Beaujolais nouveau est arrivé

Loppuviikosta kummastelin kun yhtäkkiä oli ilmestynyt ravintoloiden edustalle julisteita – ja jopa lippuja – että uusi Beaujolais on saapunut.

Olen melkoinen keltanokka viiniasioissa, kuten yleensäkin suomalainen parikymppinen. En siis tiennyt mistä oli kyse tarkalleen ottaen, mutta tämän käsityksen sain ympäristöni perusteella

– nyt on Beaujolais’ta saapunut uusi erä,

– Beaujolais’n on oltava jostain syystä erityinen viini ja että

– sen saapuminen on oltava tärkeä ja merkittävä tapahtuma.

visuel-collection.jpg

Wikipedia valisti minua asiassa lisää. Beaujolais on siis ensimmäinen satokaudesta kypsynyt viini, eli tämä viini on siis tehty tämän kesän rypäleistä. Se saapuu joka marraskuun kolmantena torstaina, ja torstaina se olikin kun huomasin kuinka alakerran ravintola kissankokoisin kirjaimin liputti otsikon tekstiä ”Beaujolais nouveau est arrivé!”.

Kantapaikkaani Odessaankin oli ilmestynyt oma hinnasto Beaujolais’ta varten. Seuraavan kerran kun menen lasilliselle (ehkä maanantaina tentin jälkeen) otankin uutta Beaujolais’ta. Sitten olen taas hiukan sivistyneempi. Nyt kun meni vähän varsinainen päivä nolosti ohi…ja blogikirjoituskin tulee 3 päivää myöhässä.

Oenologie-illassa oppimani asiat on syytä ottaa käyttöön. Ensin tutkitaan viinin robe eli sananmukaisesti ’mekko’. Lasia kallistetaan ja tutkitaan valoa vasten. Millainen väri on? Lasia pyöritellään, jotta nähdään miten viini valuu lasin reunoja pitkin, tosin en enää muista mitä valumisesta pystyi päättelemään. Ennen maistamista viiniä vielä haistetaan ja koitetaan tunnistaa aromeja. Maistaessa otetaan pieniä kulauksia sekä hieman suuta avaamalla päästetään suuhun ilmaa, jotta ”viini voi matkustaa suussa ja siten kaikki maut paljastuvat”.

Beaujolais’n virallisten sivujen mukaan sen sanotaan käyvän yhdessä merenelävistä leikkeleisiin ja mausteisiin ruokiin. Ymmärsin että siis melkein minkä tahansa kanssa sitä voi siemailla.

Ihmetyksekseni myös Suomesta Beaujolais’ta sai heti samasta päivästä lähtien kuin meillä Pariisissa! Alla linkit A-kaupan ja Hesarin sivuille aiheesta.

http://www.alko.fi/fi/0298E6E191560440C2257AB40039B54A?opendocument&src=9,1&expand=1

http://www.hs.fi/ruoka/T%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n+korkataan+Beaujolais+Nouveau/a1352909844239

Ranskaksi aiheesta lisää Beaujolais’n omilla sivuilla http://www.beaujolais.com

Bisous, C

koti ruoka-ja-juoma matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.