Toimintaympäristön tarkastelu

2.3 PESTE-analyysi 

– Menetelmä, jonka avulla voidaan tarkastella sellaisia tekijöitä, joihin yksittäinen yritys ei pysty vaikuttamaan omalla strategiavalinnallaan.

– Kehitettiin tukemaan johtoa yrityksissä suunnitella kilpailukykyinen ja toteuttamiskelpoinen strategia.

– PESTE-nimitys tulee termeistä ​

Political, Economic, Social, Technological ja Environmental

–> Edustavat tekijöitä, jotka asettavat reunaehtoja liiketoiminnalle samalla kun niiden tunnistaminen ja ennakointi saattavat tarjota yritykselle merkittävää kilpailuetua.

  • Poliittisten päätöksentekijöiden laatimat lait ja asetukset, kuten työsuojelulaki, vaikuttavat yritystoimintaan monessa mielessä. Säädökset voivat koskea myös tuotteita tai niiden pakkauksia.
  • Taloudellisilla tekijöillä viitataan mm. yleiseen taloustilanteeseen tai sen kehityssuuntaan. Talouden suhdanteiden seuraaminen on tärkeää monesta syystä, sillä suhdanteiden vaikutus ulottuu esim. ostovoimaan tai lainaehtoihin.
  •  Sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät viittaavat kulttuurisiin instituutioihin sekä erilaisiin trendeihin, ajatusmalleihin, käytänteisiin ja tapoihin. Esim. naisten siirtyminen työelämään mahdollisti markkinaraon valmisruokateollisuudelle. Kulttuuristen tekijöiden tarkasteluun kuuluu myös eri ryhmien (esim. Y-sukupolvi, joka on entistä valveutuneempi) ajatusmallien ja kulutustottumusten analysointi. Myös demografiset tekijät (ikä, sukupuoli, asuinpaikka, koulutustaso tms.) ja niissä tapahtuvat muutokset otettava huomioon, esim. suurten ikäluokkien eläköityminen.
  • Teknologian kehittyminen on luonut sekä yrityksille että asiakkaille laajalti uusia mahdollisuuksia. Teollinen vallankumous kuvastaakin hyvin kerrannaisvaikutusta, jolla on ollut kauaskantoisia seurauksia.
  • Ympäristötekijät. Ekologisesti kestävä kehitys on noussut monissa yrityksissä osaksi yrityksen liiketoimintaa. Ympäristökysymysten huomioon ottaminen tuotteen koko elinkaaren ajalta ajatellaan olevan tärkeää. Ihmisen aiheuttama ekologinen jalanjälki on kasvanut ja aiheuttanut haasteita kestävän kehityksen ylläpitämiseksi. Ekologisella jalanjäljellä tarkoitetaan sitä, kuinka suuri vesi- ja maa-alue tarvitaan ihmisen kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä kulutuksesta syntyneiden jätteiden käsittelyyn.
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *