MAHTAVA curry pähkinätuorejuustolla (V)
Yleensä kun haluan ns. navan täyteen, tai tehdä johonkuhun vaikutuksen kokkaustaidoillani, teen jotakin aasialaista. Aasialais(tyyppisten)ruokien kanssa sinun täytyy olla yksinkertaisesti todella huono maustaja ja reseptinlukija, jos et saa ruuasta todella hyvää. Ohje on kohtuullisen nopea, ellei oteta lukuun maapähkinöiden liotusaikaa (tuorejuustoa varten). Pähkinöitä tulee liottaa pari tuntia tai yön yli jotta ne pehmenevät, mutta jos unohdit ne, resepti toimii ilman sitäkin.
Ja koska olen aika huono kirjoittamaan reseptejä, currynoviiseille suosittelen googlettamaan jonkin pätevämmän ohjeen. Sekoitan myös sujuvasti eri maiden keittiöitä toisiinsa ihan miten sattuu, joten jos curryt kiinnostavat sinua erityisesti, kannattaa vertailla eri ohjeita.
Mutta tämä on hyvää, ja testattu myös curryvelhojen suulla!
Tällä kertaa curryyn meni:
- Tofua
- Sipuleita (kevätsipulia ja valkosipulia maun mukaan eli paljon)
- Herkkusieniä
- Bataatti
- Kukkakaali
- Paprika
- Kesäkurpitsa
Muista myös:
- Öljy (oliivi- kookos- tai muu kasviöljy)
- Soijakastike
- Kookosmaito
- Mausteet (kaneli, neilikka, kumina, (savu)paprikajauhe, cayenne, kurkuma)
- Etikka (apple cider vinegar, chinkiang, tai mikä vain ihan perus etikka)
- Sokeri
Lisukkeeksi:
- Maapähkinöitä tai cashew
- Lime
- Kevätsipulin varsia
- Erilaisia chilejä, chilihiutaleita, seesaminsiemeniä, srirachaa ja/tai chiliöljyä
- Riisiä tai nuudeleita
- (Korianteria)
Kannattaa aloittaa pilkkomalla ainekset, ainakin suurin osa, samassa järjestyksessä kuin listassa. Kun pilkottavat on pilkottu, kuumenna öljy pannussa ja laita mausteet perään. Muista käyttää tarpeeksi isoa pannua, kattilaa tai kasaria! Kuumenna mausteita miedolla lämmöllä öljyssä niin, että tunnet niiden tuoksun vahvana, mutta varo polttamasta niitä. Lisää seuraavaksi sipulit, kuullota ne pehmeiksi, lisää kuutioitu tofu ja viipaloidut sienet. Kaada pannuun soijakastiketta ja ripsauttele hiukan sokeria perään, ja anna tofujen ja sienten imaista maut. Ruskistuminen on ihan okei, muttei pakollista.
Lisää jonkin verran vettä (suunnilleen pari lasia), bataatit ja sekoittele. Viimeisenä loput pilkotuista jutuista ja kookosmaito, maistele, ja lisää mausteita jos maku ei ole suuhusi tarpeeksi tuhti. Laita sekaan etikkaa, enemmän soijakastiketta, suolaa, sokeria (yllättävän paljon) ja maun mukaan chilikastiketta tai -öljyä. Curry on valmis kun bataatit ja kukkakaali ovat pehmeitä ja maku on hivenen liian sokerinen, liian mausteinen, liian tuhti ja liian kaikkea. Nestettä saa minun makuni mukaan olla suhteellisen paljon.
Olet ehkä tässä vaiheessa muistanut keittää riisin tai nuudelit, mutta jos et, se ei haittaa, sillä kastike on hyvin kuumaa ja se saakin vielä jäähtyä. Itse suosin jasminriisiä. Nuudeleiksi kelpaavat minun mielestäni mitkä tahansa nuudelit, mutta jos käytät perus pikanuudeleita, älä missään nimessä laita niiden mukana tulevia pussimausteita keitinveteen.
Kastikkeen poristessa siivutan chilit ja lohkon limet, ja surautan maapähkinätuore”juuston” blenderissä öljyn, ravinnehiivan ja suolan kanssa. Ylijääneet maapähkinät kannattaa paahtaa öljyssä ihaniksi ja tarjota curryn päällä.
Asettele lisukkeet kivoihin purkkeihin ja kuppeihin ja kutsu frendit syömään.
Toisille kokatessa muista varmistaa kuuluvatko he korianterinvihaajiin, ja kuinka paljon he sietävät tulisuutta. Jos sietävät, kysy vielä uudelleen sietävätkö he tulisuutta vai sanovatko vain sietävänsä. Hyvä keino on laittaa valmistusvaiheessa vain hiukan potkua kastikkeeseen, ja kattaa tarjolle itse lisättäväksi srirachaa, chilihiutaleita, tuoretta siivutettua chiliä ja chiliöljyä. Itse rakastuin aasiakauposta saatavaan Laoganma, peanuts in chili oil -öljyyn, jossa on sichuaninpippuria. Sichuaninpippuria käytetään nimensä mukaan Kiinan Sichuanilaisessa keittiössä, ja se turruttaa kielen ja leuan. Yhdistettynä muihin makuihin ja tulisuuteen euforinen ruokakooma pääsee pippurin siivittämänä uusiin sfääreihin.