Luovasta ideasta toteutukseen, 7 vinkkiä maailman huipuilta
Onko sinulle tuttu tunne, että ideoita pulppuaa, mutta hetken päästä hienosti alkanut projekti siirtyy pöytälaatikkoon pölyä keräämään? Miten toteuttamiseen saa potkua ja uskallusta? Vierailin joitakin vuosia sitten New Yorkissa, jossa osallistuin 99U-luovuusseminaariin. Nämä ideat tuntuvat tänäänkin tuoreilta ja ajankohtaisilta. Keräsin artikkelini vinkit erilaisilta huippuluokan puhujilta, kuten suosikiltani, tutkija Brené Brownilta. Uusi vuosi lähestyy ja moni varmasti pohtii jo uusia tavoitteita ensi vuoteen. Mennäänpä siis asiaan: seitsemän vinkkiä luovuuden löytämiseen!
Mitä muuta luovan projektin toteutukseen tarvitaan kuin loistava idea?
1. Selkeytä arvosi
”Luovassa työssä olet aina arvostelulle alttiina. Tee itsellesi selväksi, miksi teet tätä työtä, mihin uskot. Seiso arvojesi takana. Se antaa selkeyttä, jos sinua kritisoidaan”, Houstonin yliopiston tutkija ja kirjailija Brené Brown kannustaa.
Pitkän linjan visuaalisen viestinnän asiantuntija ja muotoilun grand old man Michael Wolff puhuu myös arvoista.
”Kysyn aina asiakkailtani, miksi heidän yrityksensä on olemassa. Jos vastaus on ’tehdäksemme rahaa’, kerron heille, että rahaa painetaan ihan toisessa paikassa. Yrityksellä on oltava joku syvempi syy olla olemassa. Muuten yrityksen ja asiakkaan välille ei voi syntyä tunnesidettä, uskollisuutta. Ihmiset muistavat tunteen, jonka heissä herätit, eivät sitä, mitä sanoit.”
2. Intohimo syntyy tekemisen sivutuotteena
Idean toteuttaminen vaatii kestävyysjuoksijan hermot: projekti jatkuu, satoi tai paistoi.
”Sitoutuminen ja sinnikäs työskentely ovat tapa synnyttää kutsumus”, Georgetownin yliopiston professori ja kirjailija Cal Newport toteaa. Hänen mukaansa vain viidellä prosentilla ihmisistä on syntymässä saatu varmuus elämäntehtävästään. Meidän muiden pitää kokeilla ja löytää.
”Jätä intohimosi miettiminen sikseen. Jos koko ajan arvuuttelet, mikä kutsumuksesi voisi olla, hypit levottomasti aiheesta toiseen. Aloita tekemään jotain, josta pidät. Intohimo syntyy siitä, että innostut yhä enemmän, kun opit ja pääset aiheeseen sisään. Kutsumus syntyy sitoutumisesta ja harjoittelusta.”
Jokainen huippuosaaja on tehnyt mutkikkaan ja vaativan matkan siihen, missä on nyt. Newportin mukaan menestyjille on tyypillistä, että he aloittavat samalla tavalla kuin kuka tahansa. Menestyjän erottaa se, että he jatkavat myös vaikeiden jaksojen yli, kunnes onnistuvat.
3. Visualisoi välivaiheet
Projektiin voi virittäytyä kuvittelemalla askeleet, jotka vievät tavoitteeseen. Mitä tehdä seuraavat päivät, viikot tai kuukaudet? Minkä voi toteuttaa jo tänään? Kun työ itsessään on palkitsevaa, lopputulos ei ole ainoa porkkana.
”Visualisoi tavoitteesi. Kuvittele tunnetilat jokaisessa askelmassa. Työskenteletkö ulkona vai sisällä? Mikä on oma roolisi? Ketä muita kuvissa on? Onko talvi vai kesä? Aamu vai ilta? Mitä teit juuri ennen tätä kuvaa? Olkaa mahdollisimman yksityiskohtaisia”, kannustaa Joe Gebbia, majoituskonsepti Air BnB:n toinen perustaja.
Air BnB:n San Franciscon toimiston seinillä on yrityksen tavoite valokuvina, joissa on esimerkiksi ihmisiä eri kulttuureista keskustelemassa yhteisen ison ruokapöydän ääressä. Yrityksen ydinajatus on auttaa eri kulttuureista tulevia ihmisiä tutustumaan toisiinsa. Kuvat luovat työntekijöille konkreettisen vision.
4. Luo yhteistyösopimus sisäisen kriitikkosi kanssa
Brené Brown on tutkinut haavoittuvuutta, rohkeutta, häpeää ja omanarvontuntoa yli 12 vuotta. Hän sanoo, että tie luovuuteen kulkee näiden sisäisten tilojen läpi.
”Pahin kriitikkosi olet sinä itse. Sisäisen kriitikon kanssa voi kuitenkin tehdä sopimuksen: ’Näen sinut, kuulen sinut, mutta teen tämän siitä huolimatta'”, Brown sanoo.
