Herkkusuiden resepti Sisiliasta: Pasta alla Norma

Nyt kun kesä on jo täällä Italiassa ja aurinko porottaa, haluaisin jakaa maailman parhaan munakoisopasta reseptin. Maistoin tätä ekaa kertaa Sisiliassa Cataniassa tulivuori kaupungissa, josta se on lähtöisin ja siitä asti olen ollut myyty. Se on kasvisruoka ja helpohko tehdä.

Munakoiso reseptit ovat kesällä tyypillistä kaikille Välimeren maille. Tähän käytetään paistettuja munakoisoja, tomaattikastiketta, suolaista ricotta juustoa ja tuoretta basilikaa. Resepti syntyi Sisiliassa Catanian kaupungissa 1900-luvun alussa. Reseptin nimi ”alla Norma” onkin kunnianosoitus catanialaisen säveltäjän Vincenzo Bellinin kuuluisalle oopperalle ”Norma”. Kun eräs sisilialainen näyttelijä maistoi tätä reseptiä ensimmäistä kertaa, hän huudahti ”se on Norma!” Eli yhtä upea kuin Norma ooppera.

Ohje 4 henkilölle. 

400 g Rigatoni pastaa, tai jotain muuta ”lyhyttä” pastaa kuten penne tai fusilli
500 g Tomaattikastiketta
150 g Ricota salato (kovaa ricotta juustoa raastettavaksi päälle) tai sitten pecorino juustoa
2 munakoisoa
2 valkosipulinkynttä
Tuoretta basilikaa
Rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä friteeraukseen
Ekstraneitsytoliiviöljyä
Merisuolaa

  1. Leikkaa munakoisosta ohuita muutaman millimetrin paksuisia viipaleita. Leikkaa ne sitten vielä neljään osaan (tai puoliksi riippuen munakoisojen koosta). Valmistele muutamalle lautaselle talouspaperipäällys friteerausta varten.
  2. Laita pieneen kattilaan rypsiöljyä kuumenemaan. Öljyä tulee olla sen verran, että viipaleet mahtuvat liikkumaan hyvin paistaessa. Öljy on sopivan lämmintä, kun viipale alkaa poreilemaan heti kattilaan laittaessa. Älä laita kaikkia viipaleita samaan aikaan kattilaan, vaan osissa. Käännä ne kerran reikäkauhalla, ja kun ne ovat kauniin värisiä, ota poissa ja lisää uudet. Asettele friteeratut viipaleet talouspaperin päälle.
  3. Valmistetaan sitten tomaattikastike. Laita paistinpannulle oliiviöljyä ja kuumenna se. Lisää 2 kokonaista valkosipulinkynttä. Kun valkosipuli on ruskistunut, lisää tomaattikastike ja basilikan lehtiä. Pidä miedolla lämmöllä aina välillä hämmentäen koko pastan keittämisen ajan. Lisää muutamaan otteeseen hieman vettä, jotta kastike ei kuivu.
  4. Laita isoon kattilaan vettä lähes täyteen ja 2 rkl merisuolaa (tai 4 rkl normaali suolaa). Lisää pasta, kun vesi kiehuu. Katso pakkauksesta al dente kypsymisaika ja poista pasta 1 min ennen sitä.
  5. Kun pasta lähenee al denteä, poista valkosipulinkynnet kastikkeesta. Lisää munakoisoviipaleet joukkoon. Valuta pasta ja lisää kastikkeen päälle. Sekoita kaikki yhteen 1 min ajan ja asettele sitten lautasille. Raasta pöydässä jokaisen lautasen päälle ricotta juustoa.

Buon appetito! Kertokaa toki millaista tuli 🙂

  • Niina
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *