Sadonkorjuun punajuurihummus

IMG_4174.jpg

Idea punajuurihummuksesta tuli käydessäni pitkästä aikaa Helsingin Stockan Herkussa. Olimme juuri keskustelleet työpaikallani, kuinka hiljaista tavaratalossa on nykyään. Myyjät lähes tulkoon kiistelevät, kuka saa palvella asiakasta eivätkä ruokaosaston gourmet-herkut tunnu liikkuvan hyllyistä mihinkään. Herkussa oli siellä käydessäni Street Food –teema, joka oli sinänsä ihan hyvin toteutettu. Päätin kuitenkin jättää ylihintaisen punajuurihummuksen tiskiin ja tehdä sitä viikonloppuna mökillä oman maan antimista.

Olen varsinainen mökkifiilistelijä ja päässyt viettämään aikaa maalla tänä kesänä aivan liian vähän.  Onneksi kasvimaan sadonkorjuu painottuu meillä selvästi syksyyn. Kasvihuoneen kirsikkatomaatitkin olivat vasta nyt kypsyneet kirkkaanpunaisiksi. Hyvää kannattaa odottaa, olivat meinaan ihan kuin karkkia.

Kun edellinen muisto mökiltä oli omenien ja mustaviinimarjojen poimiminen elokuisen auringon lämmössä, oli aika shokki saapua syyskuisena perjantai-iltana pilkkopimeälle ja hyytävän kylmälle järvenrannalle. Mustasta vedestä katse nousi kuitenkin upealle tähtitaivaalle, jonka hohtavan sumeaa milky waytä lähdimme vielä yön tullen hämmästelemään. Syysmökkeilyssä on sadonkorjuun lisäksi parasta kynttilät, punaviini ja oleminen. Mitä pidemmälle syksy menee, sitä enemmän saa luvalla viettää aikaa takkatulen ääressä. 

sysma.jpg

Lauantaina heräsimme vielä ihanasti auringonpaisteeseen. Päivä meni leppoisasti sadonkorjuuhommissa ja illan tullen tyttöraravuille skoolatessa. Merroista oli tullut kesän mittaan niin paljon rapurallaata, että yksissä suurperheen rapujuhlissa ei saatu lähimainkaan kaikkia tuhottua.

IMG_4144.jpg

Hienointa viikonlopussa oli ehdottomasti omavaraisuus. Kasvimaa antoi raaka-aineet punajuurihummuksen lisäksi muun muassa maa-artisokkakeittoon, wokkiin ja salaattiin. Tuoreista piinatinlehdistä riitti myös kotiin arkiaamujen smoothieita varten ja metsästä löydetyt ensimmäiset suppilovahverotkin saatiin säilöttyä. Ainoastaan juomapuolen takia olisi oikeasti tarvinnut lähteä kylille. Äidin puutarhassa taitaa kasvaa gojimarjoja ja vesimeloniakin, mutta luomuviiniä ei ole lähdetty viljelemään – ainakaan vielä.

IMG_4132.jpg

Tässä ohje syksyn punaisimpaan levitteeseen: 

Punajuurihummus (tosi iso annos)

gluteeniton, maidoton, kasvis

5 punajuurta 

3,5 dl keitettyjä kikherneitä

1 sitruunan mehu

1/2 dl neitsytoliiviöljyä

4 valkosipulin kynttä 

1 dl seesaminsiemeniä tai 3 rkl tahinia

ruususuolaa, pippuria

juustokuminaa 

Kuori ja pilko punajuuret. Keitä vedessä reilu 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Keitä kikherneet pakkauksen ohjeen mukaan tai käytä valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä. Jos keität kikherneet, mausta keitinvesi juustokuminalla (2 tl). Hienonna valkosipuli karkeasti veitsellä. Soseuta punajuuret, kikherneet, seesaminsiemenet/tahini, oliiviöljy ja sitruunan mehu sauvasekottimella tai todella tehokkaalla blenderillä (sitä odotellessa). Lisää seokseen suola, pippuri sekä juustokumina (1 tl), jos et keittänyt kikherneitä esivalmisteluissa. Soseuta tahna tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Yleensä käytän hummukseen luomutahinia, koska sitä on aina kotikeittiössä saatavilla. Mökkikeittiöstä löytyi luomuseesaminsiemeniä, jotka toimivat tässä myös hyvin. Punajuuret ja valkosipulit nostin maasta, joten luonnollisesti olivat luomua nekin. Jos luomu ei ole kynnyskysymys, niin kaikkia raaka-aineita pitäisi saada lähikaupasta. Valmis tahna sopii levitteeksi suolakekseille, leivälle ja raakakräkkereille. Voit myös dipata hummukseen porkkanoita tai tarjoilla vuohenjuuston kanssa. Väri piristää syksyisen kattauksen ja maku hurmaa makeudellaan. Suosittelen!

