Unelmien focaccia
Juon paljon enemmän smoothieita kuin haluaisin myöntää. Tämä kuvassa näkyvä on tehty jämämustikoista ja kaurajugurtista, mutta keskitytään sen sijaan focacciaan, ja siihen että joudun myös myöntämään olevani aivan aloittelija hiivalla kohotettavien leivonnaisten suhteen.
Ja silti — focaccia onnistui täydellisesti. Se oli ihan täydellisen helppoa ja halpaa!
Ainekset pellilliseen ovat:
- 3,5 dl vettä
- 0,5 dl oliiviöljyä (plus sikana enemmän oliiviöljyä paistovaiheessa ja jälkikäteen)
- 1/2 pakettia tuorehiivaa
- 2 tl suolaa (tai hiukan enemmän, riippuen suolan laadusta ja makutottumuksista. Himalajansuolaa enemmän, puhdistettua suolaa vähemmän.)
- 1 tl sokeria
- 7 dl vehnäjauhoja
Aloita mittaamalla oikea määrä vettä. Sen tulee olla kädenlämpöistä, tai hitusen lämpimämpää. Liota tuorehiivanpuolikas veteen. (Ai niin ja tässä vaiheessa sanon että se hiiva ei säily ikuisuuksia siellä jääkaapissa, joten suosittelen tekemään tämän tuplana. Itse tein kolme.) Lisää veteen myös suola, sokeri ja öljy. Lisäile vehnäjauhot vähän kerrallaan sekaan, kunnes huomaat että taikina on ihan älytöntä liisteriä. Jos olet onnekas ja sinulla on esimerkiksi sähkövatkain ja taikinakoukut, ota ne esiin ja vaivaa taikina niillä. Jos ei, laita käsi töihin. Vaivaaminen tuntuu melko toivottomalta aluksi, kun taikina tuntuu tarttuvan yhä enemmän käteen. Jatka silti vaivaamista 10-15 minuuttia, jonka jälkeen taikina on hivenen helpommin käsiteltävää, vaikkakin tahmeaa edelleen.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä puoli tuntia. Ota sitten uunipelti, laita siihen leivinpaperi ja lorauta sille oliiviöljyä oikein kunnolla. (Voit paistaa myös ilman leivinpaperia) Painele kohonnut taikina öljytylle pellille tasaiseksi, ja anna sen nousta puoli tuntia pellin päällä.
Hinkkaa taikinan päältä oliiviöljyllä, jos pinta ei ole vielä öljyinen. Painele täytteet taikinan päälle. Sipuli, kirsikkatomaatti ja oliivit ovat klassisia täytteitä focaccialle, mutta esimerkiksi pelkällä sipulillakin tulee oikein hyvä leipä. Laita leipä uuniin 225 asteeseen uunin keskitasolle, ja anna sen paistua n. 15 minuuttia, tai kunnes leipä näyttää päältä kullanruskealta.
Leivän tultua uunista hulauta sen päälle vielä – joo – oliiviöljyä. Ripsauttele hyvää suolaa ja lemppariyrttejäsi, minä laitoin timjamia.
Aivan. Älyttömän. Jumalaisen. Hyvää.
Varo vaatteita öljytipoilta. Ruokalappu olisi hyvä.