Banette, ei baguette

En tykkää ranskalaisesta patongista (baguette), en siis osta sitä.

Sen sijaan, perinteistä patonkia parempaa onkin banette.

Perinteiselle patongille on tarkat speksit. Sen pitäisi olla 70cm pitkä, kovakuorinen, leivottu ainoastaan tavallisista valkoisista vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta. Se on mielestäni inhottavan mauton ja ”kuiva” sisältä. Patongin pitäisi periaatteessa olla kaikkialla samanlaista.

Boulangerie’illa ei leipäleipomoilla on kuintenkin jokaisella tavallisen patongin lisäksi omia leipiä valikoimissaan, eri mallisia ja makuisia. Suositussa lähileipomossani ’banette 1900’ (eli tilatessa ”une banette” tai ainoastaan ”tradition”) on suosituin tuote. En osta koskaan muualta leipää kuin tästä boulangeriesta. Kaikkina kellonaikoina tuntuu tänne olevan jonoa.

Banette on kuin patonki, mutta lyhyempi. Se leivotaan erilaisista jauhoista kuin patonki. Sekin on kovakuorinen, mutta sisältä pehmeä ja sitkeä, muodoltaan litteähkö ja epätasainen, ilmakuplat ovat isoja eivätkä tasaisen pieniä, päät ovat tylpät.

1: Baguette eli patonki

1306433681323.jpg

2: Banette 1900 eli astetta parempi patonki

Banette 1900 Tradition Française

1: Tavallinen patonki sisältä (tyypillisesti)

baguette_1_1024.jpg

2: Banette sisältä

First_baguette.jpg

Huomionarvoista on, etteivät kaikki boulangeriet ole hyviä, toiset ovat parempia kuin toiset. On myös oma hommansa ottaa selville tietyn boulangerien paras tuote. Esimerkiksi banette ei ole vakiotuote, sitä (tarkemmin banette 1900) saa leipoa vain lisenssillä. Leipäkulttuuri on melko paikallinen ja leipomokohtainen, mutta jokaisessa leivotaan ja myydään paljon ihan standardimuotoista patonkia.

Taloussanomat kirjoitti osuvan jutun aiheesta 1999: siitä miten boulangeriet kilpailevat keskenään, baneten ja baguetten eroista ja ranskalaisten suhtautumisesta leipään.

http://www.taloussanomat.fi/arkisto/1999/08/07/taistelu-leivasta/199913203/12

Kaiken kukkuraksi, artikkelin katu ja leipomot ovat juuri siinä lähiössä Pariisin ulkopuolella, jossa käyn koulua. Tarkemmin asiaa tutkiessani, olen käynyt leipäostoksilla kahdessa artikkelin boulangeriessa! Colbertin täytetyt leivät ovat itseasiassa suosikkini, sen sijaan Maillardia ei ole enää sen nimisenä ainakaan olemassa. Tavallisilla leipäostoksilla tosin en näissä käy.

Bisous, C

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.