IMG_4162.jpg

IMG_4136.jpg

IMG_4142.jpg

IMG_4171.jpg

IMG_4131.jpg

IMG_0022.jpg

 

IMG_4213.jpg

Sunnuntaina oltiin taas kasvimaalla sormet mullassa ja kokeiltiin vähän kalaonnea. Pikkuhaukiparka tarttui koukkuun, mutta pääsi kuvaussession jälkeen onneksi heti takaisin hyiseen Päijänteeseen.

IMG_4208.jpg

IMG_4226.jpg

IMG_4215.jpg

IMG_4222.jpg

Viikonlopun raikkaan ilman myrkytyksen jälkeen olo oli kaikilla aika raukea. Pitkästä aikaa tuntui maanantaiaamuna, että oli tullut tarpeeksi levättyä. Mökille kannattaa paeta vaikka ihan vain nukkumaan ja nauttimaan syksyn hiljaisuudesta – ai että mitä luksusta.

October, bring it on.

Veera

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Vastuullisuus

Mustaherukka-mango-kookosjäätelö

Koska aurinko paistaa ja puissa on vielä lehtiä, eletään edelleen loppukesää. Siksi aion juhlistaa tätä viikonloppua teidän kanssanne jäätelöllä, jossa trooppinen makeus ja syksyinen kirpeys kiedotaan toisiinsa kermaisella kookosmaidolla. Mustaherukat poimin mökin pensaista muutama viikko takaperin, ylikypsä yksinäinen mango tarttui mukaan lähikaupasta, kun kukaan muu ei ollut sitä huolinut. Yhdessä kookoksen kanssa homma toimii kuin unelma!

IMG_0035.jpg

Pidemmät löpinät sikseen, jotta kaikki ehtivät ulos aurinkoon nauttimaan ehkäpä viimeisistä kesäisen lämmittävistä säteistä. Itse aion laittaa pokat nenälle, suunnata meren rantaan ja viettää iltapäivän Pasilan Vanhoilla Veturitalleilla sisustusbloggaajien kirpparilla.

Tämäkin jäätelöohje noudattaa minulle tyypillistä suoraviivaista linjaa: pari raaka-ainetta, vähän makeutusta, blenderi surraamaan ja seos pakasterasiaan. Jäätelökonetta ei edelleenkän ole ja tuskin tuleekaan. Olkoon rakenne vähän hileinen, suussa tämä jätski maistuu ihan tarpeeksi ihanalta. 

IMG_0043.jpg

 

Mustaherukka-mango-kookosjäätelö (4-6 annosta)

gluteeniton, maidoton

1 superkypsä mango

2 dl mustaherukoita

1/3 tlk luomukookosmaitoa (vajaa 1,5 dl)

2-3 rkl hunajaa

Soseuta mustaherukat, kookosmaito ja hunaja blenderissä. Kaada seos kulhoon. Soseuta mango ja kaada hiljalleen mustaherukkaseoksen sekaan. Sekoita keltainen ja violetti sose toisiinsa vain muutamalla lusikan pyöräytyksellä niin että seos jää epätasaiseksi ja raitamaiseksi. Laita rasia pakastimeen muutamaksi tunniksi ja nosta pöydälle sulamaan ennen tarjoilua. Lusikoi jäätelö kauniisiin astioihin ja koristele kookoshiutaleilla sekä mustaherukoilla. Nauti auringossa ja hymyile – tämä syysjäätelö tekee sinulle pelkästään hyvää!

IMG_0066.jpg

 

Lämpöä viikonloppuun, nyt nautitaan!

Veera

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta