Terveisiä Venetsiasta!

Viimeiset päivät ennen lähtöä täyttyivät monista läksiäisistä ja viime hetken järjestelyistä sekä sekavista muistilistoista. Muistinko matkavakuutuksen? Lentoliput? Passin? Uuden luottokortin tunnusluvun? Nyt Italiaan päästyäni en ole ainakaan toistaiseksi keksinyt mitään tärkeää, mikä olisi unohtunut.

DSC_2045.jpg

Proseccoa tuli läksiäisissä juotua kenties enemmän kuin  olisi ollut viisasta!

DSC_2062.jpg

Limoncellon kanssa oli tarjolla valkosuklaapannacottaa, nam.

Art.JPG

korvapuusti.JPG

Riina ja Olavi.JPG

Kävin Café Artissa vielä viimeisen kerran – kahdesti. Ensin opiskelukavereiden, sitten ystävän ja tämän ihanan vauvan kanssa.

cappuccino.JPG

Artin cappuccinoa tulee ikävä.

Jokiranta.JPG

Kuvasin aurinkoista jokirantaa pakkasenpuremin sormin. Täytyy myöntää, että täällä Italiassa ei ole talvitakkia tai tumppuja paljon tullut ikävä.

Kavereille järjestämiini läksiäisiin päätin näppäränä tyttönä leipasta pitsaa joululahjaksi saadun Makumatka Euroopan halki -kirjan reseptillä. Tältä sen piti näyttää:

pitsa-kirja.JPG

…ja tältä se näytti! Lieneekö ero tullut kokkaus- vai kuvausvaiheessa?

pitsa-oma.JPG

Tarjouduin myös juottamaan kesästä jääneen Campari-pullon loput spritzien muodossa juhlaväelle. Ystävän poikakaveri kuitenkin julisti juovansa mitä tahansa paitsi Camparia, mikä on minusta kyllä aika paksua kun ottaa huomioon, mitä kaikkea kamalaa maailmassa voi juoda. No, onneksi hätä ei ollut tämän näköinen! Saisiko olla yksi vodka-päärynälikööri-Metsmaasika-Pisang-kuohuviini viinakaapin katköistä?

björn.JPG

Kavereilta saadut ihanat läksiäislahjat pääsivät myös mukaan matkaan. Tässä madridilainen karhu Björn, jonka oli matkakuume päässyt jälleen yllättämään. Tänään hän on jo kierrellyt Venetsian katuja.

selvityimispakkaus.JPG

Selviytymispakkauksen sisältä paljastui neuvoja siihen, miten koti-ikävää voi koettaa järkeillä hieman lievemmäksi:

mieskomeus.JPG

gondoli.JPG

Ensimmäiset päivät Venetsiassa ovat kuluneet ihmetellessä. Venetsia toimii ilmeisesti jatkuvana kärsivällisyysharjoituksena jopa italialaisille. Minne tahansa päästäkseen täytyy ylittää vähintään silta, usein myös kulkea vaporetolla eli vesibussilla. Eilen saavuin kaupunkiin laukkuineni ja huokaisin, että ihanaa, enää vaporetto-kyydin päässä hotellilta. Hotellini sijaitsee siis hieman keskustan ulkopuolella Lido-nimisellä saarella, ja sinne pääsee ainoastaan vesiteitse. Vaan matkapa ei niin vain edennytkään! Uiden olisin luultavasti ollut nopeammin perillä kuin Canal Grandea pitkin hytkyessäni. Mutta mihin sitä on lomalaisella kiire?

kanaali.JPG

P1260226.JPG

Kärsivälliyyden lisäksi kumisaappaille olisi ollut matkalla käyttöä heti ensimmäisenä aamuna, kun Piazza San Marcon oli vallannut acqua alta. San Marco on kaupungin matalin kohta (85 cm merenpinnasta), ja sen täyttää ohut tai joskus paksukin vesikalvo noin sata kertaa vuodessa. Tämä johtuu tietysti siitä, että Venetsia on hitaasti vajoamassa mereen. Onneksi torin yli pääsi pitkospuita pitkin kuivin jaloin.

P1260213.JPG

Huokailemassa Huokausten sillalla.

naamio.JPG

Karnevaalit järjestetään Venetsiassa helmikuussa, ja kauniita naamioita saa joka paikasta kaiken hintaisina.

P1260236.JPG

Jostain syystä täällä myydään myös kuningatar Elisabetin ja kuninkaallisen corgyn pienoismalleja.

pulu.JPG

Saanko esitellä (Annan sanoin): Venetsian suurin kusipää. Jos luulitte että ne ovat röyhkeitä Suomessa, you ain’t seen nothing yet.

Vielä en ole päässyt kokemaan Venetsian ruokaherkkuja juurikaan, mutta tänään olisi tarkoitus mennä aperitivolle ja pitsalle!  Matkaoppaan mukaan yksi perinteisimmistä venetsialaisruuista on fegato alla veneziana, maksaa venetsialaisittain. Saa nähdä, uskallanko maistaa! Lentokoneessa luin matkakirjojen aatelia Eat Pray Love. Siinä puolestaan kerrottiin Rooman erikoisherkusta, vastasyntyneen karitsan suolista, seuraavasti:

”Gandhi ei taatusti syönyt karitsansuolia.”

”Saattoi syödäkin.”

”Ei saattanut, Luca. Hän oli kasvissyöjä.”

Mutta kasvissyöjät voivat syödä tätä”, Luca intti. ”Suolet eivät nimittäin ole edes lihaa. Ne ovat pelkkää paskaa.” (Gilbert 2012, 78.)

Jään innolla odottamaan, kuinka pitkälle pitsan ja pastan ohi italialaiset perinneruokakokeiluni täällä ulottuvat.

-Karoliina

Suhteet Oma elämä Matkat Ajattelin tänään

Lähtöjännitystä

Heippa kaikille! Tämä blogi on kertomus minun ja Annan puolen vuoden opiskelijavaihdosta Italiassa. Kirjoitamme blogiin vuorotellen, säännöllisen epäsäännöllisesti kun kerrottavaa on. Itse lähden matkaan tasan kahden viikon päästä sunnuntaina, Anna puolestaan on jo Venetsiassa kuukauden kestävällä kielikurssilla. Lennän ensin katsomaan Annaa ja uppoavaa kaupunkia viikoksi, sitten muutamme Sienaan, jossa minulla on kielikurssi helmikuun ajan. Lopulta päädymme maaliskuun alussa Firenzeen, jossa asumme ja opiskelemme yliopistossa kesään saakka.

Lähtöjännitys ja -innostus vuorottelevat sopuisasti keskenään. Eniten jännittää ehkä kieli, sillä osaan italiaa hyvin vähän, ja luultavasti noin puolet yliopiston kursseistani on kuitenkin italiaksi. Ja niissä on lisäksi suullinen tentti! Olen lohduttautunut ajattelemalla, että kyllä se kielitaito sitten nopeasti kehittyy, kun pääsen Italiaan ja on pakko puhua, siellä kun ei välttämättä kaikialla pärjää englannilla. Mutta voisihan sitä ehkä vähän ahkerammin myös opiskella jo nyt…

P1110084.JPG

Jaetulla ykkössijalla jännittävimpien asioiden listalla on koti-ikävä. Puolivuotias kummipoika sekä muutamaa kuukautta vanhempi läheisen ystävän lapsi ovat jo melkein tuplasti vanhempia, kun näen heidät seuraavaksi. Onneksi on Skype. Ja onneksi monet läheisimmistä ihmisistäni ovat jo varanneet lentoliput minua katsomaan.

Olen käynyt Italiassa vain kerran aikaisemmin, lähes viisi vuotta sitten, kun olin ystävieni kanssa reilaamassa. Ensimmäinen kosketukseni maahan oli suloinen pieni kaupunki Ventimiglia, joka tuntui matkustaen vietetyn yön jälkeen ihanalta rauhan ja lämmön keitaalta. Uimaranta oli meitä ja yhtä koiraa lukuunottamatta täysin autio, ja ravintolassa saimme palvelua nopeasti ja englanniksi. En oikeastaan osaa selittää, miksi päätin lähteä vaihtoon juuri Italiaan, vaikka olen opiskellut ranskaa jo yhdeksän vuotta ja Ranskaan lähteminen olisikin kielen oppimisen kannalta ollut varmaan ehdottomasti järkevämpää. Italian opinnot olen sen sijaan aloittanut vasta yliopistossa ja olen ehtinyt opiskella kieltä vasta puolitoista vuotta. Italiassa vaan on sitä jotain.

Tulevalta puolelta vuodelta odotan ehkä eniten lämpöä ja aurinkoa, tutustumismatkoja Toscanan alueelle, hyvää ruokaa ja viiniä, uusia ihmisiä ja kohtaamisia sekä hetken verran rennompaa opiskelija-arkea Suomessa kiireellä suoritettujen opintojen jälkeen.

repppuselkä.jpg

ranta.jpg

ventimiglia.jpg

drinkit.jpg

DSC00672.JPG

Italia, täältä tullaan!

-Karoliina

Suhteet Oma elämä Matkat Opiskelu