Ensimmäisenä
Kun olet vastaanottanut opiskelupaikan, on sitä ensin syytä juhlia. Tämän jälkeen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian käytännön asioiden hoitaminen.
Asunto
Ruotsissa on erityisesti Tukholmassa pulaa opiskelija-asunnoista ja muistakin vuokra-asunnoista. Opiskelija-asuntoihin joutuu yleensä jonottamaan useamman vuoden eli katse kannattaa suunnata yksityisiin vuokrantantajiin. Kilpailu asunnoista on melko kovaa ja tässäkin suhteessa nopeat syövät hitaat. Yleisenä ohjeena kannattaa kuitenkin muistaa pitää maalaisjärki kädessä. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, on se myös yleensä sitä. Yleisesti parhaaksi havaittu keino löytää asunto, on laittaa blocket.se (Ruotsin tori.fi) sivustolle oma ilmoitus, jossa etsii asuntoa. Kannattaa ensin katsoa mallia muiden ilmoituksista ja myös selailla asuntoilmoituksia. Näistä usein näkee, millainen on hyvä ilmoitus ja mitä vuokralaisessa arvostetaan. Kun vastauksia sitten saa, kannattaa vastata nopeasti ja mieluiten soittaa vuokranantajalle, jos vain mahdollista. Tässä vaiheessa, jos asunto vaikuttaa hyvältä paras tapa on ilmoittaa vain ottavansa sen. Monesti jos lähtee sopimaan näyttöjä, on asunto ehtinyt jo mennä, ennen kuin näytölle pääset.
Vaikka huonosta asuntotilanteesta paljon puhutaan, en tiedä ketään, joka ei asuntoa olisi ennen pitkää löytänyt. Tukholman vuokrataso on toki kallis ja harva pystyy opiskelijabudjetilla muusta kuin alivuokralaishuoneesta haaveilemaan. Varsinkin yksiöiden vuokrat ovat erittäin korkeita ja niistä käydään kovin kamppailu.
Omalla kohdallani ainakin vaikeammaksi osoittautui omaan asuntooni vuokralaisten löytäminen Suomessa. Kuitenkin olemalla hieman joustava, ratkesi tämäkin ongelma ainakin kevääseen asti. Koska omat suunnitelmani ovat kesän osalta hieman auki, on ihan hyvä, että asunto on taas kesällä vapaa.
Opintotuki
Jos lähdet Suomesta opiskelemaan ulkomalle, saat yleensä opintotukea Suomesta. Opintotukihakemus on helppo laittaa Kelan verkkopalvelussa sisään heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikan. Tärkeintä on, että hakemus on lähetetty ensin, koska ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Tämän jälkeen voit alkaa haalia liitteitä kasaan. Omalla kohdallani ainakin käteväksi osoittautui soittaminen myös Kelan asiakaspalveluun, jossa neuvottiin, millaisia liitteitä tarvitaan. Kelan nettisivuillahan on lueteltu lista erilaisia liitteitä, mutta näitä ei välttämättä kaikkia todellisuudessa tarvita. Itse lähetin vain antagning.se sivulta PDF-muotoon tallentamani antagnigsbeskedin ja tiedon Tukholman ylopiston lukukauden alku- ja loppupäivistä, jonka olin ottanut yliopiston sivuilta. Näiden lisäksi tarvitaan vain läsnäolotodistus sitten, kun sellaisen yliopistolta saan. Muistutan kuitenkin myös siitä, että hakemuksen käsittelijä päättää viime kädessä, mitä liitteitä tarvitsee päätöksen tekoon. Omalla kohdallani kaikki sujui kuitenkin todella sujuvasti.
Samalla kannattaa hakea opintolainan valtiontakaus. Itse laina haetaan sitten pankista ja ainakin omassa pankissani se sujui muutamalla klikkausella ja päätös tuli seuraavana päivänä. Opintolainan valtiontakauksesta tehdään Kelassa joka lukuvuodelle uusi päätös ilman erillistä hakemista. Pankit saavat tiedot automaattisesti Kelasta ja vaikka sinulle olisi myönnetty takaus ei lainaa tarvitse nostaa, jos huomaatkin pärjääväsi ilman.
Opintovapaa
Koska itse lähden nyt ainakin alkuun opintovapaalle, muutama sana siitäkin. Opintovapaa on Suomessa lakisääteinen oikeus. Kun on ollut vuoden työsuhteessa, on oikeus viiden vuoden aikana kahden vuoden opintovapaaseen. Opintovapaata ei voi kieltää, mikäli opinnot ovat laissa määriteltyjä opintoja. Opintovapaata voi ainoastaan siirtää, mikäli tähän työnantajalla on pakottava tarve töiden sujumisen vuoksi. Opintovapaata tulee hakea 45 päivää ennen vapaan alkua. Tämä oli omalla kohdallani pieni ongelma, koska tieto opiskelupaikasta tuli niin myöhään. Asia kuitenkin ratkesi työnantajan kanssa sopimalla ja suunnittelemalla. Jos siis harkitset opintovapaata, kannattaa rohkeasti käydä asiasta puhumassa. Omista oikeuksistaan on hyvä myös ottaa itse selvää, koska jotkut työntajat saattavat yrittää esimerkiksi kieltää opintovapaan, vaikka siihen ei ole perusteita.
Huono kuva, jossa näkyy kolmen entistä työpaikkaani.