Brownin mukaan on myös löydettävä tasapaino, milloin ottaa huomioon ulkopuolista kritiikkiä ja milloin ohittaa se. Kokeiluissa, uusilla alueilla, on unohdettava mahdollinen negatiivinen palaute. Vaikka huomaamattomana pysytteleminen saattaa estää ikävät kommentit, niin pelko myös estää luovuuden.
Brown myös sanoo, että hän itse ottaa vastaan palautetta ainoastaan ihmisiltä, jotka ovat uskaltaneet tehdä saman kuin hän itsekin. ”Ne tyypit, jotka huutelevat pimennosta, eivät ole itse uskaltaneet vielä astua parrasvaloihin. Heidän mielipiteensä ei välttämättä auta minua eteenpäin. Sellainen, joka on laittanut itsensä likoon, osaa samaistua siihen, mitä minä teen.”
5. Lupa epäonnistua – rentouta mieli
Epäonnistumisen pelko lienee yksi yleisimmistä syistä, miksi luovat ideat jäävät pöytälaatikkoon. Sosiaalipsykologi, tutkija Heidi Grant-Halvorson kertoo, että vain sallimalla virheet, voimme päästä niistä eroon. Lupa epäonnistua rentouttaa mielen: silloin voi rauhassa kokeilla ja olla keskeneräinen. Ahdistuneisuus ja turhautuminen ovat varmimpia tapoja karkoittaa luovuus.
Grant-Halvorsonin mukaan auttaa rentoutumaan, jos ajattelemme elämää jatkuvana oppisprosessina ja vertaamme itseämme ainoastaan siihen, mitä itse osasimme ennen. Perfektionistia toisten onnistumiset saattavat masentaa: ”tuokin on mua parempi, mitä järkeä edes yrittää”. Rennosti prosessiin ja virheisiin suhtautuva taas saa esikuvista ja idoleista voimaa.
6. Leiki, näyttele, liiku
Luovan suunnittelijan, kouluttajan ja kirjailijan James Victoiren mukaan luovassa työssä on tärkeintä leikkiminen.
”Luovat ideat eivät synny toimistossa. Ideat tulevat lounaspöydässä hauskan porukan kanssa, biljardia pelatessa, puistossa kävellessä tai kahvilassa. Jos työ alkaa tuntua työltä, tiedän, että teen jotain väärin”, Victoire sanoo.
A.J. Jacobs on puolestaan kirjailija, joka on toteuttanut hauskoja projekteja: hän eli vuoden Raamatun ohjeita noudattaen, toisen vuoden lukien Britannica-sanakirjaa läpi, kolmannen virittäen fyysisen kuntonsa huippuun ja neljännen kokeilemalla erilaisia henkisen kehityksen tapoja. Tuloksena on neljä suosittua kirjaa. Jacobsin tekniikka on vaihtaa näkökulmaa kehonkieltä myöten.
”Metodinäytteleminen on mahtava asia. Voit oikeasti muuttaa ajatteluasi esittämällä ajattelevasi toisin. Tutki elämää kokeiluna tai taideprojektina, joka voi mennä mihin suuntaan tahansa. On ihmeellistä, miten mieli seuraa, kun alat liikuttaa kehoasi uudella tavalla”, Jacobs naurahtaa.
7. Luottamusta ja sitkeyttä!
Vaikka ei tietäisi, miten perille päästään, on luotettava, että idea toteutuu.
Keksijä, professori Sebastian Thrun on hyvä esimerkki luottamuksesta. Hän on Google-tiiminsä kanssa keksinyt itseään ajavan auton. Projektin alkaessa ei tietenkään ollut mitään takeita onnistumisesta. Luottamuksen teema sisältyy keksintöönkin: automaattisen auton on toimittava tavallisen liikenteen seassa turvallisesti sokeankin kuskin kanssa.
”Valitse se vuori, jolle kiipeämisestä pidät. Jos et ole kiivennyt aiemmin, et voi tietää tulevasta, joten ota rennosti. Pääset perille aivan varmasti”, Thrunin sanat vakuuttavat.
Keksijä kehottaa juhlimaan epäonnistumisia: kun tiedetään, mikä ei toimi, päästään eteenpäin. Thrunin tiimiltä meni seitsemän vuotta auton kehittämiseen. Niinä vuosina kun työryhmä keskittyi kiistelemään siitä, mitä pitäisi tehdä, he polkivat paikallaan. Ne vuodet, joina he vain tekivät asioita, projekti edistyi harppauksittain.
Kun suunnittelun ja toteuttamisen välillä on tasapaino, onnistumisessa ollaan jo pitkällä.
—-
Jos olet kiinnostunut kehittymään ja kehittämään luovia projektejasi, olipa se oma henkilökohtainen juttusi tai työhösi liittyvä, jatkan aiheen parissa valmentamalla tammikuun 14.-15.1.2017 Helsingissä järjestettävässä työpajassa ”Haaveista totta!”. Viikonlopun aikana työskentelemme tavoitteiden asettamisen, välitavoitteiden ja mentaalisen valmennuksen parissa rennossa ja hauskassa pienryhmässä. Kysy lisää mariataari(at)gmail.com