Mitä opin tänään? Dãnt-ta-tãnt-ta-tãnt-ta-tãn

C Paris

Eli toisin sanoen Dans ta tente ta tante t'attends eli Teltassasi tätisi odottaa sinua. Ranskan tunnin aiheena tänään suullinen ilmaisu ja fonetiikka, osa 2: nasaaliäänteet. Mutta siis yksinkertaisesti (ja väärin) ilmaistuna, pienimmät vivahteet unohtaen, lause luetaan Taan-ta-taant-ta-taant-ta-taan.

Nasaaliäänteet puhutaan nenästä Naikkareiden tyyliin "Anna mulle autosi sun" eli ãnna mulle ãutosi sun. Tai kuten Ranskassa aasi sanoo i ãã tai kuten sorsa sanoo kvãk kvãk kvããk.

Lapsi itkee, huutaa ja kitisee ɛ̃ɛ̃ (äää nenästä). Kun jotain nolon romanttista tai liioitellun suloista  tapahtuu, sanotaan õõ (oo nenästä) tai ãã (aa nenästä).

Ja muun muassa näitä me sitten tankkasimme tänään fonetiikan tunnilla. Jokainen lausuu taatataatataatataa-lausetta hieman omalla tavallaan kun oma vuoro tulee, joku pääsee kerralla läpi ja toinen joutuu toistamaan viidesti ennen kuin opettaja suostuu siirtymään seuraavaan. Koko luokka harjoittelee yhteen ääneen vain nenä-äänteitä. Luokassa on 30 astetta lämmintä. Ollaankohan tässä nyt ihan täyspäisiä vai onko kyseessä joukkolämpöhalvaus?

"Tata, ta tarte tatin tenta tonton; Tonton tâta ta tarte tatin, Tata", on lausuttuna "Tataa tatart tãtɛ̃ tãnt tõtõ tõtõ tãta tatart tãtɛ̃ tataa" ja yksinkertaisemmin "Tataa tatart tatää taanta toton toton taanta tatart tatää tataa". Eikä se ole ihan sama miten lausuu: meidän piti lausua yksi ainoa sana lorusta ja yhden piti edessä osoittaa mikä lorun sanoista oli kyseessä. Eli jokainen taatta piti lausua huolellisesti juuri tismalleen oikein, jotta sen pystyi erottamaan muista taatoista.

Hauskaa olla Ranskassa!

Toinen suullisen ilmaisun harjoitus: Je suis avec Anne Sophie Marie Claire (Olen Anne Sophie Marie Claire kanssa). Lausu edeltävä ja muut kertovat kuinka monen ihmisen kanssa olet.

Oletko siis Annen, Sophien, Marien ja Clairen kanssa VAI Annen, Sophien ja Marie-Clairen kanssa VAI Anne-Sophien ja Marie-Clairen kanssa VAI Annen-Sophien, Marien ja Clairen kanssa? Oletko neljän, kolmen vai kahden ihmisen kanssa? Tässäpä vieraskieliselle hieman haastetta, etenkin kun pitää yrittää puhua luontevasti ja sujuvasti aka nopeasti.

Minä tykkään ranskantunneista silloin kun emme opiskele matematiikkaa, mekaniikkaa tai muuta typerää insinöörimäistä. Onneksi 80% kurssista on ollut aivan tavallista ranskaa, joskin hieman (eli paljon) hardcorempaa kuin Suomessa opiskeltaessa.

-Bisous, C

Kommentit

Coffee to go

Tätä blogia on niin piristävä lukea :)

sartsa (Ei varmistettu)

Ranskan nasaaliäänteet on kyllä hauskoja. Onneksi iteltä on nuo fonetiikka tunnit jo ohi.
Muistan kans että oli semmonenkin sanaleikki jossa oli joku Tintin juttu :D mitenköhän se menikään...

Jii (Ei varmistettu)

Tietenkin olet tytön kanssa, jonka vanhemmat ovat päättäneet ristiä hänet Anne-Sophie Marie-Claireksi, koska lauseessa ei näyttänyt olevan ja-sanaa. ;)

Tollaset sanaleikit on hauskoja (ja tehokkaita!) ihan kaikilla kielillä. Monet pitää englantia hirmu helppona, mutta kun yrittää sujuvasti sanoa "She sells sea shells at the sea shore" niin saattaa mennä kieli solmuun useammin kun kerran. :D

Camilla
C Paris

Callette, ihana että joku tykkää! :)

Sartsa, nämä virelangue't ovat varmaan niitä käytetyimpiä fonetiikantunneilla. Tässä muutama lisää ensimmäiseltä tunninltamme:

Mon père est maire, mon frère est masseur.

Juste juge jugez Gilles jeune et jaloux.

Dans la gendarmerie, quand un gerdarme rit, tous les gendarmes rient dans la gendarmerie.

Cette taxe fixe excessive est fixée à Aix par le fisc.

Jii :) On totta, että ja-sana puuttuu ja sen pitäisi olla mukana, mutta harjoitus pyhittää keinot. Sanaleikeistä, kyllä mietin itsekin etten vieläkään voi kovin nopeasti lausua "mustan kissan paksut posket". Tuo esittelemäsi englannin kielen virelangue (en tiedä termiä englanniksi) on vaikea  suomalaiseen suuhun. Ranskankielessä samoja äänteitä harjoitellaan lauseella: "Cinq chiens chassent six chats."

Vierailijatar (Ei varmistettu)

Tuo termi on Englanniksi tongue twister :)

Camilla
C Paris

Thanks!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.