten läheisten menettämistä sekä vakavia sairauksia, mutta nämä pelot eivät rajoita jokapäiväistä toimintaani mitenkään merkittävästi. Epäonnistumisen pelko on enemmän läsnä arjessani. Myös oma mielikuvitus laukkaa usein pelottavan kovaa, varsinkin öisin 😉

Mitä sinä pelkäät?

 

Bisous,

Kati

suhteet oma-elama mieli syvallista
Kommentit (4)
 1. Essi Helppi
  30.3.2017, 11:33

  Ai kauhea, uskon että kokemus on ollut ihan järkyttävä ja kun tapahtunut yöllä, niin se on tuntunut varmaan ikuisuudelta sängyssä :/ Kirjoitus pelosta upposi täysin muhun ja just niihin asioihin, että miksi esimerkiksi minä pelkään jotain. Tosi hyvä kirjoitus 🙂 Kyllä pelot ja niiden valta on kumma juttu ja olen huomannut, että nimenomaan öisin mielikuvitus laukkaa minulla ainakin aivan liikaa ja aamulla sitä hieman jopa nauraa omille kuvituksille, heh. Mutta mielestäni ikinä ei saa olla varovainen tai olla pelkäämättä.

  Kivaa päivää Kati 🙂

  1. Kiitos Essi! 🙂 Yöllä tosiaan mikä tahansa asia tuntuu aina kahta kertaa kauheammalta ja sitä niin helposti maalailee mielessään toinen toistaan ahdistavampia kuvia! Ja aamulla naurattaa 🙂 Onneksi ei oo koskaan sattunut oikeesti mitään pahaa!

 2. Mulle tuli korkean paikan kammo ihan yhtäkkiä aikuisiällä. Olin kiipeämässä semmoseen lintutorniin, joka on varmaan 4m korkea ja ajattelin vaan siinä kiivetessäni, että onpa muuten jyrkät portaat. Sitte ko pääsin sinne ylös, tajusin, etten uskallakaan tulla sieltä pois. Mulla kesti varmaan 15min tulla alas sieltä. Tulin ne portaat alas sillain istuen jokaisella portaalla ja puristaen molemmilla käsillä ihan täysillä sitä kaidetta. En oo varmaan koskaan ollu niin kauhuissaan ja sen jälkeen oon pelänny kaikkia korkeita paikkoja.

  1. Toi on kyllä jännä juttu, että tollasia ihan kunnon kammoja voi syntyä ihan aikuisiälläkin! Ja vielä ilman mitään sen kummempaa syytä. Oon kuullut monista muistakin, jotka vasta aikuisena ovat alkaneet pelätä, vaikka sitten niitä korkeita paikkoja. Korkean paikan kammo on kyllä niin yleinen, että se nyt voi iskeä kelle vaan. Ihan jo fysiologisestikin ajateltuna on aivoille ja tasapainoaistille aika hurja juttu kurkkia ylhäältä alas maahan! Mulla ei oo varsinaista kammoa, mut kyllä jos oikein korkeelle menee, niin alkaa väkisinkin vähän hirvittää…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *