Elämäni muuttui, kun lopetin e-pillerit

Okei, raflaava otsikko 🙂 Sanotaan niin, että moneen elämänmuutokseen e-pillerit tuskin ovat olleet syyllinen, mutta monta asiaa elämässäni on korjaantunut/parantunut e-pillereiden lopettamisen myötä.

Ystäväpiirissäni on viime aikoina keskusteltu jonkin verran pillereiden lopettamisesta. Useampi ystäväni miettii, aiheuttavatko pillerit heissä sivuoireita, joita ei ilman pillereitä olisi. Omalla kohdallani muutos on niin selkeä, että en enää koskaan aio aloittaa hormonaalista ehkäisyä. Elämänlaatuni on niin paljon parempi, että sitä ei parin päivän menkkakivut (niistä selviää buranalla) ja ajoittain teini-ikäisen ihoa muistuttava naama haittaa.

Sen verran historiaa, että aloitin syömään pillereitä noin 15-vuotiaana. Minulla on sen jälkeen (ennen nykyhetkeä) ollut kaksi jaksoa, jolloin en ole syönyt pillereitä. Toinen oli nuorempana, kun tuntui, ettei sopivaa merkkiä löydy, mutta palasin pillereiden käyttäjäksi menkkakipujen ja iho-ongelmien vuoksi. Toisella kertaa jätin pillerit pois noin kolme-neljä vuotta sitten, ja aloitin ne sitten uudelleen lääkärin neuvosta, sillä tuossa välissä sain kasvaimen ja minulta leikattiin tuon kasvaimen myötä toinen munasarja pois – pillerien piti ehkäistä kasvaimen uusimista toiseenkin munasarjaan. Söin sinnikkäästi pillereitä mutta kärsin erilaisista oireista. Lopulta yksi lääkäri suostui myöntämään, että oireiluni saattaa johtua pillereitä ja ehdotti, että voisin kokeilla luopua pillereistä. Sen jälkeen moni asia on muuttunut parempaan suuntaan. Jännä juttu pillereissä on se, että sivuoireethan eivät tule mitenkään päivästä 1 alkaen, vaan niitä tulee pikkuhiljaa ja sitten saat arpoa, mikä ehkä johtuu pillereistä ja mikä jostain muusta. Ajattelin kertoa teille lyhyesti mitä oireita näiden n 15 pillerinsyöntivuoden sisään minulle on tullut (kaikki eivät yhtä aikaa eivätkä samoista pillereistä) ja rohkaisemaan ehkä muitakin kokeilemaan e-pilleritöntä elämää.

Migreeni

Olen kärsinyt tosi pitkään migreenistä. Olen huomannut, että sitten lopetettuani pillerit, migreenikohtauksia ei ole ollut ainuttakaan. Olen kärsinyt migreenistä lapsena myös jo ennen pillereiden aloittamista, mutta uskon, että jollain tapaa ne ovat lisänneet kohtauksille alttiutta näin aikuisiällä.

Mielialavaihtelut

Joistain pillereistä minulle tuli ihan järkyttäviä mielialanvaihteluita. Saatoin alkaa itkemään, jos puoliso toi kaupasta väärää maitoa, raivota liikenteessä, kiihtyä todella nollasta sataan nanosekunnissa mutta samoin alkaa itkeä pienimmästäkin asiasta. En todellakaan kokenut olevani oma itseni. Kävin lääkärissäkin ja sieltä oltiin tuputtamassa mielialalääkkeitä. Onneksi tajusin vaihtaa pillerimerkkiä tuolloin.

Iho-ongelmat

Suurin osa pillereistä helpotti iho-ongelmia. Mutta yhden kohdalla, joka muuten tuntui sopivan täydellisesti, iho räjähti niin pahasti, että en vain pystynyt enää syömään kyseisiä pillereitä. Nyt lopettamisen jälkeen iho on parantunut, etenkin kun maitotuotteita käyttää rajatummin.

Haluttomuus ja limakalvojen kuivuus

Tämä on kaiketi melko yleinen pillerien sivuvaikutus. Todelliset e-pillerit, kun seksi ei voisi vähemmän kiinnostaa ja jos sitä kuitenkin harrastaa, tuntuu lähinnä siltä, kun alapäätä hierottaisiin hiekkapaperilla.

Hiivakierre

Jatketaan inhottavilla jutuilla. Eräs pillerimerkki laukaisi minulla kierteen, joka ei katkennut mitenkään muuten kuin ko. pillerin lopettamalla, lukuisista reseptillä määrätyistä lääkekuureista huolimatta.

Lihaksen kasvatuksen vaikeus

Okei, tämä kohta lienee relevantti lähinnä niille jotka tavoittelevat jonkinlaista kehitystä fysiikan osalta vartalossaan. On ihan tieteellisesti tutkittua, että pillereitä syövät naiset, jotka treenaavat ja syövät yhtä tunnollisesti verrattuna pillereitä käyttämättömään viiteryhmään, pystyvät kasvattamaan lihasmassaa merkittävästi vähemmän kuin ko. viiteryhmä. Tämä asia on kaiketi ollut ns. bodypiireissä tunnettu asia jo pitkään ja osa valmentajista on ”kieltänyt” valmennettavilta pillerien syönnin tästä syystä kokonaan. Itselleni asia tuli tietoon oikeastaan vasta vähän aikaa sitten ja harmittaa kyllä, etten ole tiennyt aikaisemmin. Toisaalta harmittaa muutenkin, että olen kärsinyt periaatteessa turhaan pillerien sivuvaikutuksista, mutta onneksi nyt voin valita toisin!

Korostan että kaikkia näitä oireita voi varmasti olla ilman pillereitäkin, eikä tilanne ole todellakaan kaikille sama tai yksiselitteinen. Otan myös tavallaan tietoisen pienen riskin kasvaimen uusimisen suhteen, tosin lääkäri joka minua kehotti kokeilemaan pilleritöntä elämää (muuten hyvin arvostettu ja kokenut gynekologi) sanoi, että riski kasvaa hyvin marginaalisesti ja ei ole edes aivan täysin varmaa ehkäiseekö pillerit juuri tätä kasvainta vai ei. Näillä näkymin en aio koskaan enää syödä e-pillereitä.

Kertomani on siis ainoastaan minun oma kokemukseni! Olisi mukava kuulla millaisia kokemuksia teillä on e-pillereihin liittyen?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *